日本生理人類学会誌
Online ISSN : 2432-0986
Print ISSN : 1342-3215
青年期女性における米飯物性と多チャンネルテレメータシステムを用いた咀嚼挙動との関係
三浦 仁実西明 眞理綱分 憲明村木 里志木田 哲夫福田 英輝
著者情報
キーワード: 咀嚼筋電図, 米飯, 物性, かたさ
ジャーナル フリー

2013 年 18 巻 1 号 p. 9-17

詳細
抄録
The objective of this study was to clarify the influence of the texture of cooked rice on mastication. We prepared four cooked rice samples. The texture of cooked rice samples was evaluated using a creep meter. We used a multi-channel telemetry system to record both sides of masseter muscle activity, while adolescent women subjects masticated 10 g of the rice samples. The number of chews, masticatory time, muscle activity per chew, and amplitude all increased depending on the hardness of the rice samples. In contrast, chewing rhythm was not influenced by the hardness of rice samples.
著者関連情報
© 2013 日本生理人類学会
前の記事 次の記事
feedback
Top