栄養と食糧
Online ISSN : 1883-8863
ISSN-L : 0021-5376
界面活性剤によるデンプンの精製 (第14報)
界面活性剤によるタンパク質の可溶化ならびにα-, β-, γ-Amylaseに対する界面活性剤の影響
藤井 徹也大場 健吉富山 新一
著者情報
ジャーナル フリー

1962 年 15 巻 4 号 p. 334-337

詳細
抄録

Anionic surface active agents with long alkyl chain containing SO3 or SO4 group such as sodium lauryl sulfate and sodium dodecyl benzene sulfonate possess high solubilizing power on protein. On the other hand, nonionic surface active agents are less effective than the anionic.
Also a study on the inhibiting action of surface active.agents on α-, β-, γ-amylase shows that nonionic agents have no influence or slightly affect the action ofα-, β-amylase.
Anionic agents inhibit the action of α-, β-, γ-amylase, and cationic agent has no influence on β-amylase but it inhibits the action of α-, α-, γ-amylase while the ampholytic agent inhibits only the action of α-amylase.

著者関連情報
© 社団法人日本栄養・食糧学会
前の記事
feedback
Top