栄養学雑誌
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32 巻, 5 号
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  • 太田 冨貴雄
    1974 年 32 巻 5 号 p. 187-197
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    前報にひき続き, 肥満治療中にみられる基礎代謝の低下, 貧血傾向, lean body mass の減少などをできるだけ防ぎ, 更に減量中に体力の増強をはかる方法として運動, 減食, 高蛋白質投与の併用による減量法の効果を明らかにする実験を行った。すなわち, 軽度の肥満中年男子4名に1日1,650Cal, 蛋白質125g, 脂肪80g, 糖質100gの治療食と, RMR 6のトレッドミル歩行を1~2時間行なわせて30日間減量をはかり, その間および終了2月後まで諸種の生理, 生化学的検査を実施して, 減量に運動と高蛋白質投与を行うことの効用を検討した。30日の実験期間中平均3.4kgの体重低下がみられたが, 終了2月後には1kgの体重回復が認められた。体重低下の内容は, 体脂肪の減少が全体の79%を占め, 運動の体脂肪異化促進作用が認められた。その間最大の減少を示した囲育は最大腹囲であり, 皮下脂肪厚で変化の大きかったのは側腹部であった。今回の実験においても減量中, 各被検者に10%近くの基礎代謝の低下がみられ, 運動と高蛋白質投与によってもカロリー制限時に出現する基礎代謝の低下を防止できなかった。減食にともない空腹時の呼吸商は低下し体脂肪の燃焼が亢進したが, これは血糖の減少と遊離脂肪酸の激増によってもたらされた。最大酸素摂取量は減量の初期低下を示したが, 中期以降訓練効果が現われて向上する傾向をみせ, 最終的には10%近くの上昇が認められた。5分間走の向上は最大酸素摂取量よりも著しく, 減量期間中次第に走行距離が伸びて最後には12% (130m) の増加がみられた。しかし, 今回の高蛋白質投与によっても減量中に出現する貧血を防止することはできなかった。前回同様, 運動とカロリー制限により血清コレステロールと中性脂肪の著減が認められたが, 自由摂取を始めると直ちに増加し旧値に戻る傾向がみられた。
  • 長嶺 晋吉, 山川 喜久江, 磯部 静子, 一之瀬 幸男, 加賀 綾子
    1974 年 32 巻 5 号 p. 198-204
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Body density and skinfold thickness of 59 boys and 52 girls aged 15 to 18 years was measured, and the correlations between body density and skinfold thickness were examined.
    Body density was determined by the water displacement volumetry and the skinfold thicknesses were measured at three sites, triceps, subscapula and abdomen (adjacent to umbilicus) for boys and two sites, triceps and subscapula for girls, using a Eiken-type caliper designed in our laboratory.
    The value of body density determined was 1.0728 for boys and 1.0409 for girls in the mean of subjects aged 15-through-18-year-old (Table 1). The correlation coefficients of the body density with the skinfold at each site and with the sum of skinfolds showed values ranging from -0.73 to -0.83 (Table 2). A proposal of the skinfold index (skinfold (arm+back)×body surface÷body weight) was made in the correlation with the body density. In this index, the value of (skinfold×body surface) will represent the volume of subcutaneous fat tissue of the whole body and dividing this value by body weight will mean a good approach to the body fat content ratio. From this reason, it is considered that using this skinfold index for prediction of body density or body fat is more reliable.
    The various regression equations for predicting the body density from the skinfolds are given in Tables 3 and 4. Among these equations, equations No. 4 and No. 5 for boys and No. 9 for girls are simpler and useful, and equations No. 6 and No. 10 has been more reliable by using the skinfold index.
  • 池上 幸江, 高居 百合子, 岩尾 裕之
    1974 年 32 巻 5 号 p. 205-209
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    casein を蛋白質源として飼料中の蛋白質レベルを12%から30%へ転換した後の白ねずみの膵臓, 小腸の消化機能の変化をみた。
    1. 膵臓の重量, 窒素含量, 蛋白分解酵素活性は, 飼料転換後1日で急速に増加し, その後はほとんど変化がない。
    2. しかし, in vitro の方法による膵臓外分泌の測定結果では, 実験期間 (6日間) 中, 蛋白質分泌はほぼ直線的に増加する傾向を示したが蛋白分解酵素活性は, 1日目に急激に高くなり3日目に一端低下した後, 6日目には再び増加した。
    3. 小腸内容物に含まれる蛋白分解酵素活性は飼料転換後1日目から3日目へ急激な増加を示した。
  • ロスアンゼルス市立高校生の食生活
    石松 成子, 福田 由美子
    1974 年 32 巻 5 号 p. 210-218
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    In June 1972 we had the opportunity to visit and investigate the dietary condition of senior high school students (age, averaging about 16 years old) of the Narbonne High School which is located at the suburbs of Los Angeles, California, U. S. A. and the results are given below.
    1) The physique condition of the students: average height and weight was 175.4cm. and 62.5kg. for males, 167.3cm. and 54.0kg. for females.
    2) Their daily living condition compared to senior high school students of Kitakyushu City, who are 16 years old, showed that hours at school and studying hours at home are much more less, and out-of-door play-time and helping domestic work at home are conspicuous.
    3) The food they took: vegetables and fruits were little in amount. For breakfast they had cereals, milk or orange juice, and scrambled eggs. For supper as for cereals, they took bread, rice or corn together. With bread they took many kinds of dishes such as meat dishes, vegetable salad and milk. Especially, they drank a large amount of milk.
    4) For in-between snacks, the high school students of Los Angeles took coca-cola, milk or cookies in this order in comparison. The high school students of Kitakyushu City took fruit, juice or ice cream.
  • 岡崎 光子, 矢崎 美智子, 豊川 裕之
    1974 年 32 巻 5 号 p. 219-226
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Not few investigators have story interest on the relation between food intake and mortality. From the viewpoint of Dr. Kondo, we have also been motivated to survey Yonaguni Island of the Ryukyu Islands.
    Dr. Kondo suggested that food consumption in this island would be characteristic and biased to the large intake of fish and meat.
    But nobody can exactly describe the status of food in Yonaguni Island because no dietary survey on its inhabitants has been conducted.
    We had a happy chance to do make a dietary survey there in October 1973, in jointwork of the Yaeyama Health Center.
    Subjects; The subjects of this survey were fifty eight families selected at random from three hamlets (Sonai, Kubra and Hikawa)
    Results; The results are shown below.
    1. The intake of calories, protein, fat and vitamin C was estimated to be higher than the average of the Japanese National Nutrition Survey of 1971.
    On the other hand calcium and vitamin B2 was estimated as fairly lower than national levels.
    2. In comparison with those surveys, the amount of several food items; fish, meat, green and yellow vegetables in Yonaguni are estimated to be higher than the National Level and Okinawa Island.
    3. Food intake patterns differ among the three hamlets, which compose the community of an isolated island.
    4. On the other hand, there is little difference in food preparation among them.
    5. From above it may be said that the dietary intake of the hamlets is in unity, whereas food preparation is definite as the whole island.
  • 川端 晶子, 澤山 茂, 西野 洋一
    1974 年 32 巻 5 号 p. 227-230
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    抹茶, 煎茶, 玉露, 紅茶およびウーロン茶のペクチンを定量した結果, 無水ガラクチュロン酸としての全べクチン量は, 抹茶, 4.07~4.77%, 煎茶2.57~3.39%, 玉露2.81%, 紅茶2.46%, ウーロン茶は3.85%であった。また, 品質と関係があるといわれるペクチン数は, 抹茶56~106, 煎茶48~118, 玉露56, 紅茶10およびウーロン茶33であり, 抹茶および煎茶では, 上質茶ほどペクチン数が大きい傾向を示した。
    抹茶は, ペクチン含有量が最も高い上に, 他の茶類のように浸出液を飲用するのではなく, 全粉末を飲用するので, ペクチン摂取の上からは, 意義が大きい。
  • 山口 迪夫, 松野 信郎
    1974 年 32 巻 5 号 p. 231-233
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    This experiment was made in order to clarify the difference in growth rate for rats between the purified whole egg protein and lactalbumin. It was shown that body weight gain was 7.0 and 5.9g/day, and protein efficiency ratio (PER) was 4.2 and 3.8, for the whole egg protein and lactalbumin, respectively. It was concluded that the purified whole egg protein is preferable to be taken as the reference protein for assay purposes in the rat.
  • その7 6歳以上
    大谷 八峯, 手塚 朋通
    1974 年 32 巻 5 号 p. 234-238
    発行日: 1974年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
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