地理学評論
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43 巻, 11 号
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  • 太田 陽子, 当間 唯弘, 須磨 重允
    1970 年 43 巻 11 号 p. 647-661
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
    横浜市付近の下末吉面分布地域において下末吉層基底面の地形を明らかにし,基底地形とその上の下末吉層の層厚,層相,下末吉面の現在の地形などとの関係を考察した.基底地形はつぎの3種に分類できる. A地形群:旧汀線のすぐ東側にある高度30m以上の地形で,波食により平坦化されたものでその上の下末吉層は厚さ1m以下にすぎない.B地形群:前者の東側に分布し,本来波食による平坦面として形成されたが,その後下末吉層の堆積地域になった部分, C地形群:主要河川沿岸およびB地形群の東側に分布し,陸上侵食による起伏のある基底地形を示す部分.凹所は下末吉層に埋積されているがその層相,層厚は場所によりかなり異なる.これらの基底地形と現地形との対応をみると, 1) 現地形の高度分布は基底地形のそれをうけついでいる. 2) 基底地形が平坦な所(A地形群,B地形群の一部)では水系はそれに必従的であり,また谷密度は基盤の岩質に制約されている(A地形群). 3) B地形群の一部では水系は下末吉層堆積原面の微地形に規定されているらしい. 4) C地形群地域では基底の谷をうけついでいた水系が多く,また, A・B地形群地:域とくらべ谷密度が大きい.そのさい,下末吉層の岩相も谷密度に影響している.
  • 新井 鎮久
    1970 年 43 巻 11 号 p. 662-673
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
    堀込港湾造成を核とする工業開発は,開発減歩による著しい経営耕地の縮少,並びに相対的な労働力の余剰化と,農地代金の入手による農業資本の増大等をもって,集約経営の可能性と必要性とを農業に与える.一方,開発減歩による主業経営規模の喪失,並びに農業所得の低下と,建設,工場労務需要等の大量発生による労働力流出とは,兼業経営の必要性と可能性をも,同時にもたらすことが図式的には予測される.
    その結果,土地所有態様の変化や経営組織の再編成を伴って,農産物商品化と労働力商品化とのいずれかを指向する,農業経営組織上の変化が進行することになる.この場合,いずれを指向するかは,地域農業に内在する経営条件,或いはこれをとりまく自然的,社会的条件によって規定されると考える.
    以上のような考え方のもとに,標記地域における農業対応の実態と,これを規定する諸要因について,経営組織,特に作目編成の変更を視点にして,比較検討を試みた.以下これを要約すると,次のようになる.
    鹿島,新潟等の砂丘畑作地域では,開発減歩に対して,資本集約的農業の成立がみられ,一方,田子浦,新湊等の水田地域では,経営組織転換の動向は弱く,深刻な労働力流出を伴う,全面的な農業の崩かいが進行している.前者では鹿島,後者では新湊において,一層顕著な現象となっている.
    なお,農業対応上の地域性を規定する要因のうち,内部要因的には,各開発地域農業が内包する個別的条件,とくに自然条件と,これに規制される土地利用態様,ならびに土地所有態様を,また外部要因的には,用地取得方式や,農業対策等の行政施策差を,中枢的な要因として指摘することができる.
  • 三浦 鉄郎
    1970 年 43 巻 11 号 p. 674-685
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
    八郎潟東岸平野の開発進展とその地域性を明かにするため,その方法として,(1)当地域に立地する集落の成立年代を検討し,開発の時期的大要を把握し,(2)開発に関する古文書・古絵図などを参考にし,(3)実地調査を行なった.その結果は,(1)古代1こおいては,三角州の低湿地と氾濫原の低湿地をさけて自然発生の街道沿いに成立した集落付近が切添的に土地開発が進められた.(2)中世は,東方の山麓・台地の前面低地と自然堤防上が豪族の経済と戦略体制の二重性のもとに開発された.(3)近世は,広大な氾濫原が封建体制下の一円支配の財的確立を目して,藩営の用水路開さくによって,全面的開発が行なわれた.(4)現代は,当平野の大部分を占める氾濫原が開発の限界点に達したことと,人口増加におされて湖岸水面下を対象地に「地先干拓」が進められ,特に昭和期に入っては,国営による「八郎潟干拓事業」によって湖岸干拓が完成した.
  • 千葉 徳爾
    1970 年 43 巻 11 号 p. 686-691
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
    The purpose of this paper is to understand the diffusion of maize in the Mainland China. The hypothesis which was proposed by the author is that maize was brought by Pacific seafarers from South America to Asia in the Old World. Data for this paper were collected from local gazetteers edited in the Ching Dynasty. No field study has yet been made on this problem. However, some researchers have made studies on the introduction of maize by using the historical approach. But the writer adopts here the biogeographical approach which was initiated by N. Vavilov.
    Main contents are as follows:
    1) Some of the crops which were introduced from the New World have played an important role in reorganizing the agricultural system in the Old World. It has been pointed out that several exotic crops were cultivated as subsistence and/or commercial crops and contributed much to the support of a dense population in hilly areas and valleys of China. Maize is today among the most important exotic crops in that country.
    2) A comparative study of historical documents supports the statement of Bencao gangmu written by Li Shi Zehn. The first reference to maize in Chinese documents is in Tiannanbencao written by Lan Mao who lived in the earlier half of the 15th century. It also provides evidence that maize was widely cultivated in the western Yunnan Highlands fifty years after the Portuguese' arrival in Canchow and Foochow. At that time, there were no places where the crop was cultivated in a considerably vast area.
    3) It is interesting and important to learn that various varieties of maize are found in the Yunnan and Kweichow Highlands where evidence suggests that the cultivation of maize is the oldest in China. These facts together point out that maize was introduced not from the coast of China directly but from west to this part of Kweichow and Yunnan.
    4) This inference is also supported by the following additional evidences:
    a) The changing colours of kernels (Fig. 1) show the long establishment of maize cultivation in Yunnan and Kweichow.
    b) Numerous ways of maize cooking (Fig. 2) show that maize is one of the older foodstuffs in Yunnan and Kweichow districts. This follows the general rule that the longer a crop is used as a foodstuff, the more varied are the methods of cooking.
    5) The dispersal route of maize to the Yunnan and Kweichow Highlands may be related to the methods of maize cultivation and cooking. A study of the cultivation and Booking customs of grain amaranthus in connection with maize may provide the most effective solution to the problem of maize dispersal. The plant is more often cultivated on newly cleared mountain slopes as well as maize, or cultivated in rotation with maize in the Himalayan Highlands and is therefore in many ways related to maize.
    The amaranthus is a South American plant but is not eaten there. However, in the Central Himalayan Highlands, it is cooked to make cake for a ritual purpose and the people of Yunnan and Kweichow eat this grain in the same way. Assuming that neither the Portuguese nor the Spanish brought the amaranthus to the Old World, the present writer proposes that amaranthus was brought to the Old World in the pre-Columbian times by some seafarers in the Pacific similar to the Polynesians. This may support the author's hypothesis that maize was also introduced to mainland China in pre-Columbian times.
  • 立石 由己
    1970 年 43 巻 11 号 p. 692-696
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
  • 1970 年 43 巻 11 号 p. 697-701_2
    発行日: 1970/11/01
    公開日: 2008/12/24
    ジャーナル フリー
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