日本食品保蔵科学会誌
Online ISSN : 2186-1277
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41 巻, 2 号
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  • 岸田 邦博, 鈴木 雅也, 井原 勇人, 尾崎 嘉彦
    2015 年 41 巻 2 号 p. 51-58
    発行日: 2015年
    公開日: 2022/08/14
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     This study investigated the effect of limonin and nomilin, citrus limonoids, on lipid metabolism in rats. Male Sprague-Dawley rats fed a high-fat high-cholesterol diet were orally given 50 mg/kg BW/ day limonin or nomilin for 5 weeks. No significant changes in body, liver, and visceral fat weight, plasma and liver lipid profile were observed except LDL-Chol increase in nomilin group. Nomilin reduced hepatic mRNA expression of Chrebp, Pparα, Fxr, Lxrα significantly and Srebf1c, Abca1 marginally significantly. The gene expression related to lipogenesis (Acaca, Fasn, Scd1, Me1), β-oxidation (Cpt1a), cholesterol metabolism (Hmgcr, Ldlr, Srebf2, Acat2), bile acid metabolism (Shp, Lrh-1, Hnf4a, Cyp7a1, Cyp27a1), triglyceride synthesis (Dgat1, Dgat2), lipoprotein assembly (Mttp) lipid transport (Abcg5, Abcg8, Abcb11, Cd36) were not altered significantly. Limonin did not induce significant changes in hepatic gene expression analyzed in this study.

  • 鮫島 陽人, 満留 克俊, 德永 太藏, 桑鶴 紀充
    2015 年 41 巻 2 号 p. 59-64
    発行日: 2015年
    公開日: 2022/08/14
    ジャーナル フリー

     We studied the effects of chilling temperatures on the occurrence of injury and content composition of squash fruit to determine the optimum storage temperature and shelf life. Pitting of the squash fruit was confirmed to be a chilling injury. Pitting was not observed when stored at 10℃ for 91 days. Starch content and firmness of the squash fruit decreased as a result of an increase in storage temperature. Total sugar content increased during storage. In particular, when stored at 5℃, the total sugar content of squash fruit was higher than that at 10℃ and 15℃. It has been suggested that the sweetness can be possibly increased within a short period (while avoiding chilling injury) by storage at 5℃ for 30 days. Considering the chilling injury and variation in content composition during long-term storage, it has been proposed that the optimum storage temperature of squash fruit is 10℃ for 64 days.

  • 竹内 正彦, 白澤 隆史, 滝沢 潤, 後藤 哲久
    2015 年 41 巻 2 号 p. 65-69
    発行日: 2015年
    公開日: 2022/08/14
    ジャーナル フリー

     To determine the process suitability of three newly introduced, tasty apple cultivars, 'Shinano Sweet', 'Akibae', and 'Shinano Gold', in Nagano Prefecture, Japan, cloud-type juices were obtained from these apple cultivars and two other major apple cultivars, 'Fuji' and 'Tsugaru'apples. With respect to color, 'Shinano Sweet' was low on the a (red) scale and high on the b (yellow) scale of the color meter, and it received a high score for its appearance. From the sweetness perspective, 'Shinano Sweet' received the second highest score, after 'Fuji' apple. 'Akibae' showed relatively high acidity compared to the two major cultivars and a better sugar/acid balance. 'Akibae'received a high score for flavor, acidity, and overall judgment on the basis of a sensory evaluation. 'Shinano Gold' showed slow brown discoloration and a good sugar/acid balance. The sensory evaluation results of 'Shinano Gold' and 'Akibae'were similar, and 'Shinano Gold' received a high score for flavor, acidity, and overall judgment. These results confirmed the high process suitability of the three new apple cultivars.

  • 金嶋 泰, 妙田 貴生, 中田 真悠子, 藤森 嶺, 戸枝 一喜, 西澤 信
    2015 年 41 巻 2 号 p. 71-76
    発行日: 2015年
    公開日: 2022/08/14
    ジャーナル フリー

     アマゾン川上流に分布するカムカム(Myrciaria dubia)は果汁にビタミンCを多量に含むことで知られている。このビタミンCを利用した食品や香粧品などの製品が販売されている。しかし,現地で果汁を搾る際に,果実の約40%を占める果皮や種子が残渣として処理されている。

     そこで私たちは,果皮や種子の機能性素材としての可能性を探索している。これまでに,果皮や種子の高極性画分が抗酸化活性を示し,抗酸化活性成分として2種の加水分解型タンニン(カスタラジン,ベスカラジン)を同定した。一方,脂溶性画分は黄色ブドウ球菌に対してカナマイシン以上の抗菌活性を示した。本報では,果皮のn-ヘキサン抽出物を分離精製することにより,活性成分としてアシルフロログルシノールであるロドミルトンを単離同定した。この成分の7種のグラム陽性菌に対する最小発育阻止濃度は0.78~1.56μg/mℓであり,カナマイシン(1.56-6.25μg/mℓ)と同等かそれ以上の抗菌活性を確認した。メチシリン耐性黄色ブドウ球菌に対しても抗菌活性を示すと報告されているロドミルトンが,カムカム果汁残渣から単離された事は残渣の利用に有益な情報となる。

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