日本家政学会誌
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56 巻, 1 号
選択された号の論文の7件中1~7を表示しています
  • 国際結婚を考える会の場合
    竹田 美知
    2005 年 56 巻 1 号 p. 3-13
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    The Japanese law of nationality provides that the children who have the nationalities of both parents must choose one nationality before reaching the age of twenty two. However, this survey shows that many of these children prefer to keep their double nationality. The purpose of this research is to investigate their decision-making process and its influential factors. The questionnaire was sent to the children and parents of the association or 328 multi-cultural families in January 2003, and the samples collected from 75 children and 141 parents were analyzed. The great majority of mothers have Japanese nationality and fathers foreign nationality. The influential factors were processed by the correlation and multivariate analyses. As the result of this research, it is concluded that : 1. Most children tend to choose double nationality as they plan to work and live abroad. 2. The children who know of the Japanese law of nationality tend to choose double nationality. 3. The children whose parents educate them to live in both the Japanese and foreign way tend to choose double nationality.
  • 和泉 眞喜子
    2005 年 56 巻 1 号 p. 15-21
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    食塩添加ゆでホウレンソウが食塩を添加しないでゆでたホウレンソウに比べてえぐ味が弱く感じられる理由を探るため, ゆでるときの食塩の使用濃度の違いやさまざまな種類の塩を使用したとき食味にどのような影響を及ぼすのか, またそれがシュウ酸含量や無機成分含量とどのように関連するのか検討した.
    1) 官能検査の結果, 水だけでゆでるよりも食塩を1~3%入れてゆでる方が, 色や風味が良くなり, えぐ味も感じにくくなる傾向だった.
    2) 塩の種類を変えてゆでた場合, 水ゆでや天塩添加ゆでに比べて精製塩食塩添加ゆでが有意にえぐ味を感じなかった.
    3) 塩の種類を変えてゆでたとき, 天塩ゆでにおいてシュウ酸量が多い傾向であり, えぐ味が強かった.ただし, 水ゆでは塩ゆでよりもえぐ味が感じられたが, 遊離シュウ酸量は少ない傾向だった.従って, シュウ酸量とえぐ味の官能値との関連はみられなかった.
    4) 塩ゆでしたホウレンソウの水可溶区分中, 水不溶区分中のNa量は, 添加食塩濃度が高い方が多かった.
    5) 塩添加ゆでホウレンソウのえぐ味が感じられない理由は, シュウ酸量が減少したからではないことが明らかになった.Naなどの無機成分がえぐ味を感じにくくさせていることが示唆された.
  • 福島 正子, 佐藤 理栄, 竹山 恵美子, 松本 孝
    2005 年 56 巻 1 号 p. 23-29
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    アルミニウムの体外排泄の可能性を調べるため, ヒト胃条件下でのpHにおけるDFとアルミニウムの結合安定性について検討した.野菜および海藻, きのこ等13種の食品からProsky変法によりIDF, SDF画分を抽出し, エリオクロムシアニン法, クロマズロールS吸光光度法, 原子吸光法によりアルミニウム結合量を測定した。これらのDFはいずれもアルミニウムを結合した.粘性を有するアロエSDFで極めて高い値を示した.またpHを2.0にすると, DF画分のアルミニウム結合量はほとんどの試料で著しく低下した.次に, 高, 中, 低粘度のアルギン酸ナトリウムのpHを酸性側にすると粘度, アルミニウム結合量ともに著しく減少した.このことからアロエ等粘性を有するDFのアルミニウム結合には, 化学的結合の他, 物理的吸着が関与している可能性が高いことが示唆された.
  • 天津市と高知市における事例調査を通じて
    菊地 るみ子, 〓 智萍
    2005 年 56 巻 1 号 p. 31-39
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    This paper describes the results of a questionnaire study of the education reflected in the clothing subjects given in the elementary schools in China and Japan. The educational systems in the two countries are similar and both countries offer 9-year compulsory education. No homemaking subject is given in the elementary school in China, while labor education is provided where the basic skills of food, clothing and housing are taught. We conducted a case study on clothing education for the sixth year children in Tianjin, China, and in Kochi, Japan. The contents of the questionnaire are knowledge, skill, production, motivation, and decision making on clothing. We obtained replies from 100 children in a public school in Kochi and 58 children in its counterpart in Tianjin. Regarding the knowledge on clothing life, the correct answer rate is higher in Kochi; the children in Kochi are more experienced in hand sewing, machine sewing and ironing. The results suggest that the Japanese children are more skilled because of the practice in homemaking class. On the other hand, the motivation regarding clothing life is higher in Tianjin. Further results also suggest that collaborations with the children's family, an increase of homemaking class hours, and raising of the boys' motivation are required in Japan for improvement of homemaking education, while, in the Chinese education system, more attention should be paid to skills and basic knowledge on clothing as well as to the decision making in the selection of cloths.
  • 影山 志保, 諸岡 信久
    2005 年 56 巻 1 号 p. 41-47
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    化学汚染物質が細菌の増殖に与える影響について着目し, 食申毒などの感染経路になり得る5種類の細菌Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Enterobacter cloacae, Salmonella choleraesuisおよび, Escherichia coliを用い, ラウリル硫酸ナトリウム (SLS), デオキシコール酸ナトリウム-水和物(DESO), 1-ウンデカンスルホン酸ナトリウム(SUDS), p-n-ノニルベンゼンスルホン酸ナトリウム(SNBS), 17β-エストラジオール, 4-ノニルフェノールおよびビスフェノールAの添加について検討した.
    S.aureusでは, 1mg/lの化合物の添加による菌の増殖は有意な差を認めなかった.しかし, 4-ノニルフェノールの場合についてのみ, 対照より生育が増加する傾向が認められた.その他の菌については, 今回使用したいずれの化合物を添加した場合にも有意な菌の増殖が認められた.
    B.cereusに4-ノニルフェノールを添加した場合には, 菌の増殖だけでなく, 誘導期の延長が認められた.
  • 平尾 和子, 武井 婦貴恵, 米山 陽子, 高橋 節子
    2005 年 56 巻 1 号 p. 49-54
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    サゴ澱粉の物性に及ぼす卵黄粉末添加の影響についてとうもろこし澱粉, 馬鈴薯澱粉と比較し, 澱粉懸濁液の粘度特性, ゲルのテクスチャー, 保型性および離水率を検討しTable2に示した.実際の調理面からレモンパイフィリングを調製して官能評価を行い, サゴ澱粉の調理素材としての適性を検討した.
    1) サゴ澱粉懸濁液の粘度変化は卵黄粉末30w/v%添加により最高粘度, 冷却25℃の粘度が無添加より増加した.
    2) サゴ澱粉ゲルの硬さ, 凝集性は卵黄粉末30w/v%添加により低下し, 付着性は添加, 無添加にかかわらず認められなかった.
    3) サゴ澱粉は卵黄粉末添加により, 他の澱粉に比べて保型性の低下が最も少なく, 形状保持に役立つ.また冷蔵による離水率はわずかに低下を示した.
    4) レモンパイフィリングの官能評価の結果から, 「特性評価」ではサゴ澱粉は有意に光沢があると評価された.「嗜好」では味, 硬さ, べたつき, 弾力性, 総合評価の項目では小麦粉が最も好まれたが, サゴ澱粉は硬さ以外の項目で小麦粉に次いで好まれ, とうもろこし澱粉にも近い嗜好性が認められた.
  • 遠藤 千鶴, 井形 和枝, 岡崎 貴世, 光崎 龍子, 光崎 研一
    2005 年 56 巻 1 号 p. 55-61
    発行日: 2005/01/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    Poverty, poor living environment and un-hygienic conditions cause serious problems in Zambia. It is well known that the infant mortality rate is high and that children less than five years old are chronically undernourished. In addition, the drought in 2002 resulted in a food shortage, particularly for subsistence farmers and families in mountain villages. A survey was conducted to assess the current state of the children's diet, physical condition, and nutrient intake. The height and weight of the children there were almost in the normal range when compared with WHO data and the height and weight of children of the same age group in an urban area. The drought had apparently not had any drastic affect on their growth. However, about 89% of the children showed a deficient nutrient intake from lunch. In particular, the quantity of proteins was extremely low in comparison with the quantity of carbohydrates and lipids. The frequency of meals eaten was also lower, and only staple foods were provided. The drought had therefore affected the children's nutrient intake by eating a food shortage.
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