日本家政学会誌
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57 巻, 5 号
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報文
  • 丸山 彰子, 高橋 智子, 宮本 勲, 大越 ひろ
    2006 年 57 巻 5 号 p. 263-270
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    本報では, グアーガム系試料とデンプン系試料を用いて, 流動特性を求めるための簡便な測定方法として, 粘度計を用いたばね緩和法, 粘度計を用いない試験管傾斜法, リング法の3つを行い, 流動特性に対するそれぞれの測定法の有用性について検討を行った. 以上の結果,
    1) 粘稠な液状食品の流動特性の測定には, 1回の測定で簡便に流動特性値, ことに降伏応力が得られるばね緩和法の有用性が示された.
    2) 試験管傾斜法の流動時間T は粘稠性係数K と高い正の相関を示した. このことより, 流動時間T により, 試料の流れやすさの指標となり, すなわち粘度の比較が可能になると示された.
    3) リング法の広がり係数R はばね緩和法により求めた降伏応力Syc及びトルク降伏応力Syθと高い負の相関を示した. このことより, リング法の広がり係数は降伏応力の指標となることが示された.
  • ―その構造と機能―
    宇都宮 由佳
    2006 年 57 巻 5 号 p. 271-286
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    In a continuing study on the food eaten by the local people in northern Thailand, this report presents the results of a study into the characteristics and function of traditional confectionery from questionnaire, listening and literature surveys. The data were analyzed by the statistical method with SPSS software and also by some sociological methods. Khanom Thai, or Thai traditional confectionery, was originally made from rice and sugar in the court of the Thai dynasty as an offering to the Royal Family and monks. Influenced by the food culture of foreign countries, the confectionery was refined and disseminated from the central to local areas. Important characteristics of this confectionery in northern Thailand developed from making at home on special occasions of Buddhist and agricultural festivals, marriage ceremonies and housewarming parties. Glutinous rice is the main material, while sugar and coconut milk are not as frequently used as they are in Central Thailand. Compared with Khanom Thai from Central Thailand, the confectionery is simple in shape and taste. The people of northern Thailand can now obtain various types of Khanom Thai through development of the distribution channels. Home-made Khanom Thai strengthens the family bond and gives a deeper feeling of satisfaction and fulfillment, while offering Khanom Thai to the Buddha would greatly accentuate their virtue. Although those are the main features of the function of Khanom Thai, making and eating the confectionery will become a more significant trigger to recognition of the identity of Thai people in future.
  • 高畑 彩友美, 冨田 圭子, 饗庭 照美, 大谷 貴美子
    2006 年 57 巻 5 号 p. 287-299
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    “子どもたちは家族と楽しい食事時間を過ごすことでコミュニケーション能力を育み, 親子の相互理解を深めることで安定した人格を形成する. それには親の食生活や子育てに関する意識, 生活充実感, 過去の食経験が深く関わっている” という仮説を立て, 母子の「コミュニケーション頻度」を被説明変数とし, 母親の「過去の食経験」を外生変数とするパスモデルを構築し検証を行った. その結果, 仮説は検証された.
    1) 母とのコミュニケーションが少ない子どもは, 食に対する興味や活気が低く, 幼稚園の先生の評価においても友達の嫌がることをしがちであるなどの傾向がみられた.
    2) 母親自身の過去の食経験が好ましいほど, 母親の食事観を良くし, そのことは, 子どもの食への興味を高め, 母子間のコミュニケーション頻度を高めていた. また母親の過去の食経験が好ましいほど, 現在の母親の生活充実感が高く, そのことは子どもへの積極的な養育態度や食との関わり方を介し, 母子間の「コミュニケーション頻度」を高めていた.
  • 加藤 みゆき, 池田 昌代, 長野 宏子, 阿久澤 さゆり, 大森 正司
    2006 年 57 巻 5 号 p. 301-307
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    The method for the production of fermented rice noodles in Laos and the component changes during the process were studied. The production method for khaw poon in Laos resembles the methods used for producing fermented rice noodles in Myanmar, Thailand and Vietnam. A characteristic of the production method is that aged rice from China or Thailand is used when Laotian rice is not available. Aerobes constituted the majority of the microbial flora. In addition, increased numbers of microorganisms, including lactic acid bacteria, were present in the shitogi (egg-shaped) blocks. The quantity of crude fat and protein components in the fermented rice noodles decreased as the process advanced. Conversely, the shitogi blocks contained a markedly increasing quantity of free amino acids, which, however, decreased in the noodles. Among these amino acids, γ-amino butyric acid, leucine, and alanine, increased most markedly in quantity. Among the organic acids, the amount of lactic acid, increased most markedly in the shitogi blocks during fermentation. The quantities of most of these components were small in the noodles due to their migration into water during boiling, this being the final step of the noodle production process.
  • 鄭 銀志
    2006 年 57 巻 5 号 p. 309-322
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    In this paper, I seek to clarify the accuracy of Korean clothing drawn in Kusumi Morikage's Korean Embassy Parade Folding Screen. This folding screen apparently dates back to the late seventeenth century. By examining and comparing the Korean clothing in the Korean Embassy Parade Folding Screen with other visual sources, written documents and extant Korean clothing from the mid-Choson period, I reached the following conclusion: In the Parade Screen, there are Korean military officers wearing military clothing (chonbok) with embroidered patches (hyungbae). However, this combination does not match Korean clothing of the time. Moreover, a Korean civil official is depicted wearing a Nanban-style ruff, but this too is inaccurate. Although he drew incorrect combinations of clothing, Morikage skillfully depicted the Korean traditional black hat, embroidered patches, military clothing, and other types of Korean clothing. Furthermore, we should also note that Morikage drew the Korean lucky color blue, drawstrings, and Korean knot buttons in detail.
  • 宮本 雅子
    2006 年 57 巻 5 号 p. 323-331
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    本研究では, 玄関アプローチの現状と居住者の意識との関係についてとらえることができた.
    危険・負担に感じる点として「段差」と回答している者が多いことから, 段差に対する改造要望が高いという結果となった. また, アプローチが滑りやすいという回答も多くみられた. よって今後, 住宅計画時において玄関アプローチを合わせて計画していくことの必要性が明らかとなった.
    新しい住宅地については, 高低差が小さく, アプローチ空間の新しい形ができつつあるようであるが, 既存の住宅や, 既存の住宅団地に今後建て替えられる住宅については不安を残す. 道路から住宅内床面までの高低差については, 現状の土地では将来もほとんど変わらないと考えたほうがよいであろう. そのため, アプローチについての計画時にはその土地にあった方法で対処していく必要がある.
    また, 現状では車椅子利用者の外出については介護者が同伴することを前提の改造をされているところが多く, 要介護者が自分の意志で外出または屋外に出ることは考えられていない. 現在, バリアフリーの道づくりがすすめられており, 今後車椅子利用者が外出しやすい環境が整ってくると考えられるが, 介護が必要になってもできるだけ自立した生活を送るためには住宅のアプローチについてもいろいろな選択肢が可能な計画が必要になる.
    今後, この研究の成果が玄関アプローチ計画の一助になればと考える.
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