家政学雑誌
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20 巻, 6 号
選択された号の論文の19件中1~19を表示しています
  • 1969 年 20 巻 6 号 p. 90a
    発行日: 1969年
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • 1969 年 20 巻 6 号 p. 90b
    発行日: 1969年
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • ペプシン活性に対するフリーラジカル生成系の作用について
    守 康則
    1969 年 20 巻 6 号 p. 393-396
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    ペプシン活性に対するL-アスコルビン酸の作用をとくに自動酸化過程に生起されるフリーラジカル生成系を主体に検討し、次の結果を得た。
    1. 過酸化水素の共存下においてL-アスコルビン酸は著しく酵素活性を阻害する。
    2. 遷移金属Cu2+、Fe2+およびFe3+により酵素活性は軽度に阻害されるが、これらの金属の共存下においてアスコルビン酸は酵素活性を著しく阻害する。
    3. フェントン (Fe2++H2O2) 系により酵素活性は阻害されるが、とくにフェントン系の共存下においてアスコルビン酸は酵素活性を著しく阻害する。
    4. Fe2+-EDTA系の共存下にアスコルビン酸は著しく酵素活性を阻害する。
  • 糖を含むペプタイドについて
    岸田 忠昭
    1969 年 20 巻 6 号 p. 397-402
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    オクラの粘質物の糖ペプタイドについて、そのアミノ酸構造およびそのペプタイドが含む糖質について明らかにした。ペプタイドはグリシンをN-末端アミノ酸とするH-Gly-Asx-Thr-Ser-Glx-Ser-OHで、含まれる糖はグルコースおよびフラクトースであった。
    糖ペプタイドのアスパラギンまたはアスパラギン酸のとなりまたは近辺にスレオニンが存在することを2・3の例と比較した。
  • 脱脂粉乳に添加した混合酵素 “ミルクアーゼ” の作用におよぼすビタミンCナトリウム塩添加の影響
    神山 八重子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 401-405
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The influence of vitamin C sodium salt on the property of skim milk containing Milkase (composed of protease, amylase and lipase) was studied.
    Relative viscosity of skim milk increased with addition of vitamin C sodium salt.
    Degree of decomposition of protein in skim milk was measured by tyrosin method.
    When 100, 200 and 300mg of sodium ascorbate was added respectively to skim milk (skim milk 22.0 g, water 180ml, Milkase 2wt% of skim milk), decomposition of protein in skim milk increased as the amount of vitamin C sodium salt increased. On the contrary, when 400 and 500mg of sodium ascorbate was added, decomposition of protein in skim milk decreased as vitamin C increased.
    By optical microscope, decrease of despersion of skim milk particles was observed. Development of heterogeneity in colloidal portion was observed by electron microscope.
  • 槇 光章, 佐藤 幸夫
    1969 年 20 巻 6 号 p. 406-410
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    バナナの果皮及びその内側の白色物質、果肉を試料として含有炭水化物の種類を検索した結果
    1.一般分析における全糖値として果皮は61.10%、白色物質は46.5%、果肉は79.63%を示し炭水化物が主成分であることを知った。
    2. 呈色反応による検索より遊離糖類として還元糖、ケトースの存在を、多糖類構成糖類としてペントース、ウロン酸、ガラクトース、メチルペントースの還元糖類の存在を推定した。
    3. 各種溶剤による多糖類の分別を試み、各フラクションの収率を求めると共に構成糖類をペーパークロマトグラフで検出した。その結果ガラクチュロン酸、ガラクトース、グルロース、アラビノース、フラクトース、ラムノースを見、しかして遊離糖類の外にペクチン、澱粉系物質、ヘミセルロース、α-セルロース、β-セルロース、γ-セルロースの多糖類の存在を推定した。
    4. 溶剤による溶解度の差を利用して果肉中の澱粉1.85%、可溶性澱粉及びデキストリン2.22%、遊離糖類のシュクロース9.28%、グルコース4.69%、フラクトース1.16%の含有割合を算出した。
    5. 酢酸鉛による沈澱物より配糖体構成糖類として果皮及び果肉中にラムノース、グルコースを検出した。
    本研究の一部は昭和42年10月日本家政学会全国大会において報告した。
  • 小麦粉調理に関する研究
    比留間 トシ
    1969 年 20 巻 6 号 p. 411-416
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Previously the author reported a trial to inactivate gluten in medium strength wheat flour by heating (steam-heating) the flour, and it was found that the medium strength flour treated in such a way nears to soft-weak flour in respect of the amount of gluten extracted and the inflatable power.
    In this report experimental cookery was carried out with the steam-heated medium strength flour. Sponge-cakes, pancakes, steamed bread and noodles were chosen for the experiments.
    The result showed that the flour was very good for making Chinese buns, for instance, which desire that the action of gluten is lower but the taste due to gluten is retained.
    On the contrary, it was found that a good result could not be expected from the flour in baking cakes where fineness or smoothness of texture is an important factor.
  • フィルム包装野菜の細菌汚染度と洗浄の効果 (その1)
    今木 喬, 福丸 百合子, 佐々木 伸子, 崎島 理子, 山口 三郎
    1969 年 20 巻 6 号 p. 417-421
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    1 市販のピーマン、キュウリ、レタスの細菌汚染度はフィルム包装 (袋詰) でもばら売り同様に試料個体間にかなり差はあるが、一般に予想外に高かった。
    2 緩やかな攪拌洗浄 (2分間) による除菌率はピーマンとレタスでは約40~90%であり、キュウリでは約 5~40%であった。
    3 激しい振盪洗浄 (100回) による除菌率には、水洗浄区と洗剤洗浄区の間に差がなかった。
    4 一般家庭で野菜に対して通常行なわれているような緩やかな洗浄操作による除菌率は洗剤洗浄の方が水洗浄より高いことを認めた。
  • 固体粒子汚れについて
    藤井 富美子, 大沼 由美, 奥山 春彦
    1969 年 20 巻 6 号 p. 422-426
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Comparative studies were pursued on the washability of various fabrics soiled by different kinds of particulate dirt and redeposition of the dirt to the fabric.
    Tested fabrics were cellulose acetate, polyamide, polyacrylonitril, polyester, polypropylene and cotton. Carbon black, ferric oxinate, bentonite modified by oleophilic radicals and rouge (ferric oxide) were chosen as particulate dirt. Detergent solution contained anionic or nonionic surfactant with builders but no optical brightner.
    The following results were obtained.
    (1) From hydrophilic fabrics, hydrophobic particulate dirt was removed more easily than hydrophilic dirt and from hydrophobic fabrics hydrophilic dirt was easier.
    (2) In nonionic detergent solution very slight redeposition was observed. The largest redeposition in these experiments was found on polypropylene fabrics with ferric oxinate and carbon black in the anionic detergent solution.
  • 損耗の新解析法の提案
    大野 静枝, 大川 陽子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 427-431
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Worn-out slips collected from homes were examined, and a method has been proposed for predicting the actual wearing process without performing wearing tests.
    Thickness, air permeability change in color and strength were measured at each of 18 portions of worn-out slips. The same tests were administered to eight new slips after 68-day wearing under controlled conditions (including 20 launderings).
    Significant correlation was found between two groups of the data obtained at each corresponding portion. General findings concerning the part and the, sort of damage are as follows : (1) thickness increases at front of the thigh and decreases at the seat, (2) air permeability increases at the seat, (3) change in color is comparatively small at the back and appreciable at the lower part of the seat, (4) pills are formed in the areas of belt and fastener of skirt, (5) strength decreases at the lower part of the seat and (6) the upper part of the seat stretches.
  • 小・中学生の肩傾斜角を中心とした身体形態の特徴
    高橋 キヨ子, 雁部 愛, 甲野藤 ウタ
    1969 年 20 巻 6 号 p. 432-435
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    1) Nine-hundred schoolchildren in Fukushima City were measured in July, 1966.
    2) Compared with the average shown in the national statistics issued in 1966, schoolchildren investigated are a little taller and slightly slenderer.
    3) Differences in stature, body-weight, chest girth and shoulder breadth between two neighboring grades are significant for each grade. The maximum difference is seen between 5 th and 6 th grades for girls and 8 th and 9 th grades for boys. Girls in the seventh grade are superior as for these items, and the ninth grade boys surpass girls as for all items.
    4) On the whole, shoulders of junior high pupils are less sloping than those of elementary schoolchildren, and this tendency towards “square shoulders” is observed among the junior high boys. Girls' shoulders always are more sloping, and this sexual difference becomes obvious among higher graders.
    5) Shoulder inclination has little correlation to stature, chest girth or shoulder breadth.
  • 身体計測値の7~15才男女長育項目の考察
    土井 サチヨ, 山名 信子, 勝谷 弥生, 田中 絹江, 西村 美智代
    1969 年 20 巻 6 号 p. 436-441
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Somatometric studies have been carried out to obtain the sizes and forms of parts of the body for each age group and also to find out a standard of measures of clothing.
    In this report, 21 items relating with length were measured with each sex children between seven and fifteen years of age. Changes, with the growth, in body-forms, measurements of parts, and their indices were investigated.
    The following results were obtained :
    (1) Significant difference between two successive years of age, is seen until 14 years of age with the male and 13 with the female.
    (2) The period of the most rapid increase in most of the items is 13-14 years of age with male and 10-11 with female.
    (3) Values of indices gradually increase with age till 11 years old, except the index of total head height which decreases with age.
    (4) With all ages values of indices of lateral malleolus height, the foot length and length of upper limb of male were greater than those of female. Values of indices of back height of waist and length of lower limb of male were smaller than those of female.
  • 身体計測値の7~15才男女周育項目の考察
    土井 サチヨ, 山名 信子, 勝谷 弥生, 高橋 純, 高屋 恵子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 442-448
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In this report, 21 items relating with girth were measured to understand the changes in body-forms of each sex between the ages of seven and fifteen. The girth, breadth, depth and shape were investigated.
    The following results were obtained :
    (1) Both sexes have most significant difference between two successive years of age till 14 years old.
    (2) The period of the most rapid increase in most of the items is 13-14 years of age with male, 11-12 with female.
    (3) The difference in the ratios of depths of chest, waist and hip to respective breadths between male and female becomes significant around twelve years of age.
    (4) The values of the correlations between girths of various parts and stature, chest girth, and weight show the highest with weight and the second with chest girth.
    Since the correlation between girths and weight is high, we can estimate the measurements of girths from the weight.
  • 15世紀のフィレンツヱを中心として
    渋谷 裕子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 449-452
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The development of textile industry has to do with the economic, social and cultural settings of the age. It sometimes happens that clothing material has considerable effect on the vicissitude of costume design.
    The author tried to clarify the above conception, comparing various works concerning the development of silk manufacture and its trade at the Italian Renaissance.
    This study shows the followings : 1) Florence silk textiles in the 15 th century satisfied not only the regional demand, but also the demand of the whole Europe. 2) The chief producing country of European silk textiles early at the Renaissance was Italy. 3) Italian, especially Florence silk gave a powerful impetus to the later development of European silk textiles.
    Any grasp of Renaissance costume, therefore, cannot be complete without adequate consideration of Florence silk influence on it.
  • 熊野速玉大社の御神服について 形態・構成を中心として (第2報)
    栗原 澄子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 453-457
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The present work deals with shade of color, dyes, texture and sewing threads used on “uchiki” and “hakama”, as well as measurements of their various parts and the cutting method applied for them.
    In order to work out the Munsell values of colors based on “Specification of Colors According to Their Three Attributes (JIS Z 8721-1963)”, the existing hues of the costumes were reproduced on the drawing-paper with water colors, and x, y and Y were obtained on them by photoelectric colorimeter.
    As for the dyes, the water extracts of pulverized tatters of the costumes were compared with natural dyes by means of paper chromatography, then the used dyes were identified with the aid of “Wazome Kagami (A Standard Book of Japanese Dyes)” and “Wazome Kagami Ryakkai (An Exposition of the Process of Dyeing)”.
    Data on measurements, texture and threads were obtained by the close investigation of the costumes, and the conjecture of the cutting was made by the minute study of the materials.
  • 乳児のハーベについて
    今村 博子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 458-462
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In the previous report, it was conjectured that the infants' “Habe”, an endemic eczema and a kind of “milk crust” known among the inhabitants of Amami-Oshima, was closely related to the amount of garlic-salted pork taken by mothers during the nursing period.
    The present study reports the result of the third survey made on informed, cooperative mothers to investigate relationships between the incidence of “Habe” and the kind of food taken by nursing mothers. The result appears to confirm that “Habe” is caused by heavy intake of salt, fat and pungent food by nursing mothers together with relatively insufficient intake of vegetables, the same as in the case of infant eczema.
  • 湯川 聡子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 463-467
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    A questionnaire was administered to 477 married women who had college level educational background in an effort to find out conditions which facilitate wives' working out for a living. All samples graduated from either national or communal universities and about a half of them have their occupation.
    The varieties of occupations of the working wives are rather limited. The occupation most frequently found among the samples is teacher of elementary school through college. The next is manager of small business and medical doctor.
    Almost all of the samples have husbands who received college education. It is interesting that, independently of wife's educational background, more wives whose husband's income is comparatively low work together for a living. More wives who have their occupation live in urban districts, while wives who do not have their occupation live in the suburbs. Their resignation is motivated by marriage, pregnancy, delivery and husband's transference.
  • 接触状況および親和度と接触度の相関
    岡村 益
    1969 年 20 巻 6 号 p. 468-474
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    1. 親和度と接触度とは正相関関係にある。相関係数は+0.4~+0.6でかなりの相関度があると言える。
    2. 親和度・接触度ともに性差は有意であり、いずれも女児が高い。家族型差は有意でなかった。職業別には大体有意差が認められ、親和度・接触度ともにホワイトカラー群は1位、ブルーカラー群は3位である。自営業群は親和度は2位、接触度は4位を占め、農家群はその逆であった。しかし自営業群・農家群ともにそのグループ内では1の命題が成立している。
    3. 母就労による有意差は全体としては親和度には見られたが、接触度ではみられなかった。有意差があったのは、母就労率の高い郡部において親和度が低く、ホワイトカラーにおいて接触度が高いことである。これらの点については今後なお追求すべき問題を残している。
    4. 職業差・家族型差ともに有意であったのは2項目である。その共通項目の1である在宅率は拡大家族では構成上予想されたことであり、既知の知見から家族型は職業の従属変数とみられるから、職業差としてあらわれたのは当然であろう。他の1である夕食時に揃う率については、拡大家族は揃う率も高いがいつもいない人のある率も高かった。この傾向は農家群と自営業群に似ていたことも上述の事情を思わせる。以上2項目以外のおやつの食べ方・手伝いに対する親の要求率・一しょの遊びなどは家族型を問わず職業にともなう生活パターンを示すと考えられる。また性差について有意であった項目をみるとおやつやこづかい帳にみるように女児に対して保護的であり、一方仕事の例にみるようにしつけ的働らきかけもより大きいことが女児の接触度を高める一因をなしているといえよう。
    次に若干の考察と残された問題を述べて結びとする。
    相関係数の大きさがこの程度であることは、親和度に作用する要因が接触の頻繁さのみでないことを改めて思わせるので、なお追試験と検討を重ねなければならない。「テレビの児童に及ぼす影響」の調査結果報告では、物理的接触と親和度の連関性はテレビなしの群には認められたがテレビありの群では認められなかった。本調査は物理的な接触量ではなく質的側面から接近し、テレビの普及度がきわめて高い時点において、テレビの有無にかかわらず行なって依田氏の「テレビなし」群と同様の結果を得た。ここにおいて第2報で述べた接触の様態が再び問題になるので、なお方法の密度を高めつつ吟味を重ねたい。
    家族については家族型の差を求めた結果、家族構成に基づく特徴がより顕著にあらわれた。家族人数規模別にみればより詳しく接触との有意差がみられた項目もあると思われる。
    職業群では、ホワイトカラーの都市的性格やそれに準ずるブルーカラーの性格、また農家の特徴は窺い知られたが、自営業群が概ね市街地にあり、都市的要素とともに一面拡大家族のもつ伝統的な行動様式をもつこと、他群に比し接触度は低いのに親和度は高いことなどの特徴を示した。この群をより詳細に観察する必要がある。接触の状況については、接触に好適な条件を列挙するまでに至らなかったし、未発表資料も加えて次の機会に十分に展開したい。また、このような自計式の調査を補って理解を深めるため、事例の直接観察も試みるつもりである。
  • 戦後日本の都市家計における消費構造の分析
    紀 嘉子
    1969 年 20 巻 6 号 p. 475-480
    発行日: 1969/10/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    It is considered that the increase of net income in accordance with the growth of the national economy and the fluctuation of prices have given a considerable effect upon the consumption structure of households. An analysis is made to see how the relative prices and the net income of city households in postwar Japan have influenced the consumption structure.
    For this purpose, the data (1947-1965) on the family income and expenditure collected by the Bureau of Statistics of Japanese Prime Minister's Office are used.
    The results obtained are as follows :
    As the net income increases, the relative percentage of outlay for food decreases; on the contrary, the sundries become greater. Therefore, a cross phenomenon between food and sundries was seen in 1963.
    In future, the rapid rising of the prices of sundries is expected to give a great influence on the household. The gap between nominal and real percentages of outlay is fluctuated by relative prices. In money income quintile groups, the difference among the groups in the percentage of outlay becomes greater as relative prices go up.
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