家政学雑誌
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26 巻, 7 号
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  • ナスの低温障害の症状と炭酸ガスとエチレン生成量の変化
    小机 信行, 小机 ゑつ子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 479-483
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    本研究は青果物の品質保持を目的として行なったものである. 今回は材料にナスを選び, 主として1℃の低温下で貯蔵したとき, ならびに低温域から室温に昇温した場合に生ずる生理障害の症状を観察するとともに, その発生機構の一端についても追求した.
    1) ナスを1℃の低温下で貯蔵すると貯蔵4日後に果皮に小さな針でつついたような陥没 (pitting) が生じ, 3週後では果皮全面に拡大した. また種子および維管束周辺部も同時期にかっ変が生じ, これらは低温処理によって誘起される低温障害の症状であることがわかった.
    2) 室温果の炭酸ガス排出量は貯蔵中減少するが, 低温貯蔵果を室温に昇温すると, 昇温後の値はいずれも室温区を上まわり, 昇温7~13時間後に最大となり以後減少した. この程度は長期低温貯蔵果ほど顕著であった.
    3) エチレン生成量も炭酸ガス排出量と同様の傾向を示し, 低温処理期間が長いほど, 室温に昇温すると生成量の急増することがわかった.
  • 越智 知子, 千田 真規子, 藤田 彰子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 484-488
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    In order to know the effects of fats and oils on the qualities of sponge cake, experiment was carried out by adding a small quantity of several kinds of fats and oils during the process of mixing the butter.
    Fats and oils were added at the last stage of whipping the batter, keeping the room temperature at 31°C constantly.
    The temperature of added fat or oil was kept at 35°C, because at the higher temperature, the effects on the qualities of cake which concern the differences in the properties of fats and oils seemed to be decreased.
    The quality of sponge cake was excellent when the added oil or fat of which S. F.I. is low and near to zero at 35°C, while the fat indicating higher S.F. I. at 35°C was used, the result was not satisfactory.
  • 守 康則, 阪本 ひろみ
    1975 年 26 巻 7 号 p. 489-493
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    アスコルビン酸とアミンとの褐変反応をアスコルビン酸, デヒドロアスコルビン酸とn-ブチルアミンとの反応液について検討した.
    1) レアスコルビン酸とアミンとの褐変反応はアミンの種類によってその褐変度を異にし, とくにn-ブチルアミンは著しい褐変反応を起す.
    2) アスコルビン酸とかブチルアミンの褐変反応はpH5.0以上において増大し, とくにアルカリ性においてその褐変反応は著しい.
    3) デヒドロアスコルビン酸はn-ブチルアミンと著しい褐変反応を起し, この系の褐変反応はアスコルビン酸-n-ブチルアミン系のものより速かでかつ褐変度も高い.
    4) デヒドロアスコルビン酸-n-ブチルアミン系の褐変物質はDEAE-セルローズカラムクロマトグラフィーにより P-1~P-6の6つの還元性成分に分離された. 得られた6つの成分の諸性質を検討の結果, 主な褐変物質とみなされるP-1 は290nmに紫外部吸収極大を, 460nmにケイ光極大を示し, レダクトンの性質をもつことが認められた.
  • 煮沸処理後の鯨肉の水分含有率, 重量, 水分および乾物量に及ぼすエタノール効果
    奥田 和子, 上田 隆蔵
    1975 年 26 巻 7 号 p. 494-500
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    調味液として水およびアルコール溶液を用いて沸騰条件下における鯨肉の水分含有率, 重量, 乾物量および煮汁中の固形分, 可溶性物質に及ぼすエタノールの影響を主に検討した.
    加熱によって鯨肉の水分含有率, 重量, 乾物量および水分は相当量減少したが, 沸騰後2分間までに大部分の減少が行なわれ, とくに煮汁の可溶性物質の大部分は70℃までに溶出した, 0.3%エタノールの存在は, 水のみの場合にくらべて鯨肉の水分含有率, 重量および水分において高い値を示した. エタノール濃度の高いほど, 1個の容積が大きいほど, 鯨肉についてのすべての測定値は高く, 煮汁の固形分は低い値を示したが, 煮汁の可溶性物質はほぼ一定の値を示した. 用いた鯨肉では水と15%エタノールの間の鯨肉の水分含有率, 重量および水分の最大の差は8cm3の鯨肉において認められた. これらの相違をもたらした原因および実際の調理との場合の関連について考察した.
  • 神田 和子, 本田 雪子, 木下 陸肥路
    1975 年 26 巻 7 号 p. 501-504
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    The purpose of this paper is to propose a new drawing method for the neck line in an adult's kimono and to investigate kimono-collar types. After traditional drawing method the curves used to be drawn by a freehand drawing, but applying the new drawing method an inexperienced beginner will be able to draw easily the neck line with compasses and triangles. The results obtained are as follow :
    (1) A drawing is originated that a curve of the neck line from the shoulder line touches a line perpendicular to the SENUISEN line (the seam line of the back center), if a measure of the AGARIKURIKOSHI is decided.
    (2) Kimono-collar types are discussed and drawings of the U-collar type and the V-collar type are devised on condition that the measure of the KURIKOSHI is fixed.
    (3) A drawing method is suggested that the curve of the neck line touches the OKUMISAGARI line.
    (4) According to this new drawing method, all curves and straight lines do not intersect each other in spite of the kimono-collar types, but the curves touch the lines, and the neck line becomes a smooth line from the central point of collar to the OKUMISAGARI.
  • 麻・ポリエステル混紡織物の透湿性
    松川 哲哉, 河野 幸枝, 尾崎 晶子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 505-509
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    The moisture permeation phenomena about eight kinds of ramie-polyester blended plain weaves were investigated by the simplified dynamic method, which has been proposed by Matsukawa (cf. this J., 24, 390 (1973)). The experiments in this paper were carried under the standard condition (viz. 20°C, 65% RH). Then the humidity of the upper room of this apparatus was started from 65% RH.
    The typical results were as follows.
    1) The increase of the blended ratio of polyester fiber to ramie, accelerated the moisture permeation, because of the less hydrophilic nature of polyester fiber.
    2) The moisture permeation curves (see; this report, Figs. 25) showed the moisture hysteresis of the fabrics. The specimen No.1 (all ramie) showed the increase of the permeation rate and the equilibrium value, but the specimen No. 8 (all polyester) showed no increase as repeated measurements.
  • 高橋 雅江, 南澤 明子, 竹中 はる子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 510-514
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    In order to study the fine structure of a cloth, we applied the diffraction method to it, regarding a cloth as a cross grating approximately.
    By observation and analysis of diffraction image of cloths, more detailed informations of cloths were obtained than those obtained by optical projection and microscopic observation.
    Namely, it was definitely observed that there are minute differences of naps, density of warp and weft and figure of rectangular aperture etc. in cloths.
    Furthermore, it was recognized that this method is effective for the determination of the minute strain distribution of cloth under various loads.
  • 増田 茅子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 515-539
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    Part 6 of the report deals with the ease at the sleeve cap of the basic dress pattern. The method and samples of the work are the same as part 1. The main results obtained are as follows.
    1) The line of cap heights is devided to «higher cap» and «lower cap» by the line draw from the posterior armpit point to the antherior armpit point. Bigger «higher cap» heights do not make hard arm raise, but bigger «lower cap» heights make hard arm raise.
    2) The ease of cap curve line has relationship with the shape of upper limbs cap.
  • キッチン・ユニットの場合
    武田 満す, 沖田 富美子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 520-526
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    There are many ways of arranging kitchen work centers and many types pf kitchen cabinets are supplied by manufacturers. As the room used for preparing meals for the family, kitchen is the most important area in a house. Since the most of homemakers work in the kitchen for a good hour, ease of kitchen work is their great concern.
    The purpose of this research is to obtain some factors which affect the kitchen work and to establish principles of kitchen planning through observations and measurement of a worker actually cooking.
    The study has been made in the kitchen where centers are arranged in the most popular strip shape. It has had the working surface provided by the base-cabinet counter having the frontage of 2.7, 3.0, or 3.2 m. A detailed study of the steps and hand motions has been carried out through process chart techniques while the dinner menu, most favorite of standard families living in Tokyo, is being prepared.
  • 生前分与について
    久武 綾子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 527-531
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    以上, 本篇では調査対象である本人がその親から調査時までに何を, いつ, 分与されたかについて調査した.
    (1) 夫も妻も工業地域を除けば約85%の人が何らかの形で親から贈与を受けている.
    (2) 夫は土地, 住宅の贈与を受けた割合が多く, 農業にその傾向が顕著である.
    (3) 夫は土地, 住宅を結婚後か, 結婚前に, 現金, 耐久消費材等は結婚時に贈られる傾向がみられる.
    (4) あととりたる夫は, 不動産の分与が多く, あととり以外の夫は子の祝い等の形でもらい受け, 動産はどちらも同じ程度, 分与されている.
    (5) 妻は結婚道具や学校教育以外の教育, 子の祝い等の形で贈与され, 親は娘と息子に明らかに差をつけている.
  • 広島・東京・岩手の3都県における家庭内被服製作の実態調査-昭和47年値と42年値の比較-III
    石渡 すみ江, 清水 房, 大山 サカエ
    1975 年 26 巻 7 号 p. 532-539
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    Following the previous paper, sewing methods for home-made clothing were compared with the investigation of '67.
    (1) Concerning western style garments, more varied techniques were practiced in every region than in 1967, especially in Hiroshima prefecture.
    (2) Concerning Japanese style garments, hand-sewing was more frequently practiced than machine-sewing. This was particularly true in Hiroshima and Iwate prefectures.
    (3) Concerning bed-clothes, Japanese cushions were more often made by machine-sewing than hand-sewing in every region, while padding of bed-clothes decreased in all three regions.
    From these results, it seems necessary to introduce in home economics education more varieties of sewing techniques as well as to retain the traditional hand-sewing techniques.
  • パセリについて
    江後 迪子, 堤 忠一, 永原 太郎
    1975 年 26 巻 7 号 p. 540-543
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    1) パセリの無機成分のうち, Fe, Cu, Znは, 水洗時に40~ 50%流出し, ついで水洗い試料をみじん切り水浸したのちもほぼ同様の流出が認められ, このことは付着物の脱着によるのではないかと推論された.
    2) パセリをみじん切り水浸したさい, P, Ca, Na, Mgなどは溶出しにくいことが認められた. 水道水処理した場合は脱イオン水処理に比べて, Ca, Na, Mg, Znなどの残存量がやや多いことが認められた. Kはいずれにおいても約20%失われた. また水浸5分で溶出すべき無機成分の大部分が溶出した.
  • 片山 倫子
    1975 年 26 巻 7 号 p. 544-548
    発行日: 1975/10/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
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