油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
36 巻 , 8 号
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  • 阿部 正彦
    1987 年 36 巻 8 号 p. 549-554
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The solubilization of oily materials and/or oil dyes by water-soluble surfactants was studied in terms of the limit of solubilization, solubilizing power, cmc depression, viscosity, dielectric constants, electrical conductivity, electrophoresis, diffusion, surface tension and the heat of mixing. Differences in the solubilization mechanism and size of micelles due to different solubilizates, and the energy gap between solubilization and emulsion regions with increasing amount of solubilizate are discussed. Moreover, thermochromism and fading phenomena for solubilized solutions of oil dye are described.
  • 平田 博文, 山科 孝雄
    1987 年 36 巻 8 号 p. 555-560
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    N-スクシンイミジルベンゾエート (1) による牛血清アルブミン (BSA) の化学修飾 (N-アリールカルボニル化) を25℃, 7.0≦pH≦9.0で速度論的に検討した。N-アリールカルボニル化の初速度はV=k2 [BSA] [1] で示すことができた。メタ置換 (1) の二次速度定数, k2はハメットのσ値とほぼ相関性を示し, ρ値は正であった。しかし, オルト置換 (1) の速度はその立体障害のため, (1) に相当する安息香酸の強さから期待するものよりも遅かった。BSAのアミノ基は等価でないためpHプロフィールの傾きは1以下であつた。速度比, 10-3k2/k1, d [ここで, k1, dは (1) の分解の一次速度定数を示す] はすべての場合に1よりも大きかった。メタ置換 (1) 及びo-F- (1) では, 速度比はpH8.5で最大値を示したが, o-Cl-及びBr- (1) ではpHの増加とともに速度比は減少した。以上の結果から, (1) がタンパク質のLys残基の修飾 (N-アリールカルボニル化) 剤として利用できることが分かった。
  • 小泉 義仁, 向井 一洋, 村川 清人, 山根 恒夫
    1987 年 36 巻 8 号 p. 561-564
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    リパーゼによる油脂のグリセロリシス反応に関して, 微孔性疎水性薄膜型バイオリアクターのスケールアップを試みた。平膜型反応器の1ユニットとそれを積み重ねた多層反応器とを用い, Pseudomonas fluorescensのリパーゼによるオリブ油の連続グリセロリシス反応を実施した。膜面積は0.0726m2から1.16m2まで変えた (16倍のスケールアップ) 。また, 油の供給に関して2通りの操作方式, すなわち平行流と直列流, を比較検討した。膜面積の違いや供給方法の違いによらず (油の流量/一枚の膜の面積) 対 (反応率) の関係は一定であったし, (油の流量/一枚の膜の面積) 対 (出口反応液中のモノグリセリド及びジグリドの組成) の関係も一定であった。したがつて, 同一仕様の膜と同一構造のユニットを積層する限り, (油流量/総膜面積) を基準にしてスケールアップが可能であると示唆された。グリセリン (酵素を含む) 中の水分が2.6%程度でも, 出口反応液の酸価は供給オリブ油よりも少し高い値を示した。
  • 山村 伸吾, 小川 晋一, 本田 圭介, 中村 正樹, 武田 徳司
    1987 年 36 巻 8 号 p. 565-570
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    2個のベタイン基をもつα, ω-型両性界面活性剤が, アルカン二酸とN, N-ジメチル-1, 3-プロパンジアミンとの反応とそれに続くクロロ酢酸ナトリウムでの第四級化反応によって合成された。第四級化反応は, 炭酸水素ナトリウムあるいは水酸化ナトリウムを触媒として用い水中あるいはイソプロピルアルコールと水の混合溶媒中で行った。
    α, ω-ビスアミドベタイン水溶液の性質について検討した。ヘキサデカン二酸及びイコサン二酸から合成したα, ω-ビスアミドベタインは, ハライド置換反応に対して良好な触媒活性を示し, また優れたカルシウムセッケン分散能を示した。
  • 猪熊 精一, 桑村 常彦
    1987 年 36 巻 8 号 p. 571-575
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    二系列のベンゾクラウンエーテル誘導体を4'-クロロカルボキシベンゾクラウンエーテル (-15-クラウン-5及び-18-クラウン-6) とアルキルオリゴ (オキシエチレン) エーテルから合成し, これらの若干の水溶液物性, Na+及びK+との錯安定度定数, 及びハロゲン交換反応における触媒作用を検討した。曇り点はクラウン環内及び/あるいは側鎖中のオキシエチレンユニット数の増大に伴い上昇した。また, 18-クラウン-6系列において, アルカリ金属塩化物の添加による曇り点変化は, クラウンサイズ-カチオン種間の良好な “ホスト-ゲスト” の関係を示唆している。メタノール中での錯安定度定数は側鎖導入により変化しないが, 触媒効果は側鎖中のオキシエチレン及びアルキル鎖長の増大により向上することが明らかとなった。
  • 福田 正博, 小出 操, 大部 一夫
    1987 年 36 巻 8 号 p. 576-580
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    アルキル鎖長が12から14の非イオン界面活性剤ではエチレンオキシド鎖が9ないし10のものが, 動物種によらず最も強い溶血作用を示した。非イオン界面活性剤で処理した赤血球膜のSDS-ポリ (アクリルアミド) ゲル電気泳動の結果から, 溶血における非イオン界面活性剤の役割の一つは内在性膜タンパク質の可溶化であると結論した。
  • 深津 誠, 田村 利武
    1987 年 36 巻 8 号 p. 581-583
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    A model triglyceride mixture was prepared by the random interesterification of hardened coconut oil. The mixture was analyzed by GC-MS, The fatty acid composition of each triglyceride group having the same total acyl carbon number was determined by the relative intensity distribution of the specific fragment ion containing one of three acyl groups of a triglyceride molecule. Correction of fatty acid composition was made using the correction factor from the GC-MS data of the standard diacid triglyceride.
    The fatty acid composition determined as by GC-MS agreed well with that by theoretical calculation according to random distibution of acyl groups and also agreed with that by conventional hydrolysis-GC.
  • 牛草 寿昭, 丸山 武紀, 新谷 〓, 松本 太郎
    1987 年 36 巻 8 号 p. 584-587
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Pyrolysis characteristics of five kinds of unsaturated triglycerides were investigated by ordinary and derivative thermogravimetry.
    1) Weight reduction in tripalmitolein (PoPoPo), triolein (OOO) and trieicosenoin (EiEiEi) was initiated at 194°C and completed at 542°C under a stream of air. The processes involved in this reduction were more complicated than those for that of saturated triglycerides due to oxidative decomposition. On the other hand, reduction under a stream of nitrogen was similar to that of saturated triglycerides.
    2) The weights of trilinolein (LLL) and trilinolenin (LiLiLi) increased as the temperature was raised from 100°C to 200°C under the stream of air, and the rate of increase in the weight of (LiLiLi) was higher than that of (LLL). The pyrolysis behavior of (LLL) and (LiLiLi) from 300°C to 400°C was more complicated than that of (OOO).
    3) Volatile substances and residues recovered at the initial stage of pyrolysis (at 20% weight reduction) of the four triglycerides were analyzed. The main component of the volatile substances formed by heating under the stream of nitrogen was a fatty acid constituting the unheated triglyceride. Under the stream of air, a number of fatty acids was detected. In the case of heating under the stream of air, the solubility of the residues in ether became less on increasing the degree of unsaturation of triglycerides. Under the stream of nitrogen, the main component of ether-soluble fraction of the residues was the original triglyceride except for the case of (LiLiLi).
  • 鈴木 裕二, 塘 久夫
    1987 年 36 巻 8 号 p. 588-593
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    α-Monoisostearyl glyceryl ether (GE) is a surfactant with less solubility into water, and forms the lyotropic liquid crystal with a reversed hexagonal structure even at lower concentrations. GE was found to be such a characteristic emulisifier that it gave stable water-in-oil (W/O) emulsions against a coalescence of water droplets, even though the water content of the emulsion was extremely high. The emulsion became more stable as increased in the water concentration.
    The structure of the emulsions was investigated through the study of the ternary phase diagrams and the measurement of small angle X-ray scattering, indicating that the liquid crystalline phase composed of GE, water and oil was formed in the emulsion. The electron microscopic observation showed that the interfacial layer between oil and water phases in the emulsion was the liquid crystal. And in case of higher water concentrations, the continuous phase itself was composed of the liquid crystal. These interfacial layers are considered to be mechanically so tough that the W/O emulsions were stable against a coalescence of water droplets.
    Thus it was concluded that the W/O emulsions stabilized with GE was, in fact, water-in-liquid crystal (W/LC) emulsion.
  • 小日山 正剛, 丸山 武紀, 兼松 弘, 新谷 〓, 松本 太郎
    1987 年 36 巻 8 号 p. 594-601
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    To investigate the physical characteristics of recent household margarines, 19 brands of margarine and 6 brands of fat spread were measured for their hardness index by cone-penetration, hardness (R) by a Reometer, oil-off value, solid fat content (SFC), open-tubed melting point (EMP) and softening point by JIS (ESP) and clear point (MCP), dropping point (MDP) and softening point (MSP) by Elex and Mettler automatic melting point apparatus.
    1) The hardness of margarine decreased in the order of high linoleic soft>common soft>carton hard>parchment hard. Fat spread tended to be softer than the soft margarine, but to soften more slowly with increase in temperature. No difference was observed in their softeess at 20°C or higher. Softer margarines tended to oil-off more easily and showed less SFC. However, although fat spread was softer, it showed greater SFC and less oil-off value than the soft margarine.
    2) In MDP and MSP, few differences were observed in measurements on the product and oil phase. The former for fat spread clearly exceeded that of the latter.
    3) Oil-off values were correlated with hardness indexes, but tended to scatter in a softer region of the hardness index greater than 200. The relationship of hardness (R) to oil-off value could be expressed as a hyperbola, indicating the latter to be lower than 1% at a hardness (R) exceeding 1000 and to rapidly increase at a hardness less than 200.
    4) The hardness index and SFC at 10°C were correlated with total % of saturated fatty acid plus trans-18 : 1, and with total % of unsaturated fatty acid except trans-18 : 1. However, both values were closely correlated with total % of polyunsaturated fatty acid (18 : 2+18 : 3).
  • 猪熊 精一, 進藤 安弘, 桑村 常彦
    1987 年 36 巻 8 号 p. 602-604
    発行日: 1987/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    モノイソプロピリデングリセリンとオリゴエチレングリコール=ジトシラートあるいは相当するジハロゲン化物との環化反応, これに次ぐ1, 3-ジオキソラン環の加水分解により, グリセリン置換クラウン化合物 (4) を高収率で合成した。さらに, 4のアルキル化によりグリセリン骨格を有する長鎖ジアルキルクラウンエーテル (5) を得た。3~5の陽イオンに対する錯安定度定数をメタノール中で測定した。
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