植物学雑誌
Online ISSN : 2185-3835
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83 巻 , 989 号
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  • Prithvi R. BHALLA
    1970 年 83 巻 989 号 p. 349-357
    発行日: 1970年
    公開日: 2006/10/31
    ジャーナル フリー
    The fruits of watermelon, Citrullus lanatus were collected at different stages of development from plants grown at the bank of river Jamuna, Delhi, to investigate the changes in gibberellins during their progressive maturation. Gibberellin-like substances in fruits were detected at all stages, namely, 5, 7, 9, 11, 1.3, 14, 17, 25 and 35 days after pollination. The activity as bioassayed by d2 mutants of Zea mays was very low 5 days after pollination, but rose to a peak on the 17th day and declined as the fruit matured. The maximum activity was obtained in the fruit when it attained only 40% of its final fresh weight which indicates that the gibberellin-like factors, detected in the present work, may have a role in fruit growth. Chromatography of the acidic fraction of the pulp of mature watermelon fruits using different solvents provides evidence for the presence of at least three gibberellin-like factors.
  • Shin TAKEHISA
    1970 年 83 巻 989 号 p. 358-363
    発行日: 1970年
    公開日: 2006/10/31
    ジャーナル フリー
    Primary root-tips of Vicia faba were treated with a 1:9 mixture of 1N HCl and 45% acetic acid at 90° for 1 to 7min after pretreatment with 0.05% colchicine for 3hr, and stained by Feulgen and squashed. Within 2 to 4min treatment the heterochromatic segments in metaphase chromosomes were revealed. Further hydrolysis resulted figures analogous to chromosome fragmentation and loss of stainability from whole regions of chromosomes. The results obtained in the present experiment indicate that this HCl-acetic acid treatment is useful as a method for revealing H segments in metaphase chromosomes. Moreover, this treatment is more favorable and effective than the cold treatment in revealing H segments. It is inferred that H segments revealed in the present experiment represent the difference in the chemical composition of chromosomal nucleoproteins.
  • 岩波 洋造
    1970 年 83 巻 989 号 p. 364-372
    発行日: 1970年
    公開日: 2006/10/31
    ジャーナル フリー
    1)花粉の人工培養における密度効果と混合効果 について, 種々の実験が行なわれた.
    2)花粉の密度効果には, 次の3つのタイプがあ ることがわかった.
    (i)正の密度効果を示すもの一花粉を密にま くと花粉管がよくのびた (例, テッポウユリ).
    (ii)密度効果を示さないもの一花粉を密にまいても疎にまいても同じように花粉管がのびる(例, ツバキ).
    (iii)負の密度効果を示すもの一花粉を疎にまく方が花粉管がよくのびる(例, サザンカ).
    3)他種の花粉と混合散布されたときの影響のあらわれを混合効果と総称し, その中で促進的なものを正の混合効果,抑制的なものを負の混合効果とよんだ.
    4)混合散布されたサザンカの花粉はテッポウユリ, ツバキ, チャなどの花粉の生母をきわめて強く抑制する.
    5)混合散布されたテッポウユリの花粉は, ツバキの花粉の生長には影響を与えないが, チャの花粉の生長を強く抑制する.
    6)混合散布されたマツの花粉はテッポウユリ,ツバキ,チャなどの花粉の生長に, ほとんど影響を与えない.
    7)サザンカの花粉が他種の花粉の生長を強く抑制したり,負の密度効を示したりするのは, サザンカの花粉が抑制物質をもっているからである.
  • 遠山 益, C.R. STOCKING, T.E WEIER
    1970 年 83 巻 989 号 p. 373-386
    発行日: 1970年
    公開日: 2006/10/31
    ジャーナル フリー
  • 伊藤 国彦, 岩淵 雅樹
    1970 年 83 巻 989 号 p. 387-389
    発行日: 1970年
    公開日: 2006/10/31
    ジャーナル フリー
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