日本食品微生物学会雑誌
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27 巻 , 1 号
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総説
Special Lecture
  • —Validation of Alternative Methods in Food Microbiology—
    Bertrand LOMBARD
    2010 年 27 巻 1 号 p. 8-20
    発行日: 2010/03/31
    公開日: 2010/07/23
    ジャーナル フリー
    Food microbiological analysis is highly variable, given the living status of the analyte and the biological nature of the reagents used. In addition the analytical results are closely related to the method's principle, in particular with conventional Pasteur microbiology and for enumeration methods. Food-borne pathogens represent a direct health hazard for consumer's health. For these reasons, there is a clear need to define common reference methods, properly validated, as well as to get assurance on the quality of commercial test kits which can be used in alternative to these reference methods.
    Standardization can be considered to be the preferred mean, since based on consensus, to harmonize reference methods at international level. Standardization structures at international level in ISO and at European level in CEN in food microbiology are at first presented. Some methodological aspects are introduced, as well as the different types of standards developed: reference methods, general aspects. The current programme of work is overviewed. A special hint is given to the position of novel technologies, as well as to the degree of validation of these Standard reference methods.
    Reference methods being most of the time based on conventional microbiology, they require a skilled staff and are labor-intensive, long to perform due to the time needed by the bacteria to grow in/on culture media. Thus a large range of alternative methods, based on recent technologies such as ELISA or PCR, have been developed to get results within a shorter interval of time or to reduce work-load through automation. Manufacturers have commercialized a large range of such test kits, but their users need guarantees on their validity, thus the development of validation schemes operated by third-party organizations. To have a common reference technical protocol to conduct these validations, CEN has developed a standard for the validation of alternative methods in food microbiology, adopted by ISO, EN ISO 16140. This standard is presented, as well as its current revision by ISO. The validation/certification schemes are then shortly introduced.
    In a final part, we consider the position of Standard reference methods and of validated alternative methods in the context of laboratory accreditation, based on ISO 17025 Standard, and in the European regulatory frame of Regulation 2073/2005 on microbiological criteria in foodstuffs.
原著
  • 盛田 隆行, 北澤 秀基, 村山 靖之
    2010 年 27 巻 1 号 p. 21-26
    発行日: 2010/03/31
    公開日: 2010/07/23
    ジャーナル フリー
    飼料および食品製造施設で使用するサルモネラ属菌の効率的な分離法を確立するために,家禽衛生の分野で実績のあるHTTを用いたDSE法の評価を行った.
    油粕の計182検体を用いて,前増菌培養液および選択増菌培地容量の増量による検出状況を評価した.検査結果が異なった検体は2検体(1.1%)であり,χ2-検定の結果,両培地容量を用いた方法に有意差はなかった(p<0.05).
    油糧原料および環境ふき取り材料の計126検体を用いた評価では,DSE法は18検体(14.3%)からサルモネラ属菌が検出され,最も検出率が高かった.次いで,HTT-DHL法およびHTT-CAS法で,ともに16検体(12.7%)から検出された.なお,DSE法はHTTの1回培養では分離できなかったO抗原群菌を複数の試料で確認することができた.DSE法は検出感度が高く,分離株の血清群は従来の増菌培養法とは異なる可能性のあることが示唆された.また,簡便な手法であるため,疫学解析を目的とした増菌培養法として非常に有効であると考える.
  • 松本 裕子, 泉谷 秀昌, 山田 三紀子, 小川 敦子, 高橋 一樹, 小泉 充正, 武藤 哲典, 寺嶋 淳, 渡邊 治雄
    2010 年 27 巻 1 号 p. 27-33
    発行日: 2010/03/31
    公開日: 2010/07/23
    ジャーナル フリー
    2002年4月から2008年3月の6年間に横浜市内の小売店で収去した国産鶏肉から分離されたSI 210株について,薬剤耐性サルモネラの検出状況を調査する目的で薬剤感受性試験を行った.その結果,194株(92.4%)が何らかの薬剤に耐性を示した.特に sulfisoxazole, streptomycin, kanamycin の3薬剤に対する耐性株数が多い傾向が見られた.
    フルオロキノロン耐性株は検出されなかったが,ESBL産生株が5株(2.4%)分離された.β-ラクタマーゼをコードする遺伝子を検索した結果,blaTEM-20保有株が1株,blaTEM-52保有株が3株,blaCTX-M-2保有株が1株検出された.また,セファマイシン耐性でblaCMY-2を有する株が6株検出された.TEM-20型ESBLを産生する Salmonella enterica serovar Infantis の報告は,本報告が初めてであった.また,これら11株のうち6株を検出した鶏肉が,同一の会社から年をまたがって出荷されていることが判明した.
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