日本食品微生物学会雑誌
Online ISSN : 1882-5982
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33 巻 , 1 号
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総説
原著
  • 小島 千明, 岸本 満, 宮田 町子, 野村 紗由美, 江崎 孝行
    2016 年 33 巻 1 号 p. 12-18
    発行日: 2016/03/30
    公開日: 2017/01/20
    ジャーナル フリー
    Campylobacterに汚染された鶏肉を迅速に検査し,菌種同定するための迅速PCR–核酸クロマト法を確立した.また,C. jejuniが検出された際にquinolone 耐性能を迅速に調べる方法も確立した.鶏肉を増菌培養したFPE broth 1 mlから抽出したDNAをカクテルPCR法で増幅した,核酸クロマトを使うことでCampylobacter (C. jejuni, C. coli, C. fetus, Arcobacter butzleri)の菌種同定を試みた.結果,108の鶏肉検体より44株のC. jejuniと6株のC. coliを検出することができ,Api Campyによる検出結果と同等であった.さらにC. jejuniが分離された場合,quinolone耐性に関与したGyrA遺伝子内86番目のアミノ酸の変異をreal-time PCR法でスクリーニングすることを試みた.結果,融解曲線分析のTm値を比較することで耐性能の判定をすることができた.本方法は培養液の処理から菌種同定まで約30分,quinolone耐性が判定するまで約30分と,菌種同定・GyrA変異に伴う耐性スクリーニングを約1時間で終了することができる.
  • 森 哲也, 吉田 信一郎, 池本 尚人, 加藤 一郎, 林 伸之, 齋藤 明美, 市川 希美, 伊藤 武, 工藤 由起子
    2016 年 33 巻 1 号 p. 19-25
    発行日: 2016/03/30
    公開日: 2017/01/20
    ジャーナル フリー
    Examination methods for coliform bacteria in jelly beverage and powdered beverage with solidified ingredients, and standard plate counts in powdered beverage with solidified ingredients were investigated. In the examination of coliform bacteria in jelly beverage using Japanese official methods for beverage and powdered beverage, it was demonstrated that gas production by Escherichia coli in 10 ml of double strength lactose broth with bromothymol blue (LB) with 10 ml of jelly beverage was incorrectly judged on occasion. Gas, however, was successfully trapped in 100 ml of LB instead of 10 ml of double strength LB. In the examination of the powdered beverage with solidified ingredients, 100-fold diluted homogenate were prepared instead of 10-fold diluted homogenate to weaken solidification because 10-fold diluted homogenate had a high solidification. For coliform bacteria examination, gas was successfully trapped in 100 ml of double strength LB with 100 ml homogenate, and the detection limit was the same as that by Japanese official methods. For standard plate count examination, it, however, was difficult to count the colonies by pour plate culture method, and more investigation is needed in the future.
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