食品と微生物
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9 巻 , 2 号
選択された号の論文の7件中1~7を表示しています
  • 小林 一寛
    1992 年 9 巻 2 号 p. 77-88
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
  • 所 光男, 長野 功, 後藤 喜一, 奥村 直尊, 酒向 俊雄
    1992 年 9 巻 2 号 p. 89-94
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
    Relationships between development of ropy condition and the initial viable population, incubation temperature, incubation period, viable cell counts, pH, gas production in steamed whole milk inoculated with Klebsiella planticola isolated from ropy milk were investigated. The results obtained were as follows: (1) The period required to develop detectable ropiness in milk when incubated at 10°C was reduced in inverse proportion to the viable population of the inoculum, (2) The K. planticola isolate developed ropiness in milk when incubated at 10°C to 25°C, whereas they did not at 30°C. (3) The period required to develop detectable ropiness in milk was prolonged as the incubation temperature was lowered. (4) The rope length became longer as the incubation period was prolonged. After attaining the maximum length, however, the rope became shorter as the incubation was prolonged. (5) Ropy condition became detectable when the viable cell count of K. planticola in milk reached 107/ml, reached the maximum when it reached 108/ml, and then disappeared when it became more than 108/ml. (6) The rope became longer as the pH of milk was lowered. After reaching the maximum length, however, the rope became shorter as the pH of milk was further lowered. (7) The ropy condition disappeared when gas production was observed in milk when incubted at 15°C to 25°C. When incubted at 10°C, however, no gas production was observed for 168 hours.
  • 冨田 正章, 松崎 静枝, 片山 淳, 遠藤 隆二, 宮村 恵宣
    1992 年 9 巻 2 号 p. 95-99
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
    1980年から1990年の間に発生したサルモネラによる腸炎のうち集団発生事例4例および家族内で発生した事例8例から分離された8血清型72菌株のプラスミドプロファイルと薬剤感受性について調査を行った. プラスミドは6事例42菌株に認められた. 同一事例内におけるプラスミドプロファイルは同一かもしくは類似しているものと, まったく異なる泳動パターンを示すものが認められた. これらのうち, プラスミドの泳動パターンが同一かもしくは類似している事例では単一クローンによる感染源が考えられた. また, 薬剤感受性試験では同一パターンであってもプラスミドプロファイルでは2群に分類された事例がありこれは異なるクローンによる混合感染が示唆された. 薬剤感受性試験において72菌株中20株は多剤耐性を示したが接合伝達性のあるRプラスミドは検出されなかった.
  • 河野 潤一, 清水 晃, 亀岡 正典, 木村 重
    1992 年 9 巻 2 号 p. 101-107
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
    Extracts of tea leaves, mushrooms and vegetables were examined for the antibacterial activity against staphylococci. “Bancha”, “sencha” and “gyokuro” inhibited the growths of most of 25 staphylococcal strains (13 species) tested. The antibacterial activity was found also in “hojicha”, “matcha”, oolong tea, pu-erh tea and black tea, but to a lesser extent. Among mushrooms, “matsutake” showed an antibacterial activity against staphylococci with a considerable broad spectrum. “Shiitake”, “nameko” and “hiratake” were effective on a few staphylococcal strains. Among vegetables, garlic bulb, “gyoja ninniku”, “nira” and burdock showed antibacterial activities. Garlic bulb was effective on many strains of staphylococci. Many of the extracts showing antibacterial activities against staphylococci were effective also on micrococci and Streptococcus pyogenes. A few extracts were effective on Bacillus cereus, Salmonella Typhymurium and some other micro-organisms. The antibacterial activity of tea leaf extracts against Staphylococcus aureus Cowan I was bacteriocidal and resistant to heating at 100°C for 15 min, while that of “matsutake” extract was bacteriostatic and heat labile.
    The antibacterial activity of extracts of garlic bulb, “gyoja ninniku” and “nira” was bacteriostatic and heat labile against Micrococcus varians.
  • 大中 隆史, 中島 邦夫, 杉本 光伸, 木村 滋, 北野 憲法, 吉野 正克, 下迫 浩之
    1992 年 9 巻 2 号 p. 109-112
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
  • 諸角 聖, 和宇慶 朝昭, 田村 行弘, 工藤 泰雄
    1992 年 9 巻 2 号 p. 113-119
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
    石油臭の発生した煮豆から悪臭物質本体としてスチレンを検出し, 本物質が汚染酵母C. famataの増殖に伴ない煮豆に添加されたケイ皮酸から分解・生成されたことを明らかにした. また, 苦情事例として酵母の増殖が石油臭発生の原因となった初めての例であることから, C. famataのスチレン生成条件を実験的に検討した結果, スチレンはケイ皮酸添加濃度0.03% (w/v) 以下, 培養温度5~30℃, 食塩濃度6% (w/v) 以下の条件で生成されることが明らかとなった. また, 各種真菌のスチレン生成能についても検討した結果, スチレンを生成した菌種は供試47種65株中の2種4株にすぎなかったことから, この種の事故の発生はまれであろうと堆察した.
  • 花岡 正季
    1992 年 9 巻 2 号 p. 121-125
    発行日: 1992/09/20
    公開日: 2011/02/25
    ジャーナル フリー
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