日本栄養・食糧学会誌
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53 巻 , 1 号
選択された号の論文の6件中1~6を表示しています
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  • 梅村 詩子, 石森 眞子, 渡邉 佐百合, 磯 博康, 嶋本 喬, 小池 和子, 小林 敏生, 飯田 稔
    53 巻 (2000) 1 号 p. 1-9
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    n-3系多価不飽和脂肪酸を多く含む魚類が, 循環器疾患の危険因子に及ぼす影響を検討するために, 魚介類の摂取の少ない都内の短大生を対象に介入実験を行った。
    学生を魚摂食群 (介入群, n=39名) と対照群 (n=35名) に無作為に分けた。介入群には, n-3系多価不飽和脂肪酸を多く含む魚 (n-3高含有魚類とした) を1尾, あるいは1切れ (1日に80-100g) を, 学内で昼食時に2週間摂食してもらい, 介入群の魚摂取前後で, また, 介入群と対照群との間で, 血清脂肪酸, 血清脂質 (総コレステロール, HDL-コレステロール, トリグリセリド), 凝固線溶系因子 [フィブリノーゲン, 組織プラスミノーゲンアクチベーター (t-PA), プラスミノーゲンアクチベーターインヒビター-1 (PAI-1)] の値を比較した。
    介入群において, n-3高含有魚類の1日に1回以上の2週間摂取後の脂肪酸構成割合 (%) は, 飽和脂肪酸には有意な変化は認められなかったが, 一価不飽和脂肪酸は有意に減少し, 多価不飽和脂肪酸は増加傾向を示した。多価不飽和脂肪酸の中で, n-6系多価不飽和脂肪酸構成割合は減少したが, n-3系多価不飽和脂肪酸構成割合は, 6.8%から9.7%に有意に増加した。n-3系多価不飽和脂肪酸のうち, エイコサペンタエン酸, ドコサヘキサエン酸も同様に増加した。n-3/n-6比は摂取期間前後で0.16から0.24へ増加した。いずれも, 介入実験終了2週間後には摂取開始時の値まで減少した。対照群では大きな変化は見られなかった。
    また介入群においては, 血清脂質の中のHDL-コレステロール値は, 66mg/dLから69mg/dLへ有意に増加し, トリグリセリド値は66mg/dLから58mg/dLへ減少傾向を認めたが, 総コレステロール値には変化は認められなかった。また, 凝固線溶系因子にも明らかな変化は見られなかった。対照群ではいずれの因子も変化が見られなかった。
    以上より, 日常魚介類を食することの少ない短大生では, 日常的に継続摂取可能な1日に約80-100gのn-3高含有魚類の摂取により, 血清中n-3系多価不飽和脂肪酸, HDL-コレステロールの増加をもたらすことが示された。
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  • 細山田 康恵, 黒田 圭一, 小畠 義樹
    53 巻 (2000) 1 号 p. 11-17
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    4週齢雄のSD系ラットに0.1% PECBを含むAIN-76飼料を2週間投与し, 血清と組織中各種脂質およびPECB濃度に与える効果を検討した。実験飼料には5%レベルでOliO, RapO, EggPL, SoyPL-L, SoyPL-H, RapPLをそれぞれ添加した。体重増加量と飼料摂取量は6群間に差はなかった。血清コレステロールとトリグリセリド濃度はOliO群に比ベリン脂質を含むすべての群で有意に低下した。特にSoyPL-L群で低下が顕著であった。肝臓トリグリセリド濃度も血清のそれらと似た傾向を示した。肝臓コレステロール濃度はOliO群に比べすべてのリン脂質群で低下傾向があった。血清と肝臓PECB濃度はOliO群とRapO群に比べすべてのリン脂質群で低値を示した。特にSoyPL-L群は著しい低値を示した。腎臓PECB濃度はOliO群とすべての群の間でほとんど差が見られなかったが, SoyPL-L群は逆に他のリン脂質群より上昇傾向が見られた。副睾丸周辺脂肪PECB濃度はOliO群に比べRapPL群を除くリン脂質群で低下した。糞中PECB排泄率はEggPL群以外のリン脂質群で上昇した。これらの結果から, 各種リン脂質は血清, 肝臓の脂質低下効果を示し, 同時に血清, 肝臓, 脂肪組織のPECB濃度低下および糞中PECB増加により体内PECB蓄積を低下させる可能性が考えられた。この場合, 血清PECB低下はホスファチジルエタノールアミン摂取量となんらか関係すると考えられた。
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  • 早瀬 和利
    53 巻 (2000) 1 号 p. 19-22
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    The rate of protein synthesis and RNA concentration (mg RNA/g protein) in the brain decrease with age in rats after weaning. In the present study, we investigated whether the quantity and quality of dietary protein affected the rate of brain protein synthesis in aged rats. Experiments were conducted on three groups of 30-wk-old rats fed diets containing 0, 5 or 20g casein/100g, and fed diets containing 20g casein, 20g gluten or 20g gelatin/100g, respectively, for 10 days. The fractional rates of protein synthesis in the brain declined with the decrease in quantity of dietary protein. These rates in the brain also decreased as the quality of the dietary protein became poorer. In the brain, the RNA activity [g protein synthesized/g RNA d-1] was significantly correlated with the fractional rate of protein synthesis. The RNA concentration was not related to the fractional rate of protein synthesis in the brain. These results suggest that the rate of protein synthesis in the brain declines with the decrease in the quantity and quality of dietary protein in aged rats, and that RNA activity is at least partly related to the fractional rate of brain protein synthesis. On the other hand, the rate of protein synthesis in the brain declined with age. The RNA concentration was correlated with this rate when age was manipulated.
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  • 森口 覚, 村賀 民佳子, 清水 英治
    53 巻 (2000) 1 号 p. 23-27
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    It is estimated that one fourth of Japan's population in the 21st century will be older than 65 years of age. Accompanying this increased percentage of elderly people will be an increased incidence of life-style-related diseases and infectious diseases associated with the reduced cellular immunity that occurs during aging. If this decrease of cellular immunity can be minimized, it might improve the health of older persons and prolong life expectancy. This paper summarizes the effect of nutrition and exercise on decreased cellular immunity in the aged. Obesity (BMI>30) in the aged induced marked decreases of T cell proliferation following in vitro activation with PHA or Con A and natural killer cell (NK) activity. In contrast, exercise training improved not only the decreased phagocytic activity but also the responsiveness to macrophage-activating factor (MAF) produced from activated T cells among alveolar macrophages (AM) in aged rats (24 months old). In addition, reduction in the activities of daily life (ADL) was closely associated with decreased NK activity in elderly people admitted to health service facilities for the aged. In conclusion, this study suggests that obesity is one of the risk factors for deteriorating health in the aged, and that maintenance of physical activity in the aged is important for retaining cellular immunity in this population group.
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  • 窄野 昌信
    53 巻 (2000) 1 号 p. 29-32
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    Ingestion of soy protein isolate (SPI) lowers the serum total cholesterol concentration in humans as well as experimental animals. Thus, SPI ingestion may reduce the risk of atherosclerosis. The antiatherogenic effect of SPI was reviewed based on our animal experiments. SPI was beneficial for reducing atherosclerosis in both hypercholesteromic rats and apolipoprotein E-deficient mice. This antiatherogenic effect of SPI was attributed to reduction of serum cholesterol and improvement of arterial lipid metabolism. The active component in SPI appeared to be in the protein part.
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  • 福渡 努, 伏木 亨
    53 巻 (2000) 1 号 p. 33-37
    公開日: 2009/12/10
    ジャーナル フリー
    Physical exercise increases the rate of glucose uptake into skeletal muscle. The translocation of Glut4 from an intracellular location to the plasma membrane and transverse tubules is thought to be the major mechanism by which exercise increases speletal muscle glucose transport. Despite the physical importance of exercise in regulating glucose uptake in skeletal muscle, the molecular mechanisms that mediate this important phenomenon are still not fully understood. However, several studies suggest that the molecule AMPK is the critical mediator of exercise-stimulated glucose uptake.
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