栄養と食糧
Online ISSN : 1883-8863
ISSN-L : 0021-5376
11 巻 , 2 号
選択された号の論文の14件中1~14を表示しています
  • 谷 達雄
    1958 年 11 巻 2 号 p. 45-50
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
  • 諫山 忠幸
    1958 年 11 巻 2 号 p. 51-53
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
  • 檀原 宏
    1958 年 11 巻 2 号 p. 54-55
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Calcium and radiostrontium-contents in food-materials produced during 1955 to 57 were determined.
    In many kinds of food-materials produced on land such as cereals, vegetables, and milk etc., Sr90-content was found to attain more than20Sr U, while, in those in marine as seaweeds and dry fishes, this was so small that it was barely recognized.
  • 豊沢 功
    1958 年 11 巻 2 号 p. 56-59
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    穀類及び種実類のコリン含量を定量し検討を加えた。
    1. 米のコリン含量は19当り0.4~0.8mg. 糠では1.0~3.2mgで, 精白による玄米コリンの損失率は約6~43%である。
    2. 一般に7分搗米の糠のコリン量が高く, 糠層では外胚乳, 糊粉層に特に高濃度にコリンが分布していると考えられる。また粳米糠よりも糯米糠に概してコリンが多い。
    3. 小麦, 大麦, 燕麦は1g当り約1.0mg, 裸麦は0.7mgのコリン含量である。また麦の一次加工によるコリンの損失は比較的少ないものと解される。
    4. トウモロコシのコリン含量は概して寒地栽培種>暖地栽培種となつておりひコリンの生合成には温度が関与しているものと推定される。
    5. 種実類では高脂質のヒマワリ, ゴマ, 落花生, エゴマが比較的高いコリン値を示している。
  • 桑原 丙午生, 高橋 重麿, 大関 政康, 赤羽 正之, 柳沢 文正, 高野 善七, 小笠原 公
    1958 年 11 巻 2 号 p. 60-63
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    From the dietary survey of 50 families of Hachijo Island's inhabitants, it is observed that the diets of these are greatly unbalanced on its nutrients composition, the comsumption of foods of animal source, vegetables, and fruits was low, and so the intake of animal protein, inorganic substances, and vitamins was found to be difinitely low.
  • 桑原 丙午生, 高橋 重麿, 大関 政康, 赤羽 正之, 柳沢 交正, 高野 善七, 小笠原 公
    1958 年 11 巻 2 号 p. 64-66
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    From the physical inspection with 263 residents of Hachijo Island, it would be concluded that the incident ratio of Anemia, Hyperkeratosis, Galt Tenderness, Angular Stomatitis, Edema was almost the same as that obtained with the other districts of Tokyo, while some showed abnormal rate of pulses. It was also observed that minimum blood pressure was lower than that of normal one and the incidence of missed and decayed teeth was abnormally high.
  • 柳沢 文正, 高野 善七, 小笠原 公, 桑原 丙午生, 高橋 重麿, 大関 政康, 赤羽 正之
    1958 年 11 巻 2 号 p. 67-74
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Blood samples were collected from 76 Hachijo's inhabitants and the specific gravity and the contents of its inorganic and organic components, namlly, total serum calcium, inorganic phosphate, serum protein, albumin, and globulin were compared with those of inhabitants dwelling in nutritively improved area (area of Suginami.Nishi Health Centre, Tokyo) and it was found that total calcium and dialyzable calcium of Hachijo's inhabitants were definitely low.
  • 一瀬 義文, 馬場 輝子
    1958 年 11 巻 2 号 p. 75-77
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    (1) 酸化型ビタミンC (DAA) 溶液をpH夫々1.0, 2.0, 3.2, 4.0, 6.4, 7.2, 8.2に於て夫々5, 10, 30, 60, 80分間煮沸した際のDAAの残存率を求めた。
    (2) pH1-3.2に於ては各煮沸時間における残存率は略等しかつた。
    (3) pHは何れの場合にも煮沸時間の永くなるにつれて残存率は著しく減少した。特にpH6。4-8.2の場合は5分間で著しく減少し10分間では0となつた。
    (4) DAA煮沸の際従来AAの酸化防止に多少分効とされたもめの中, チオ尿素, NaCl, ビタミンB1等はpH1-3.2において残存率5~7%程度有効であつたが蔗糖ビタミンB6等は殆んど影響なく卵白溶液システイン溶液等は却つて分解を促進した。
    (5) pH64の場合には実験した諸物質中にはDAAの煮沸の際の分解を防止する効果のあるものは見出せなかつた。
    (6) キヤベツのDAAを煮沸した際には前記のチオ尿素, NaCl, ビタミンB1等は分解防止の効を認めなかつた。
  • 浦上 智子, 田中 裕子
    1958 年 11 巻 2 号 p. 78-86
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    In continuation of the work reported previously1), the extention of storage period of steamed fish paste products by Co-60 gamma irradiation was studied at higher storage temperatures. When vacuum packed baked samples were irradiated, a considerable in crease in storage period was observed. However, the loss of the originalflavor after irradiation and a change in color on storing occurred, these changes being marked with a large irradiation dose. An early stage of deterioration was detected by turbidmetry, which has been suggested by Tomiyama, et al 4), along with organoleptic observations.
  • 吉川 春寿, 小松 節子
    1958 年 11 巻 2 号 p. 87-89
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Albino rats weighing 40 to 60 grams were maintained on the following diets: 1, low lysine basal diet containing corn meal 76, wheat gluten 20, sodium chloride 1, calcium carbonate 3, and a vitamin mixture; 2, basal diet plus D-lysine hydrochloride 0.5%; 3, “plus L-lysine hydrochloride 0.5%. 4, ” plus DL-lysine hydrochloride 1.0%. The samples of lysine used here were synthetic products derived from r-caprolactam.
    The addition of L-lysine stimulated the growth, and of DL-lysine in somewhat less extent. Some of the animals in the D-lysine group were dead after sudeen less of weight, but it could not be attributed to the deleterious effect of the D-compound.
    Feeding of DL-lysine over long period caused slight pathological changes in liver and kidney.
  • 津田 はるみ, 門倉 芳枝, 道 喜美代
    1958 年 11 巻 2 号 p. 90-93
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    1. 疏菜中のビタミンCは爺ではじめの水温が低いと沸騰水に投じて茄でたものに比し概してビタミンCの損失が多い。芽キャベツ, さやえんどうでもその傾向が見られるが春菊に顕著に見られる。
    2. 今回行つた疏菜の中, 春菊, さやえんどう, 芽キャベツはビタミンC酸化酵素の存在が見られた。春菊中のビタミンCを酸化する酵素はカテコラーゼとアスコルビン酸酸化酵素の混合と思われる。一般に酵素作用の強い疏菜に調理中のビタミンCの損失が多いことを認めた。
    3. 春菊の不活性酵素液においても或程度ビタミンCの酸化作用が認められた。これは酵素調製中に春菊中のフェノール物質がカテコラーゼで酸化され生成したキノン様物質がピタミンC酸化作用をすると考えられる。
    4. 春菊を茄でる時に食塩を添加すると茹身のビタミンCの損失を少くする。ビタミンC酸化酵素に食塩添加の影響を試験した所, 1M濃度ではビタミンC損失を抑制するが, それ以下の濃度では殆んど影響は見られなかつた。
  • 後藤 たへ
    1958 年 11 巻 2 号 p. 94-95
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The changes in the amounts of mineral elements in the walls of the stomach and large intertine of the rachitic animals by this desease were not brought to be clear as those in the bone and liver. However, the amounts of sodium and potassium in the stomach wall of the rachitic animals were, without exception, significantly larger than those of the controlled animals, and the similar tendency was observed concerning those in the wall of large intestine.
    Also, the calcium content in the walls of the two organs showed always the same tendency as Na and K.
  • 後藤 たへ
    1958 年 11 巻 2 号 p. 96-97
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The amounts of calcium and phosphorus in the muscle of the rachitic animals were smaller, compared with those of the controlled animals, and the amounts of sodium, iron, and copper of the mal-nutritive rachitic animals and of potassium of the normal nutritive rachitic animals were larger than those of the controlled animals on the contrary to the cases of calcium and phosphorus.
    The amounts of calcium, phosphorus and sodium in the spleen showed always larger amounts in the rachitic rats and rabbits than in the controlled animals, and high copper content was observed in this organ of rachitic rats and high potassium and iron in rabbits.
  • 後藤 たへ
    1958 年 11 巻 2 号 p. 98-100
    発行日: 1958/08/15
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The calcium amount in the heart and cerebrum of the rachitic animals was smaller than that of the controlled animals, and as to the phosphorus content, the same trend as calcium was observed expect the mal-nutritive rachitic animals.
    The amounts of iron and copper in the lung and cerebrum of the rachitic animals were slightly larger, compared with those of the controlled animals.
    However, the amounts of sodium and potassium in the heart of the mal-nutritive rachitic animals were considerably larger than those of the controlled animals.
    But, the potassium content of the rabbits was only smaller than that of the controlled animals.
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