日本農芸化学会誌
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48 巻, 2 号
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  • 横塚 弘毅, 大場 康久, 櫛田 忠衛
    1974 年 48 巻 2 号 p. 77-81
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1.甲州種白ブドウ酒を60°,150日間加熱して生成した褐変物質を,Sephadex G-15でゲル濾過し,5つのピークに分離した.
    2. それぞれのピークは,さらにゲル濾過,ペーパークロマトグラフィーおよび濾紙電気泳動によって分別し,B-1~B-9の9つの成分を得た.
    3. 得られた9つの成分の諸性質を検討した結果,その紫外部吸収スペクトルに基づいて,3つの群:明瞭な吸収極大を持たないB-1,B-2,B-3,B-4成分,280nmに肩状の吸収を持つB-5,B-6,B-7成分および262nmあるいは285nmに明瞭な吸収極大を持つB-8,B-9成分に分類できた.
    4. これらの結果から,ブドウ酒を加熱して得られた不均一な褐変物質は,少なくとも主要な成分に関する限り,限られた数の成分よりなり,また,それぞれ特有の性質を有することが認められた.
  • 西山 隆造, 小崎 道雄
    1974 年 48 巻 2 号 p. 83-89
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    緑茶抽出液を田村,角田改良培地またはGYP培地に添加すると,Leuconostoc mesenteroidesP-60をはじめ,各種乳酸菌の生育が阻害されることを認めたので,緑茶のいかなる成分によるかについて実験を行ない,次の結果を得た.
    (1) 緑茶抽出液添加による阻止効果は,ある濃度までは無効で,一定濃度を越すと急に効果を示すのが特微である.
    (2) 緑茶抽出液からブタノールあるいは酢酸エチルにより抽出を行なったところ,いずれも酸性における可溶部が阻止した.このことから,阻害成分は酸性物質であることが推定される.
    (3) 緑茶の水溶性灰分は,阻害を示さなかった.したがって,阻害成分は無機物ではない.
    (4) 緑茶抽出液を透析によって外液と内液とに分け,それぞれを添加して調べた結果は,透析外液の方が阻止した.したがって,阻害成分は低分子のものであることを示している.
    (5) 市販の各種フェノール関連物質のうち,タンニン酸,ヒドロキノン,ピロガロール,ピロカテコール,アセチルサリチル酸,コーヒー酸,レゾルシノール,没食子酸,フェノール,サリチル酸およびフロログルシノールによっても阻止が見られたが,クロロロゲン酸およびキナ酸は阻害を示さなかった.
  • 阿南 豊正, 中川 致之
    1974 年 48 巻 2 号 p. 91-96
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    しゃ光栽培による茶葉化学成分含量の差異について,一番茶と三番茶を対象に検討した.
    (1) しゃ光区が露天区より高濃度を示した成分は,全窒素,カフェイン,アミノ酸類であった.
    (2) 個々のアミノ酸含量の合計値は,三番茶でははっきりした傾向がつかめなかったが,一番茶では露天区が単純に減少したのに対し,しゃ光区は初期に若干増加し,その後減少した.個別のアミノ酸では,テアニン,アルギニン,酸性アミノ酸の含量のほかに中性アミノ酸の含量も合計値と似た傾向を示した.アスパラギン酸含量は,露天区が単純に減少したのに対し,しゃ光区は変化しなかった.
    (3) しゃ光区が露天区より低濃度を示した成分は,タンニン,遊離型カテキン,遊離還元糖であった.
    (4) タンニン含量は両区とも単純に減少したが,しゃ光区の方が成育に伴う減少の程度が大きかった.遊離型カテキン,遊離還元糖の含最はしゃ光区が変化しなかったのに対し,露天区は成育に伴い増加した.エステル型カテキン含量は,両区とも単純に減少し差異はみられなかった.
  • 平山 修, 安東 栄二, 和森 克真, 原 奈美子
    1974 年 48 巻 2 号 p. 97-104
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    光合成細菌による色素生産のための基礎研究として,紅色無イオウ細菌Rhodopseudomonas capsulalusの色素成分の同定ならびに色素生成と培養条件との関係を検討した.本菌が嫌気明の条件下生産する色素成分はバクテリオクロロフィルとカロチノイドであり,カロチノイド成分をはlycopene, rhodovibrin, anhydrorhodovibrin, spirilloxanthin, OH-spirilloxanthinなどであった.本菌は炭素源もしくは水素供与体として,C2-C5およびC14C18の脂肪酸ならびに油脂を利用して生育し,色素を生成した.ただしC6-C12の中級酸は,ほとんど利用されなかった.培養時の照度が低下するほど色素生成量は増大し,2001uxで最高値に達した.照度の低下,高級酸培地の使用,N2通気は,黄色ないし赤橙色の1ycopene, rhodovibrinの蓄積を促進した.反対に照度の増加,空気あるいは5% CO2/N2の通気は,生合成反応を最終段階まで進め,赤色のOH-spirilloxanthin,spiriloxanthinの生成を促進した。また一般に,生育の対数増殖期ではlycopene, rhodovibrinの生成量が多く,定常期に入るとspirilloxanthinの生成が増大した.
  • 森川 康, 清水 幹夫, 木村 一雄
    1974 年 48 巻 2 号 p. 105-111
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    酵素の耐熱性を化学修飾により増加させることを目的として,Bacillus sp.の生産するアルカリプロテアーゼ(Epolozyme)の化学修飾を試みた.
    1) 種々の化学修飾試薬を作用させたところ,hexaanethylenediisocyanate (HMD),N-ブロモコハク酸イミド (NBS)およびヨードにより耐熱性が増加した.
    2) HMDによる修飾Epolozymeは,大幅な失活を伴いながらも耐熱性が増加した.これは架橋によるものと推定された.
    3) NBSおよびヨードにより修飾したEpolozymeは,ともに最適条件下で10~15°Cは熱安定性が増加した.
    4) この原因を検討したところ,修飾酵素のスペクトル変化,酵素活性のあるpH領域でのみ熱安定性が増加すること,ニトロ化によっても熱安定性が増大すること,および自己消化が抑えられることなどが判明した.
    この酵素は,チロシンのカルボキシル基側のペプタイド結合をよく切断する性質を有するので,上述の結果からチロシン残基が修飾されることにより,そのペプタイド結合が切断されにくくなり,自己消化が抑えられたために熱安定性が向上したものと推定された.
  • 金沢 宏和, 米沢 大造
    1974 年 48 巻 2 号 p. 113-117
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    A precipitating fraction was separated from glutenin dispersed in 0.01M acetic acid by ultracentrifugation. In starch gel electrophoresis after reduction and cyanoethylation this fraction gave the same pattern as the supernatant fraction of glutenin. However, gel filtration revealed that it was rich in components eluted in the void volume. The components were so aggregative that they could be separated by ultracentrifugation from reduced and cyanoethylated glutenin dispersed in 0.1M acetic acid. In amino acid analysis the aggregative components obtained by ultracentrifugation showed low contents of glutamic acid and proline and high contents of basic amino acids in comparison with usual glutenin. These results and the N-terminal amino acid analysis strongly suggested that the aggregative polypeptides were identical with Fraction P described by Mita et al., (1) which formed zonal precipitate in isoelectric focusing even in the presence of 6M urea. The content of aggregative components in glutenin was determined to be about 8%. They may contribute to the association of glutenin molecules to produce an influence on rheological properties of wheat dough.
  • 小幡 斉, 鹿田 幸治, 徳山 泰
    1974 年 48 巻 2 号 p. 119-123
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    直流ポーラログラフ法によるグリシンレダクトンのポーラログラフ的挙動について検討した.
    1.グリシンレダクトンの酸化波の限界電流はいずれも拡散電流の性質を示し,濃度と波高との間には良好な比例関係を示した.
    2. pH 3.0~8.0までは,1段の2電子酸化波を示し,pH 10.0~11.0付近では2段の酸化波を示した.
    3. 従来のTRおよびAsAのポーラログラフ的挙動と類似しているが,強アルカリでグリシンレダクトンにおいて第2波に差異が現われた.
    4. グリシンレダクトンの電極反応機構を推定した.
  • 小谷 幸亘, 荒木 和美, 中山 清
    1974 年 48 巻 2 号 p. 125-129
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    L-セリン生合成の前駆体であるDL一グJセリン酸10mg/ml,L-スレオニン10mg/mlまたはグリシン5mg/mlを各々添加した3種の培地で,細菌,酵母,放線菌,カビの野生株および変異森,合計1416株を培養し,L-セリンを培地中に蓄積する菌株の選択を行なった.この結果,試験した菌株中にはDL-グジセリン酸,L-スレオニンからは著量のL-セリンを生産する菌株はみいだせなかったが,グリシンからL-セリン約1mg/ml生産する菌株として,炭化水素資化性菌である,Nocardia butanicaATCC 21197,Nocardia paraffinicaATCC 21198,Brevibacterium ketoglutamicumATCC 15587を選択した.また使用菌株の大多数は,培地中に添加したL-セリン5mg/mlを90%以上,グリシン以外の物質に代謝分解したが,上記のL-セリン生産株3株はいずれもL-セリン分解能の弱い(分解能40%以下)6株中に含まれた.またL-スレオニンからα-アミノ酪酸,レイソロイシン,グリシンをそれぞれ生成する菌株もみいだされた.
  • 小谷 幸亘, 荒木 和美, 中山 清
    1974 年 48 巻 2 号 p. 131-136
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    前報の研究で選択された,グリシンからのL-セリン生産株3株,Nocardia butanicaATCC 21197, Nocardia paraffinica ATCC 21198, Brevibacterium ketoglutamicumATCC 15587を用いて,L-セリン生産に及ぼすグルコース濃度,他の炭素源の種類と濃度,窒素源の種類と濃度,グリシン濃度とフィーディング,ならびにC1-供与体となる可能性のある化合物の効果を調べた.その結果,グルコース2%,硫安1%,グリシン5mg/ml添加培地でNocardia butanicaATCC 21197を24.時間培養した後に,グリコール酸2%フィードした実験で2.25mg/mlのL-セリン生産を認めた.グリコール酸の添加を行なわないで,同様の条件で1.76mg/ml生産した.3株のいずれでも炭素源としてはグルコース2%がよく,8%以上の高いグルコース濃度ではL-セリンの生成は極端に低かった.グルコース2%で生育した紹胞と,10%で生育した細胞の懸濁液を用いて種々のpH,グルコース,グリコール酸またはホルムアルデヒド存在下でのグリシソからL-セリンの生成を調べた結果,10%グルコースで生育した細胞のL-セリン生成活性が抑制されていることが確かめられた.また,細胞懸濁液によるL-セリン生成の至適pHは7付近であった.
  • 菊池 信, 三木 太平
    1974 年 48 巻 2 号 p. 137-140
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    The present authors have prepared a petroleum ether soluble acidic fraction from methanolic extracts of the sarcocarps of the date palm. A portion of this fraction was directly applied to the gas chromatograph and palmitic, capric, caprylic, linoleic, lauric, pelargonic, myristic, dodecenoic, stearic, linolenic, margaric, pentadecanoic and oleic or elaidic acids were clearly identified. Enenthic, n- and isobutyric, n- and isovaleric, n- and isocaproic and propionic acids were hardly recognized. A gas chromatogram of the methyl esters, derived from another portion of the above fraction, quite agreed with that of the free fatty acids. Some of lower fatty acid esters(<C5) seemed to be lost during the methylation and subsequent evaporation processes owing to their higher vapor pressures. Palmitic acid, major component of the sample, was isolated from the condensate as a crystalline mass. This substance was identified by infra-red spectroscopy and gas chromatography. One of the reference compounds, trans-dodecenoic acid, was synthesized from 1-decen-3-ol via diethyl dodecenyl malonate.
  • 清水 英世, 石田 雅信, 花市 裕子, 友枝 幹夫
    1974 年 48 巻 2 号 p. 141-143
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    By gas-liquid chromatographic analysis, it was revealed that acetoin and diacetyl were produced by Aerobacter aerogenes IFO 3317 grown in the medium containing glucose 1%, peptone 0.5%, yeast extract 0.5%, KH2PO4 0.05% and MgSO4•7 H2O 0.05%, pH 7.0.
    L-Arabinose was the most effective carbon source for acetoin production. The optimum pH of the medium for acetoin and diacetyl production was 7.0_??_8.0.
  • 竹尾 忠一
    1974 年 48 巻 2 号 p. 145-146
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    The uptakes of arsenate, sodium, cadmium, zinc, copper and lead ions by roots of tea seedlings and their transport to the shoots were examined in solution cultures.
    Arsenate and sodium ions were rapidly transported to the leaves after uptake by roots. The other hand, the heavy metals, such as Cd, Zn, Cu and Pb, accumulated in roots. And their elements bound in roots were not released throughout 10 days after application. The concentrations of the heavy metals in tea leaves were kept to the low level determined in tea leaves from tea field.
    Arsenate and copper showed the harmful effects on roots and leaves. However, the effects of lead, cadmium and zinc were rather mild.
  • 米田 文郎, 古沢 良雄, 黒沢 雄一郎, 中馬 一操
    1974 年 48 巻 2 号 p. 147-149
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    In the preceding paper we reported that glycyrrhetinic acid, a hydrolytic product of glycyrrhizin which is a component of Kanzoo, oriental drug plant, showed an inhibiting action for trypsin. This time, we synthesized several glycyrrhetinic acid derivatives by the known method and anti-tryptic activity of them was tested. Among these derivatives, glycyrrhetinic acid nicotinate morpholine salt, glycyrrhetinic acid piperonate, glycyrrhetinic acid cinnamate morpholine salt, glycyrrhetinic acid p-methoxycinnamate, and glycyrrhetinic acid nicotinate showed the strong inhibiting activity compared with the parent compound.
  • 山下 市二, 田村 太郎, 吉川 誠次, 島本 富明, 松本 明芳
    1974 年 48 巻 2 号 p. 151-154
    発行日: 1974年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    A gas chromatographic method was developed for the determination of the volatile and nonvolatile organic acids, as their butyl derivatives, in fruits.
    The acids were extracted by 75% ethanol or hot water (for grapes). The aliquot was passed through ion exchange resins to eliminate the interferences. The eluate containing acids was neutralized by sodium hydroxide and evaporated to dryness under vacuum at 55°C. These sodium salts of organic acids were esterified with sulfuric acid and butanol, then the esters these prepared were extracted in hexane. The hexane solution of butyl derivatives including n-tridecane as an internal standard was separated on a column of 5% Reoplex 400 on Chromosorb W AW.
    This method permits the simultaneous determination of several volatile and nonvolatile organic acids in fruits, such as formic, acetic, lactic, glycolic, oxalic, fumaric, malic, tartaric and citric acids within an hour.
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