日本農芸化学会誌
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55 巻, 6 号
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  • 下田 満哉, 中島 理恵子, 筬島 豊
    1981 年 55 巻 6 号 p. 471-476
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    温州ミカン果汁の貯蔵中における香気の劣化は,果汁のパルプ含量が抵いほど著しかった.そこで果汁のパルプ含量:を0~7.0%に種々調整し,貯蔵中の香気および異臭成分の消長に及ぼすパルプの影響を明らかにした.
    (1) 果汁中には約1ppmのα-トコフェロールが存在し, 40°C, 50日間の貯蔵後も安定に保持されていたが,果汁中の精油の安定化にはその効果は認められなかった.
    (2) 主要香気成分の汁部とパルプ部間における分配係数を求めた結果,テルペン炭化水素は60~70,リナロールおよびシトロネラールは,それぞれ5.4および3.8,酢酸ゲラニルは32であった.
    (3) d-リモネンの貯蔵中の減少量は,汁部に分配されたd-リモネンの量に比例した.一方パルプ含量が低い果汁では,テルペン炭化水素の減少が著しいにもかかわらず, α-テルピネオール,フェンチルアルコール等の生成量は増加した.
    以上のように,果汁中の精油が種々の反応を受けるのは汁部であることから,パルプ含量が高いほど香気が安定に保持されることを明らかにした.
  • 謝 博進, 松原 義治
    1981 年 55 巻 6 号 p. 477-481
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    中国産ガムテレビン油中の高沸点部成分について, α-フムレンの四酢酸鉛酸化生成物のGLC保持値およびGC-MCスペクトルとの同定によって,フムレンエポキシド-IIと2 (12)-フムレン-1-オール2種のセスキテルペノイドの存在を確認した.また,ロンギホラン系,カリオフィラン系,カジナン系,セドラン系,ツジョプサン系およびロンギピナン系セスキテルペノイドのEI-MSスペクトルの共通なフラグメントイオンを統計的に見出し,それを用い中国産ガムテレビン油中の高沸点部成分のEI-MSスペクトルと比較した.その結果, 2種の成分の骨格を推察しIR, NMRスペクトルからそれぞれをカリオフィラ-4 (12), 8 (13)-ジエン-3-オールおよびカリオフィラ-4, 8 (13)-ジエン-3β-オールであることを見出した.なお,これらは文献未載新規セスキテルペンアルコールである.
  • 紫外吸光光度法,蛍光法および4-アミノアンチピリン比色法の比較
    慶田 雅洋, 伊藤 誉志男, 外海 泰秀, 鈴木 英世, 小川 俊次郎, 長谷川 敬彦, 田中 慶一, 近藤 雅臣, 藤井 正美
    1981 年 55 巻 6 号 p. 483-489
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Ultraviolet spectrophotometry with 2, 2'-Azino-di-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (AB TS), fluorometry with p-hydroxyphenyl acetic acid (HPA) and colourimetry with 4-aminoantipyrine were used for microanalysis of hydrogen peroxide, using test samples of noodles, fish paste and white Shirasu. The ARTS method was successfully applied on noodles and fish paste with a detection limit of 0.5ppm, while it showed low recovery on white Shirasu, indicating that ABTS was degraded by some components in Shirasu. Though the HPA method was successfully applied on noodles and fish paste with a detection limit of 0.2ppm, it was a less reliable than the other two methods. Moreover, measurement was often disturbed by fluorescent substances in foods. The 4-aminoantipyrine method was the most reliable method of the three methods investigated for noodles, fish paste and white Shirasu with a detection limit of 0.2ppm. Recoveries of 4-aminoantipyrine method at 1 or 5ppm levels of hydrogen peroxide on fish paste and white Shirasu were relatively low indicating degradation of added hydrogen peroxide by some heat-labile substances in these foods.
  • 下田 満哉, 筬島 豊
    1981 年 55 巻 6 号 p. 491-493
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    The juices were adjusted to pH 2.4_??_4.4 respectively and stored for 20 days at 40°C. The off-flavor developed more heavily in the juices of decreased pH. Therefore, the differences in the quantities of volatile components among the juices of various pH were investigated.
    The recoveries of terpene hydrocarbons, predominantly d-limonene, were at the maximum level in the juice of pH 3.2_??_3.4, but the recoveries decreased to 60% or less in the juice of lower than pH 2.9 0r higher than pH 3.8.
    In fresh aroma components, linalool and citronellal were well preserved in the juice of increased pH.
    In off-flavor components, the formations of fenchyl alcohol, β-terpineol and α-terpineol were strongly influenced by pH of the juice and the amounts of these terpene alcohols formed during storage were increased linearly with decrease of pH. Judging from this fact, the reactions of formations of off-flavored terpene alcohols were acid-catalyzed hydration of terpene hydrocarbons. As an exception, effect of pH could not be observed with respect to formation of terpinen-4-ol.
    These results lead to the conclusion that the quality of flavor is well preserved in the juice of higher pH.
  • 慶田 雅洋, 伊藤 誉志男, 外海 泰秀
    1981 年 55 巻 6 号 p. 495-497
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    医薬品ドリンク剤および清涼飲料水中のタウリンのHPLCによる迅速測定法を作成した.カラムとしては吸着分配型のShodex Ionpak C-811を,溶離液としては1%リン酸を,検出器は示差屈折計を使用するように条件を設定した.有機酸,アミノ酸,糖類などの共存物質による影響を受けずに製品中のタウリンを良好に分離できることを認めた. 1mg/mlレベルでの添加回収率は86.8%以上であった.検出限界は0.1mg/mlであった.市販医薬品ドリンク剤は5検体中の4検体がタウリンを含むことを認めた.その含量は表示量とよく一致した.清涼飲料水からはタウリンは検出されなかった.
  • 宇佐美 昭次, 古谷野 哲夫, 山野 利幸
    1981 年 55 巻 6 号 p. 499-501
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    The effects of pantethine (PaSS) on the growth of Bifidobacterium were examined. Lactobacillus acidophilus grew on both media containing either Ca-pantothenate (PaA) or PaSS, whereas Bifidobacterium grew only on the latter medium. The essential requirement of PaSS for the growth of Bifidobacterium seems to be explained from the fact that PaSS itself is the precursor of CoA and ACP. Therefore the insufficiency of PaSS has a direct influence on the cell growth. Further research indicated that glucose-6-phosphate dehydrogenase activity in PaSS-deficient cells was 26% of that in PaSS-rich cells. It was concluded that the insufficiency of PaSS was an initial factor for the decrease of the activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase, the key enzyme for biosynthesis, and it in turn also resu1ted in the decrease of the cell growth.
  • 村尾 澤夫
    1981 年 55 巻 6 号 p. 503-513
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
  • 1981 年 55 巻 6 号 p. 531
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
  • 八木 達彦
    1981 年 55 巻 6 号 p. 533-538
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
  • N. Y.
    1981 年 55 巻 6 号 p. 539-541
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
  • 1981 年 55 巻 6 号 p. 560
    発行日: 1981年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
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