生活衛生
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36 巻, 1 号
選択された号の論文の7件中1~7を表示しています
  • 長濱 萬藏
    1992 年 36 巻 1 号 p. 1-2
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
  • 小若 順一, 三宅 征子
    1992 年 36 巻 1 号 p. 3-10
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
  • 第2報 起床在宅時間, アルバイトの影響
    冨田 絹子
    1992 年 36 巻 1 号 p. 11-19
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    The effects of the time of awakening at home and by-work on the lady activities of female students at a junior college were studied. The effects were compared for Sunday, Saturday and the other weekdays. The following results were obtained.
    1. A positive or negative correlation was found between several activities and time of awakening.
    2. Compared with the total mean value of what? students who awakened ealier (less than 240min.) spent less on daily activities, self-study, household, TV·VTR watching, rest and home circle and eating (p<0.001). They spent much more time on a by-work, amusements and associating with friends. (p<0.001).
    3. Students engagred in a by-work spent less time (p<0.001) for household, self-study, TV·VTR watching and socialying, compared to students without by-work.
  • 神浦 俊一, 矢野 郁也, 森下 日出旗
    1992 年 36 巻 1 号 p. 21-25
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    海産酵母 Rhodosporidium sphaerocarpum IFO 1438の生長におけるNaClの影響を調べてみた。生長のためのNaClの最適塩濃度は0.5M NaClであり, 最高3.5M NaClまで生長がみられた。しかし, 合成培地における生長は著しく低下しNaCl-freeで約50%の生長にとどまった。また, 高塩環境における生長では, 耐塩性を示した。1M NaCl濃度においてはNaCl-freeとほとんど同様の生長を示すものの, 僅かな生長の遅れがみられた。
    一方, これらの各塩環境における細胞の脂肪酸組成にも変動がみられ, Gas chromatogram による結果では, 塩環境においてはC16:0, C18:0の Peak は減少し, C18:2, C18:3は増加を示した。この様に, Rhodosporidium sphaerocarpum の細胞は, 1M NaCl塩環境において Salt stress を受けると, 生長阻害と共に脂肪酸組成は変動をきたし, Palmitic acid, Stealic acid, Oleic acid 等は減少するものの Linoleic acid 及び Linolenic acid は増加がみられた。特にこのことは Linolenic acid において, 22.7倍と著しかった。
    以上のことから, Rhodosporidium sphaerocarpum において, Salt stress は生長と共に脂肪酸組成に大きな影響を与えることが明かとなった。
  • 馬場 二夫, 森田 茂, 杉田 たき子, 石綿 肇
    1992 年 36 巻 1 号 p. 27-32
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    Migration of formaldehyde and evaporation residues into food-simulating solvents from 35 food-contact paper products were examined by extracting with water at 60°C for 30min or with n-heptane at 25°C for 60min. The mean of the pH values of the water extracts was 6.2, ranging from 4.0-7.8. The mean value (min to max) for the extractable formaldehyde was 4.23mg (0.26-87.70mg)per kg of the paper products. This value corresponds to the mean of 4.08mg (0.09-32.20mg) per 100cm2 of the oneside surface area of the products. Evaporation residues from the water extracts yielded 2, 244mg (680-8, 190mg) per kg or 5.13mg (0.22-36.2mg) per 100cm2. Evaporation residues from the n-heptane extract yielded 1, 648mg (62-9, 260mg) per kg or 4.84mg (0.04-40.90mg) per 100cm2. Some of the water extracts with high values of evaporation residues were observed to have high absorbance in the UV-spectrum. When the paper products were heated at 100°C in vials and the head space gas was analyzed by gas chromatography with two types of column packing materials, few peaks were observed in one-third of the samples tested. However, various volatile substances were detected in the remaining two-third.
  • 花岡 正季
    1992 年 36 巻 1 号 p. 33-35
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
  • 石井 営次
    1992 年 36 巻 1 号 p. 36-38
    発行日: 1992/01/10
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
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