食品衛生学雑誌
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20 巻, 5 号
選択された号の論文の17件中1~17を表示しています
  • 露木 英男
    1979 年 20 巻 5 号 p. 291-298
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 海洋生物中のセレニウムと水銀 (第2報)
    板野 一臣, 佐々木 清司, 明橋 八郎
    1979 年 20 巻 5 号 p. 299-306
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    1) カツオ, マダイの普通肉に含まれる水銀の85~90%はMf-Pに, 残りはSp-Pに存在した. カツオの血合肉でも同様な傾向を示したが, 肝では2魚種とも筋肉と異なる傾向を示した.
    2) 普通肉中のセレニウム分布は魚種により少し異なるが, Mf-P, Sp-PおよびExの3画分に大部分が存在した. カツオの肝では80%以上がExに存在した.
    3) 2魚種の普通肉において, 肉中の水銀はMf-Pに, セレニウムはリン酸緩衝液抽出画分 (Ex+Sp-P) のそれぞれの含有量に支配されていた. その結果, 普通肉中の水銀とセレニウムの濃度比はMf-Pで他の画分より高くなり, 高令魚のMf-Pでは1: 1のモル比に近づくことが推測される.
    4) システインとシステアミンによるMf-P中の水銀の除去率が魚種によって異なるのは, Mf-P中の水銀の分布が魚種によって異なることと関係あるのかもしれない.
  • 大和 一宇, 茂木 義資, 渡辺 浩幸, 大内 一三, 堀尾 嘉友, 豊田 弘子, 吉本 周, 村田 徹, 増田 俊介, 山本 正俊, 平野 ...
    1979 年 20 巻 5 号 p. 307-316
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/07/27
    ジャーナル フリー
    ジュースかん詰中の微量鉛のポーラログラフによる定量法について, 野菜ジュースを試料として共同研究によって検討した. 試料を450°で乾式灰化して得られた灰分を塩酸に溶解後, クエン酸塩緩衝液でpH 6.4~6.6に調節し, キレート樹脂処理を行うことにより, 鉛の測定に影響する共存スズを完全に除去することができた. この溶液について, 過塩素酸系支持電解質溶液を用いる交流ポーラログラフ法によって信頼性の高い鉛測定値が得られた. 本法による鉛定量値の変動係数は, 8~11%であった. これに対し直接法では, スズ10ppm以上の存在により, 誤差が大きくなり適当でない.
  • 大和 一宇, 茂木 義資, 渡辺 浩幸, 二宮 英治, 堀尾 嘉友, 豊田 弘子, 吉本 周, 村田 徹, 増田 俊介, 山本 正俊, 平野 ...
    1979 年 20 巻 5 号 p. 317-322
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    野菜ジュース中の鉛定量のため共同分析を8分析機関で行った. 分析方法は乾式灰化後, KI-MIBK抽出法を採用した.
    その結果, スズなどの共存物質の影響はほとんどなく, 簡易で常に安定した成績が得られ, DDTCまたはAPDCを用いるキレート抽出法, ボーラログラフ法ともよく一致した. しかし分析方法を統一しても共同分析機関相互で若干の変動がみられるところから, 食品中の微量鉛の分析に対しては分析技術とともに細心の注意が必要と考える.
  • Kazuo SHIOMI, Keiko TANAKA, Hideaki YAMANAKA, Takeaki KIKUCHI
    1979 年 20 巻 5 号 p. 323-327
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The toxic mushroom Naematoloma fasciculare contains several bitter components. The toxicity to mice, which was located in the water-soluble fraction, was estimated to be 2MU/g of the raw sample. On the other hand, the bitter components were detected only in the fat-soluble fraction, indicating that the bitter components are not responsible for the toxicity. Isolation of one of the bitter components was achieved by successive silicic acid column chromatography, Sephadex LH-20 column chromatography, and preparative thin layer chromatography. The isolated component exhibited the following physical properties: mp, 181-183°C; elementary analysis, C 61.93%, H 9.29%, O 28.78%; UVλMeOHmaxnm, 205; IRνKBrmaxcm-1, 3430, 1630; PMRδd5-pyridineMe4Sl, 0.76, 1.15, 1.17, 1.28, 1.41, 1.51, 1.53 (each 3H, s), 3.41 (1H, d), 5.54 (6-7H, br, s); MS m/e, 508. These results suggest that the bitter component might be related to fasciculols, triterpenes or their derivatives, Which have been isolated as plant growth inhibitors from the mushroom.
  • Masahiro IWAIDA, Yoshio ITO, Yasuhide TONOGAI, Masatake TOYODA, Takako ...
    1979 年 20 巻 5 号 p. 328-331
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    A gas liquid chromatographic (GLC) method for the determination of methyl butyrate and methyl caproate was developed, and the established method was used to analyze pure milk fat and 18 kinds of fat samples extracted from milk and dairy products, in comparison with the results obtained by the current official methods of Japan. Butyrate and caproate contents in milk fat should be within the range of 2.5-5.0 and 1.7-3.5% as the methyl esters, respectively, and accordingly, the C4/C6 ratio must not exceed 3.0. From the results of GLC of butyrate and caproate, five samples were judged not to be genuine butterfat which were not thus judged by the current official methods of Japan. On the other hand, there were several samples which GLC of butyrate and caproate failed to show as adulterated, but which the classical analytical techniques (GLC of sterols and semimicro butyric acid (SBA) value) did detect. We conclude that all three methods are necessary for the effective discrimination of adulteration of milk fat.
  • 飲食物用器具などに使用するゴム製品の衛生化学的研究 (第2報)
    馬場 二夫, 楠本 一枝, 水谷 泰久
    1979 年 20 巻 5 号 p. 332-337
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The acidic substances extracted from silicon rubber articles were investigated by TLC and UV absorption spectrophotometry. 2, 4-Dichlorobenzoic acid (DCBA) and benzoic acid (BA) were detected in the extracts from some silicon rubber nipples and in extracts of packing material for jars, respectively. From the silicon rubber nipples, 7.7-13.6ppm of DCBA was extracted with boiling water in 2 hours and 17.8-24.2ppm was extracted with n-heptane. The packing material for jars yielded 4.0ppm of CBA.
    The oral acute toxicity of DCBA to mice was studied, and LD50 values of 830mg/kg for male and 910mg/kg for females were obtained. DCBA in silicon rubber nipples could be largely eliminated by heating at 200°C or boiling with water, and these compounds were not detected in silicon rubber nipples on sale at present.
  • 新村 寿夫, 澤田 敦行, 望月 左弓, 時枝 利江, 山羽 力
    1979 年 20 巻 5 号 p. 338-344
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The preparation of isolated viable cells from tbe liver, kidneys and heart of rats was attempted, and the oxidation of potassium metabisulfite by viable hepatocytes was investigated.
    The collagenase/hyalurenidase digestion method was applicable to the preparation of igolated viable cells from the liver and kidneys, but not from the heart. The addition of 2.5% dialyzed serum albumin to the hepatocyte suspension was effective for the maintenance of cell viability.
    During the incubation of hepatocytes at 37°C, the activity of sulfite oxidase was stable for at least 20min in viable cells, but decreased to about 83% in cells broken by freezing and thawing. No decrease in cell viability indnced by metabisulfite was observed at concentrations below 10-3M.
    The sulfite oxidizing activity in the cells of the liver was 2.2 times that of kidney cells. There was a positive correlation between the activity of sulfite oxidase per hepatocyte and the body weight (118-335g).
  • 食品中の多核芳香族炭化水素の定量 (第7報)
    白石 慶子, 白鳥 つや子
    1979 年 20 巻 5 号 p. 345-351
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Benzo (a) pyrene (BaP), a carcinogenic polycyclic hydrocarbon, and benzo (k) fluoranthene (BkF), a non-carcinogenic hydrocarbon, have quite similar fluorescence emission spectra. According to the determination method for BaP in foods previously reported by the author, the two hydrocarbons are usually determined separately.
    On some occasions, however, BkF may be included in the BaP fraction in column chromatography, depending on the type of food used as starting material or the water content of the alumina or the solvent used.
    It is necessary to ensure that measurement of BaP is not affected by the presence of BkF. Unless the amount of co-existing BkF is separately determined and used to correct the value obtained for BaP, the value obtained may amount to two or more times the actual value.
    Three separation techniques, sulfuric acid extraction, selection of excitation wavelength as reported by Dubois, and thin layer chromatography were applid to food samples. The technique of Dubois gave the best result. Extraction with sulfuric acid was not satisfactory with food samples.
  • 食品中のマイコトキシンに関する研究 (第12報)
    上村 尚, 西島 基弘, 斉藤 和夫, 安田 和男, 井部 明広, 永山 敏廣, 牛山 博文, 直井 家壽太
    1979 年 20 巻 5 号 p. 352-357
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The decomposition of trichothecene mycotoxins in laboratory prepared foods under various conditions of manufacturing and cooking was investigated.
    Each food material was cooked, usually by baking, boiling or frying. Test foods were prepared from flour, Bread Japanese noodles and Chinese noodles, and the effects of heat treatment and food additives on the decomposition of added trichothecene mycotoxins were examined.
    The results obtained were as follows:
    1) After the manufacturing and cooking processes, ca. 50% of the added trichothecene mycotoxins remained in the test foods.
    2) On pyrolysis at 120, 150, 180 and 210°C for 30 minutes, the decomposition of trichothecene mycotoxins increased with increasing temperature and pyrolysis time.
    3) Brine which has been used in Chinese noodles as a flavor enhancer in Japan. The effect of brine (alkaline solution) in promoting the decomposition of trichothecene mycotoxins was considerable.
  • 食品中のマイコトキシンに関する研究 (第13報)
    斉藤 和夫, 西島 基弘, 安田 和男, 上村 尚, 井部 明広, 永山 敏廣, 牛山 博文, 直井 家壽太
    1979 年 20 巻 5 号 p. 358-362
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The natural occurrence of aflatoxins in beans used for manufacturing “An” was investigated. Aflatoxins were detected in 11 samples (butter beans, saltani-saltapya beans, etc.) in 610 samples; their contents were 1.3-26.9ppb of B1 and 0.4-6.9ppb of B2. We therefore investigated whether aflatoxins remained intact when “An” was prepared from beans naturally contaminated by aflatoxins.
    The method of manufacturing “An” was as follows: the beans were boiled for 1.5-2 hours, then the water layer was discarded, removing the lye (twice). The beans were boiled again for 1.5-2 hours and washed with water (3 times), then pressed to remove water.
    When “An” was manufactured from beans naturally contaminated by aflatoxins using the above method, 15% of B1 and 13% of B2 compared to the original levels in the beans remained in the “An. ”
  • Studies on Nitrite Formation in the Human Oral Cavity (I)
    Tsuguo SASAKI, Kagenori MATANO
    1979 年 20 巻 5 号 p. 363-369
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Nitrate-reducing activity in the human oral cavity was demonstrated at the dorsum linguae; no nitrite formation was detected at other positions, such as the hard palate, soft palate, lingual abdomen and buccal surface. Furthermore, sufficient nitrite to account for the nitrite present in human saliva was formed very quickly at the dorsum linguae.
    Assuming that the activity at the dorsum linguae was due to the action of a tissue enzyme present there, we analyzed this reaction kinetically. The substrate concentration at which maximum velocity was observed was approximately 0.05M and the Michaelis constant, Km, was approximately 0.012M.
  • 林 長男, 小高 秀正, 谷村 顕雄, 倉田 浩
    1979 年 20 巻 5 号 p. 370-377
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    前報の口腔内亜硝酸生成実験に引き続いて本報は, 1日絶食させたサル5匹に, 硝酸ナトリウム5,000ppmを含む滅菌BHIを20ml/kgの割合で胃内経口投与を行った. 胃内容物は, ネラトンカテーテルを用いて注射器の吸引により採取し, BHI投与1, 3, 5, 7時間後の各時間ごとの胃内容物中のNO2-濃度, 微生物叢ならびにpHについて検索し, 唾液については, BHI投与直前のものを採取し, 特に胃内NO2-生成に関与する唾液と胃内容物中の微生物叢の関連について比較検討を行った.
    1) サル胃内NO2-生成の最高濃度は, それぞれ96.6, 94.1, 69.1, 3.2, 377.9ppmを示し, 胃内NO2-生成に対する個体による差異が明らかに認められた. しかしながらその時間的生成ピークは, 生成量に関係なく, 硝酸ナトリウム投与5時間後に一致する成績が得られた.
    2) 胃内容物ならびに唾液中の微生物叢の関連について検討した結果, 各時間ごとに検出される胃内容物中の微生物は, いずれも口腔内徴生物叢の由来菌種によって占められ, しかも検出された主要な硝酸塩還元菌種は, 嫌気性菌ではBacteroidaceae, Peptococcaceae, Propionibacteriaceae, valonellaceae好気性菌ではCorynebacterium, Haemophilus, Nocardiaceae, Micrococcaceaeの各菌種に属するものであった.
    なお好気性菌の菌数は, NO2-生成ピークと比例して投与7時間後には減少するのに対し, 嫌気性菌は, さらに増殖する傾向を示し, 胃内NO2-生成には, 胃内に生存する唾液由来の嫌気性硝酸塩還元菌が大きな役割を演じているものと思われる.
    3) 胃内容物中のpHは, pH 7.4のBHI投与によりかなり高く, それぞれの平均値は, 5.2~6.6であったが, そのpH値とサルそれぞれの胃内NO2-生成量との間には, 明らかな相関性が認められた.
    4) 硝酸ナトリウム投与直前ならびに投与1時間後の唾液中に生成されたNO2-と投与1時間後の胃内で生成されたNO2-濃度を比較すると, 嚥下された唾液中生成NO2-の胃内での蓄積は, 余り認められず, むしろ胃内NO2-生成主要因子は, 大部分が唾液といっしょに嚥下された口腔内微生物叢のうち, 特に硝酸塩還元菌の還元力に由来する結果が得られた.
  • Studies on the Teratogenicity of Food Additives (V)
    Satoru TANAKA, Kunio KAWASHIMA, Shinsuke NAKAURA, Shigeyuki NAGAO, Yos ...
    1979 年 20 巻 5 号 p. 378-384
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Propyl gallate (the n-propyl ester of 3, 4, 5-trihydroxybenzoic acid) was given ad libitum to pregnant rats during pregnancy at levels of 0, 0.4, 1 and 2.5% in the diet, and its teratogenic effect and effect on postnatal development were examined.
    At the highest dose level of 2.5%, a marked suppression of maternal body weight gain and food consumption, and a slight retardation in fetal development were observed. No evidence of an increase in fetal death or of malformation attributable to the dietary treatment with propyl gallate was observed, though some apparently spontaneous changes were found in a few fetuses. However, all the newborns from 1 dam in the 1% group and from 2 dams in the 2.5% group were cannibalized by their dams within 2 days after birth. The postnatal development of the offspring of other dams of both groups showed no indication of morphological or behavioral changes.
  • 松浦 康, 芳沢 宅実, 諸岡 信一
    1979 年 20 巻 5 号 p. 385-390
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/07/27
    ジャーナル フリー
    小麦粉改良剤 (臭素酸カリウム, 過硫酸アンモニウム), 殺菌剤 (過酸化水素) に対するゼアラレノンの安定性について検討した.
    1) ゼアラレノンはアルカリ性では不安定であるが, 中性もしくは酸性で比較的安定であり, ほとんど分解しない.
    2) ゼアラレノンは臭素酸カリウムに対しては比較的安定であったが, 過硫酸アンモニウム水溶液 (pH 5.0), 過酸化水素水 (pH 5.0) 中では加温と共に消失は著しかった. 特に食品衛生法に基づく使用基準の範囲内の濃度においてもめいりょうな消失がみられた.
    3) 加温時におけるゼアラレノンの消失については, 過硫酸アンモニウム水溶液中 (0.5%) では100°および80°, 5分間の加温で半減した. 60°ではその半減期は約30分であり, 40°, 1時間, 加温の条件では反応は進まなかった. 過酸化水素水中 (0.5%) では100°, 1時間, 加温で約95%が消失し, 反応は直線的に進行した. 80°加温では約40分で半減し, 以後, あまり反応は進行しなかった. 60°以下においては1時間内では反応はあまり進まなかった.
    4) ゼアラレノンの消失は過硫酸アンモニウム, 過酸化水素の0.00024~0.03%の間で濃度に依存しており, 100°, 1時間の加温で, 0.03%の過硫酸アンモニウム液中で96%, 0.01%の過酸化水素水中で62%の消失であった.
    5) 室温条件下においても, 過硫酸アンモニウム水溶液, 過酸化水素水中でゼアラレノンの消失が起こり, 特に食品衛生法に基づく使用基準に示された濃度においてもめいりょうな消失が起こった.
  • 飲食物用器具などに使用するゴム製品の衛生化学的研究 (第3報)
    楠本 一枝, 馬場 二夫, 斉藤 穣, 明橋 八郎
    1979 年 20 巻 5 号 p. 391-395
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Twelve black rubber articles used for food manufacture were extracted with n-heptane or water under reflux for five hours.
    Phthalic acid esters (PAE) in the rubber extracts were analyzed by TLC, GC and GCMS.
    Diethylhexyl phthalate (DEHP) could be detected in the extracts of five samples. The concentrations of DEHP were 700-3700ppm in the n-heptane extracts, corresponding to 14.2-115g per kg of sample, and 0.03-0.2ppm (0.8×10-3-4.7×10-3g per kg of sample) in the water extracts.
    The extracts of tested samples contained 353-5500ppm of residues in the case of n-heptane extracts and 13-216ppm in the case of water extracts, after evaporation to dryness, but there appeared to be no correlation between the amounts of these residues and of DEHP.
  • 飲食物用器具などに使用するゴム製品の衛生化学的研究 (第1報)
    馬場 二夫, 楠本 一枝, 水谷 泰久
    1979 年 20 巻 5 号 p. 396-401
    発行日: 1979/10/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
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