食品衛生学雑誌
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8 巻 , 1 号
選択された号の論文の19件中1~19を表示しています
  • 岡田 太郎, 藤居 瑛
    1967 年 8 巻 1 号 p. 1-14
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 川崎 近太郎, 岡田 幸蔵, 難波 義郎, 山田 博光
    1967 年 8 巻 1 号 p. 15-20
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    When yeast cells suspended for ten minutes in a solution containing each of four kinds of cationic detergents at a concentration of 0.25mM respectively were washed 3 times with water, 11% to 83% of the adsorbed detergents were removed. However, no significant reversal of the growth-inhibition was observed after such washing, as seen in Fig. 1. On the other hand, effects on the cell of washing with 10-4M anionic detergents such as sodium lauryl sulfate or sodium laurate were presented in Fig. 3. Cells treated with cetyldimethylbenzylammonium chloride (C-Bz) or lauryl-3-chloro-2-hydroxypropylammonium chloride (L-Ep) showed considerable reversal of the growth-inhibition, while the growth of the cells treated with lauryldimethylbenzylammonium chloride (L-Bz) was more strongly inhibited by repeated washing with anionic detergents. As shown in Fig. 4, among the cationic detergents, C-Bz was the most efficient both in the degree and the rapidity of growth-inhibition, and the effectiveness decreased in the order of L-Ep, L-Bz, and cetyl-3-chloro-2-hydroxypropylammonium chloride (C-Ep). However, a relation between the effectiveness of a cationic detergent and the reversal of growth-inhibition by its elution was not clear.
  • 橋本 秀夫
    1967 年 8 巻 1 号 p. 21-27
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    第III報において報告した粉乳と, 新たに本邦各地の5工場から集められた粉乳合計31例について, 生菌数検査用培地に発育した集落の成績から, 細菌叢について検討した.
    その結果, 従来の報告例同様Bacillusが主要菌叢の例もみられたが, 第III報の工程別の粉乳例およびH.T.S.T. 殺菌方式とU.H.T. 殺菌方式の各1工場由来の合計16例の粉乳検体では, すべて腸球菌群が主要菌叢であった. しかも, これらの例のうちには, プレートカウント寒天培地に発育した全集落が腸球菌群のみという例すらみられた.
    従来の報告にはみられなかった, このような細菌叢のありかたには, 現行の殺菌方法と殺菌機以後に属する器具類に対する洗浄, 殺菌の良否が関係しているのであろう.
  • 慶田 雅洋, 奥田 重信, 津郷 友吉
    1967 年 8 巻 1 号 p. 28-32
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/07/27
    ジャーナル フリー
    農林省畜産試験場製の純バターおよび市販の業務用バター1種, プリント包装5種, 合計7種よりジギトニン沈殿法により調製した遊離ステロールをアセトンに溶解し, その40μgを島津製GC-1B型ガスクロマトグラフにより内径4mm, 長さ150cmの1.5% SE-30カラム (Chromosorb W 60/80メッシュを担体としたもの), キャリヤーガスはN2を90ml/minの割合で流して235°で分離を行ない. 245°で水素炎光イオン化電流検出器によりステロールを検出した. その結果, コレステロールの他にすべての試料についてコレスタン様物質が微量に検出された. フィトステロール酢酸塩試験陰性のバターではフィトステロールに相当するピークは全然検出されないか, またはスチグマステロールに相当するピークのみが検出され, 同試験陽性のバターではカンペステロール, スチグマステロールおよびβ-シトステロールに相当する3つのピークが見いだされた. 純バターでもスチグマステロールに相当するピークがかすかながら検出されることがあることから, カンペステロールおよびβ-シトステロールに相当するピークを示すバターは異種植物油脂の混入を示すものであると結論することができよう.
  • 青山 敏信, 井口 定男, 山本 孫兵衛
    1967 年 8 巻 1 号 p. 33-39
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    The degradation mode of sorbic acid, dehydroacetic acid, methyl- and propyl-p-hydroxybenzoate in aqueous solution respectively was studied, using gas chromatographic assay method. It was noted that sorbic acid both in acidic and alkaline region was the most stable of these preservatives, whereas dehydroacetic acid was rapidly decomposed either in acidic or in strong alkaline and, hydrolysis of p-hydroxybenzoate was observed in alkaline region.
    The simultaneous detection of 2, 6-dimethyl-4-pyrone, 2, 6-dimethyl-4-pyrone-3-carboxylic acid, triacetic acid lactone and 2, 6-dihydroxy-2, 5-heptadien-4-one (diacetylacetone) as presumable degradation products of dehydroacetic acid could be readily implemented with direct injection gas chromatography.
    The degradation mechanisms of dehydroacetic acid and 2, 6-dimethyl-4-pyrone-3-carboxylic acid, both in acidic solution at 60° respectively, were followed by gas chromatography at a given time interval. As degradation products of dehydroacetic acid and 2, 6-dimethyl-4-pyrone-3-carboxylic acid, 2, 6-dihydroxy-2, 5-heptadien-4-one (diacetylacetone) and 2, 6-dimethyl-4-pyrone were identified with direct injection gas chromatography, and 3-carboxy-2, 6-dihydroxy-2, 5-heptadien-4-one was separable newly as the ester.
    According to the degradation products, the degradation pathway of dehydroacetic acid in acidic solution was considered to be the fact that of the lactone ring dehydroacetic acid was first broken to produce 3-carboxy-2, 6-dihydroxy-2, 5-heptadien-4-one, and then its decarboxylation immediately following the reaction yielded 2, 6-dihydroxy-2, 5-heptadien-4-one, which was dehydrated finally to 2, 6-dimethyl-4-pyrone.
  • 相沢 秀俊
    1967 年 8 巻 1 号 p. 40-45
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    アゾ系色素オレンジGおよび構造類似の食用色素アマランス, ニューコクシン, さらにイソチサンテン系食用色素ローズベンガル, フロキシン, エオシンおよびエリスロシンとウシ血漿アルブミンにつきpHと結合数の関係を調べ, タンパク質上の結合基を推測した. アゾ系色素ではアゾ基の両側の芳香族環に陰性基をもつ場合pH 12.0でとくに結合が害される. イソキサンテン系色素ではカルボキシル基付近のハロゲンの有無および他の位置のハロゲンの種類の差によって結合の様子がかなり異なることを知った.
  • 寺島 敏雄
    1967 年 8 巻 1 号 p. 46-52
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/07/27
    ジャーナル フリー
    Thirty-six kinds of water-soluble food dyes permitted in Japan, U.S.A., U.K., and West Germany were classified into three groups in accordance with those positions of flow when they were chromatographed on paper with a mixture, as developing solvent, of 6 volumes of aceton, 5 volumes of iso-amylalcohol, and 5 volumes of water, by using Naphthol Yellow S and New Coccine as the standards.
    Dyes of each group were then divisible according to the homogeneity of color.
    Samples thus divided were submitted to high-voltage paper electrophoresis in the same manner reported in the previous paper (This Journal, 2, No. 2, 44 (1961)) by use of Sørensen buffer of pH 4, 6, 8, and 10, besides 5N HAcO and 0.1N NaOH as electrolytes.
    The results obtained were compared with those of paper chromatography with the following three solvent systems.
    Sol. 1 Butanol·Alcohol·0.5N NH4OH (6: 2: 3)
    Sol. 2 Butanol·Alcohol·0.5N HAcO (6: 2: 3)
    Sol. 3 25% Alcohol·5% NH4OH (1: 1)
    Some similarity was found between paper electrophoresis and non-partition paper chromatography (e. g. Sol. 3), but (in the case of electrophoresis), electrophoretic zones were less diffused and the better separation of dyes having similar chemical structure was attained in general, as compared with that of paper chromatography.
    A Table attached shows the systematic separation method for all dyes by means of paper electrophoresis and paper chromatography respectively.
  • 駒形 和男, 中瀬 崇
    1967 年 8 巻 1 号 p. 53-57
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/07/27
    ジャーナル フリー
    1. 冷凍食品より分離した55株の酵母の分類学的研究を行ない, 8属20種に同定した.
    2. 分離株の約90%が無胞子酵母であり, Candida属がその半数に近かった.
    3. 分離株は低温での生育が良好なものが多く, 半数以上の菌株が-2°において1週間以内に生育した.
    4. 冷凍食品より分離されたか否かにかかわらず, 同一菌種に属する菌株はほぼ同一の最高生育温度を示した.
    5. “obligate psych rophilic yeasts”は分類学的に共通の性質を有するものが多く, 互いに近縁であることを示した.
  • 駒形 和男, 中瀬 崇
    1967 年 8 巻 1 号 p. 58-65
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    市販冷凍食品より分離した酵母50株を同定し, 分類学的考察を加えた.
    Sporobolomyces roseus Kluyver et van Niel 1株
    Debaryomyces hansenii (Zopf) Lodder et van Rij 4株
    Cryptococcus laurentii (Kufferath) Skinner 3株
    Cryptococcus albidus (Saito) Skinner 2株
    Cryptococcus luteolus (Saito) Skinner 1株
    Torulopsis candida (Saito) Lodder 9株
    Candida lipolytica (Harrison) Diddens et Lodder 1株
    Candida curvata (Diddens et Lodder) Lodder et Kreger-van Rij 7株
    Candida zeylanoides (Cast.) Langeron et Guerra 4株
    Candida guilliermondii (Cast.) Langeron et Guerra 4株
    Candida sp. 2株
    Trichosporon cutaneum (De Beurm, Gougerot et Vaucher) Ota 6株
    Trichosporon pullulans (Lindner) Diddens et Lodder 1株
    Rhodotorula infirmo-miniata (Okunuki) Hasegawa et Banno 3株
    Rhedotorula glutinis (Fres.) Harrison 1株
    Aureobasidium pullulans (De Bary) Arnaud 1株
  • 小川 玄吾, 室橋 正男
    1967 年 8 巻 1 号 p. 66-72
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Hydrogen peroxide (H2O2) has been used for Japanese noodle for the purpose of bleaching, but in the case of packaged noodle, soaking in H2O2 solution and heating were expected considarable sterilizing effects, too.
    Repeating the soakness of noodle, the concentration of the H2O2 solution was reduced. Therefore, it was necessary to keep the constant concentration of H2O2 in the solution. A new type of the test paper by which H2O2 concentration was checked, was developed. The white color of the paper in which Ti (SO4) 2 permeated, was changed yellow to orange according to the H2O2 concentration, when it was soaked in H2O2 solution. The effect of other substances against colorization was not observed.
    The consumption of H2O2 by the treatment of soaking Japanese noodle in the period of process, consisted of one third of decomposition and the rest which was absorbed in noodle. Absorbed H2O2 to noodle was almost easily extracted with water, washing several times. Absorbed quantity of H2O2 was varied by the length of soaking period, H2O2 concentration, ratio of amounts of noodles and H2O2 solution and so on.
    H2O2 was observed not only the surface absorption but also inner parts of noodle. Permeable velocity of H2O2 into noodle and the decomposed quantity of H2O2 in heating process were to do with the sterilization of it.
    From the commercial products, just after the production, H2O2 was determined 300-500ppm (in the case of Japanese noodle), and 50-150ppm (spaghetti). This H2O2 decreased gradually, and almost vanished for one to three monthes under the ordinal storage conditions.
  • 奥井 誠一, 宮崎 浩, 川上 知子
    1967 年 8 巻 1 号 p. 73-77
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
    Possible metabolites of Disyston were studied by means of thin-layer chromatography, IR spectrum and electron capture gas chromatography.
    Ten ng of Disyston, 1-2ng of Disyston sulfoxide, 5ng of Disyston sulfone, 500ng of Systox, 5ng of Systox sulfoxide and 100ng of Systox sulfone were detectable on gas chromatograms, utilizing 2% Apiezon L and 1% 1, 4-Butandiolsuccinate as the stationary phase. And actually as the metabolic residues, Disyston sulfoxide and Systox sulfoxide were detected at the very low level in extracts of strawberries and edible roots of lilies.
  • ヒューパー W.C.
    1967 年 8 巻 1 号 p. 78-86
    発行日: 1967/02/05
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107f
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107e
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107d
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107b
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107a
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107g
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
  • 1967 年 8 巻 1 号 p. 107c
    発行日: 1967年
    公開日: 2010/03/01
    ジャーナル フリー
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