詳細検索結果
以下の条件での結果を表示する: 検索条件を変更
クエリ検索: "スコッチエッグ"
10件中 1-10の結果を表示しています
  • *八木 千鶴, 徳永 みな子, 糸井 侑香, 宇野 海矩, 佐藤 成実, 塩濱 みのり, 塩山 みなみ, 下村 朋美, 田中 ひより, 吉村 美紀
    日本調理科学会大会研究発表要旨集
    2021年 32 巻 P-37
    発行日: 2021年
    公開日: 2021/09/07
    会議録・要旨集 フリー

    【目的】日本原産の吹田くわいは、中国原産の青くわいより小さい塊茎で、緻密、味はえぐみが少なく栗に似ており、味がよいとされている。その特徴を活かすための下ごしらえの方法を検討した。また吹田くわいの普及活動に役立てるため新規メニューを開発した。

    【方法】吹田市産吹田くわい、広島県産青くわいを使用した。くり抜き器を用い1個が直径9mm高さ10mmの円柱形に成型、32個の重量が20±1gになるよう調整し、米のとぎ汁・水500gで加熱した。沸騰後3分間ゆで、汁を捨てる操作を1回(以後米1、水1)、その操作を3回繰返したもの(以後米3、水3)を破断測定した。

    スコッチエッグ
    のゆで卵の代わりに、塊茎を潰しかたくり粉を混合、丸く成形したものを中心にした「スコッチくわい」を考案した。丸く成形した吹田くわいと青くわいを2点比較法、スコッチくわいは評点法を用い評価した。

    【結果】吹田くわい・青くわい共に、ゆで条件による硬さの差は認められなかった。破断応力では、米3は、青くわいが吹田くわいに比べて低く、軟らかい傾向がみられた。水3と米3は、吹田くわいの破断歪が低かった(水3:p<0.05、米3:p<0.01)。吹田くわいは青くわいよりも早く破断することから、割れやすいと考えられた。2点比較法の吹田くわいは、識別されなかった。青くわいは軟らかく(p<0.01)、吹田くわいは苦味が強く(p<0.01)甘味が弱かった(p<0.01)。吹田くわいの一般的な評価と相違が生じたのは、保存期間の影響ではないかと考えた。吹田くわいを用いたスコッチくわいの焼き色や、肉との相性、総合評価の点数は高く、吹田市民対象くわい料理講習会では、スコッチくわいは好評価であった。

  • 松谷化学工業株式会社
    応用糖質科学:日本応用糖質科学会誌
    2013年 3 巻 2 号 173-
    発行日: 2013/05/20
    公開日: 2018/01/14
    ジャーナル フリー
  • 善養寺 浩, 坂井 干三, 伊藤 武, 丸山 務, 工藤 泰雄
    食品衛生学雑誌
    1970年 11 巻 4 号 282-291
    発行日: 1970/08/05
    公開日: 2010/02/22
    ジャーナル フリー
    Since a number of heat-resistant Clostridium perfringens have often been harbored in the intestine of a normal healthy people: 1) It is necessary to confirm complete agreements in the sero-type of the isolates of incriminated foods and of patient feces, when we make a retrospective laboratory diagnosis on food poisoning cases in which Cl. perfringens have been suspected as a causal agent. 2) If we failed to obtain the incriminated food, it becomes more difficult to determine the causal agent. viz., it is required to prove that more than 90% of the patients is discharging the same sero-type of organism within their 3rd day of the illness, and more than 70% on their 7th day respectively.
    During 1963-69, there were 9 cases of outbreak of food poisoning due to heat-resistant Cl. perfringens in Tokyo. These are summerized as follows;
    Case 1: On 20-21st of September 1963, a large scale food poisoning occurred, affecting a total of 1, 491 out of 1, 968 employees (affection rate 75.8%) of the 38 companies, who took a lunch delivered by the same caterer. The patients complained of diarrhea and abdominal pain within 8-15 hours after the ingestion of the lunch. Boiled whale meat contained in the lunch was supposed to be the incriminated food, which had been allowed to stand at room temperature overnight after cooking. Hobbs' type 4 organism was isolated from the meat. On the other hand, on the 3rd day of the illness, Hobbs' type 1 and 4 were isolated from 293 of 379 feces of the patients. From the fact, as shown in Table 2, the outbreak was presumed to be combined infection with both of Hobbs' type 1 and 4 organisms.
    Case 2: On 17-18th of July 1964, 183 out of 242 persons (75.6%) who had eaten pickled horse-mackerel for their lunch at the employees' canteen, complained of diarrhea and abdominal pain. Ninety-nine of 183 feces (71.0%) of the patients, collected on the 7th day of the illness, were positive Hobbs' type 5 organisms. It was then diagnosed as a food poisoning case due to the heat-resistant Cl. perfringens Hobbs' type 5, although the incriminated food was not available.
    Case 3: On 3-4th of September 1964, 165 out of 232 persons (71.1%) who took “Inarisushi” one of the Japanese meal for their lunch at the employees' canteen, complained of diarrhea and abdominal pain. Average incubation period was 12.5 hours, and heat-resistant organism Hobbs' type 13 was isolated from 35 of 39 patients (89.7%) on the 3rd day of the illness. Then, it was suspected to be a food poisoning case due to the heat-resistant Cl. perfringens Hobbs' type 13.
    Case 4: On 28-30th of April 1966, a total of 657 out of 892 persons (73.7%) of 49 companies, who took Scotch egg for their lunch, which was delivered by the same caterer, complained of diarrhea (86.1%) and abdominal pain (66.1) within 5-30 hours after the ingestion of the lunch. Twenty-two point two per cent of the patient complained of their dullness, but few nausea and vomiting. Hobbs' type 2 (2.8×106) and 4 organism (2.4×106) were detected from 1 gram of scotch egg. Detection rate of the organisms from the patients were 92.7% on the 1-3rd day of the illness. Among the 1, 765 strains of the isolates, 375 strains (21.2%) were typed into Hobbs' type 2, and 1, 133 strains (64.2%) into Hobbs' type 4 respectively. Accordingly, the outbreak would be due to combined infection with Hobbs' type 2 and 4 organisms.
    Case 5: On 29th of April 1967, a food poisoning occurred at a certain inn in Kanagawa prefecture, affecting 152 out of 244 persons (62.3%) who had happen to stay at that inn, manifested a typical symptoms of the food poisoning, although failed to point out the incriminated food. Hobbs' type 1 organism was isolated from the feces of all 8 patients on the 4th day of the illness and presumably the cause of the outbreak.
  • 精密工学会誌
    2015年 81 巻 12 号 1085-1088
    発行日: 2015/12/05
    公開日: 2015/12/05
    ジャーナル フリー
  • ガスコンロの火加減に関して
    玉川 雅章
    調理科学
    1977年 10 巻 3 号 173-179
    発行日: 1977/09/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
  • 村瀬 稔, 仲西 寿男
    食品と微生物
    1992年 8 巻 4 号 181-187
    発行日: 1992/03/20
    公開日: 2010/07/12
    ジャーナル フリー
  • 樋口 芳朗
    コンクリート工学
    1979年 17 巻 8 号 1-5
    発行日: 1979/08/15
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
  • ピア・エデュケーションを用いた食育が高校生に及ぼす効果
    加藤 恵子, 小田 良子, 山本 ちか, 内田 あや, 長迫 凪, 渡辺 和代
    東海公衆衛生雑誌
    2019年 7 巻 1 号 101-106
    発行日: 2019/07/06
    公開日: 2019/08/01
    ジャーナル フリー

    目的 高校生の食育を実施するにあたり,高大官連携事業(名古屋市西保健センター,名古屋市西区内S高等学校,名古屋文理大学短期大学部)として,「食の大使プロジェクト」を展開した。食育をより効果的に行うために,ピア・エデュケーションを採用した。本研究は,ピア・エデュケーションを用いた活動が高校生を対象とした食育に及ぼす効果を明らかにしようとした。

    方法 栄養士を目指す女子短期大学生(延べ34名)がピア・サポーターとなり,西区のS高校の学生31名に対して,食育のテーマを「昼食の大切さと弁当実習を通して栄養を考える」に設定し,2017年7・9月に食育活動をワークショップ4回,調理実習1回実施した。

    結果 ワークショップおよび調理実習終了後の高校生の調査より,卒業後は自分のお弁当を作ってみたい90.0%,また全員が栄養を考えてのコンビニの活用法が理解できた,自分でお弁当をつくることができると思う71.0%と肯定的な回答を得た。また,ピア・エデュケーションの観点からの評価としては,自分の意見を伝えることができた93.3%,ワークショップは楽しかった63.3%との回答がみられた。自由記述では,講義型の授業よりも意見交換ができる,短大生との交流が良かった等,ピア・エデュケーションを用いたワークショップの利点をとらえた意見が多くみられた。

    結論 ピア・エデュケーションを用いた食育活動は,従来の講義形式の教育に比べ,高校生の食に対する意識を有効的に植え付ける,大変有意義な手法であることが示された。

  • 伊藤 武, 坂井 千三
    食品衛生学雑誌
    1989年 30 巻 2 号 123-137
    発行日: 1989/04/05
    公開日: 2009/12/11
    ジャーナル フリー
  • 秋永 優子, 中村 修, 下村 久美子, 藤田 雪子, 上池 葉月, 糦須海 圭子, 本田 藍, 片渕 結子
    日本食育学会誌
    2009年 3 巻 3 号 157-168
    発行日: 2009/07/25
    公開日: 2017/10/07
    ジャーナル フリー

    Improving the menus of school lunch services was worked on by means of evaluation based on the gist of the Shokuiku Basic Law. It was done and its effectiveness was examined at a primary school. The menus were analyzed for the total 4 years extending from May 2005 to May 2008 by evaluating and scoring these menus. Although the total evaluation scores on a scale of 0-100 points showed some small variations in months, the annual scores increased year by year, and significant differences among the years were observed. Looking at the indexes of each item, including the aspects that were not reflected in the evaluation scores, significant differences were also observed in the frequency of appearance of Japanese-style meal menus, the frequency of using secondary processed foods, the numbers of items of locally-grown food products and the frequency of cooking the food containing animal fat. For vegetables, the use of fresh ones in season increased year by year.

feedback
Top