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クエリ検索: "藤本健"
1,066件中 1-20の結果を表示しています
  • 藤本 健造
    化学と教育
    2010年 58 巻 2 号 80-81
    発行日: 2010/02/20
    公開日: 2017/06/30
    解説誌・一般情報誌 フリー
  • 瀬戸 美江
    日本調理科学会誌
    1999年 32 巻 3 号 209-213
    発行日: 1999/08/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
  • 酸化脂質による〓変の初期反応機構について
    藤本 健四郎, 金田 尚志
    日本水産学会誌
    1973年 39 巻 2 号 185-190
    発行日: 1973/02/25
    公開日: 2008/02/29
    ジャーナル フリー
    To clarify the mechanism of the browning reaction observed in fish products, the separation and identification of a few intermediate products were carried out in model browning systems.
    Acetaldehyde and 2-hexenal, the main aldehydes in autoxidized oil, were incubated with ammonia ethanol solution at 37°C for 4 days.
    From the reaction mixture containing acetaldehyde, carbonyl compounds were separated as their 2, 4-dinitrophenylhydrazones by T. L. C. (Fig. 2). As a result, crotonaldehyde and aldol were identified as the main products (Table 1), and the occur-rence of these aldehydes indicated that aldol condensation had occurred. As crotonaldehyde has a higher browning potential than acetaldehyde (Fig. 3), it is assumed to be polymerized without much accumulation.
    From 2-hexenal, the formation of 2-(1-butenyl)-octa-2, 4-dienal as the first browning substance was proved by elementary analysis (Table 2), NMR spectrum (Fig. 5) and mass spectrum (Fig. 5). This substance was formed also by aldol condensation and the dehydration of two molecules of 2-hexenal.
    Correlating these results with the facts that the browning of acetaldehyde was faster in DMSO than in ethanol (Fig. 4), and the selective reduction of carbonyl groups faded the browning substances almost completely (Fig. 7), the authors concluded that aldol condensation was the main reaction in the early stage of browning.
  • 〓変物中の窒素含量について
    藤本 健四郎, 金田 尚志
    日本水産学会誌
    1973年 39 巻 2 号 179-183
    発行日: 1973/02/25
    公開日: 2008/02/29
    ジャーナル フリー
    It has previously been reported that the brown discoloration of fish products is mainly due to the reaction between carbonyl compounds derived from autoxidized oil and volatile bases such as ammonia, but the mechanism of this reaction has not been solved.
    In this paper, in order to make clear the mechanism of the browning reaction, the browning substances derived from several model systems were fractionated and the nitrogen content and other properties were investigated.
    Autoxidized methyl esters of cuttle-fish liver oil were incubated with ethanol solution of ammonia at 37°C. Yielded browning substances were fractionated by silicic acid column chromatography. For each fraction, the extent of browning, nitrogen content, mean molecular weight and IR absorption spectrum were measured.
    With the progressive degree of polymerization, the nitrogen in the brown substance increased, but the amount of nitrogen was too low to be a product of the Maillard reaction. It also differed from the Maillard reaction in that the nitrogen content of the browning substances was not proportional to the initial amount of nitrogen com-pounds. Consequently, the browning reaction mechanism of the autoxidized oil-ammonia system differs from that of the Maillard reaction.
    KOH also caused browning, but the extent of browning was far less than that with the same concentration of ammonia.
    The browning substances extracted from defatted saury meat-autoxidized oil system and discolored boiled-dried anchovy closely resembled in nature those of the ammonia-autoxidized oil model system.
  • 植松 恒美, 石井 謙二
    日本食品工業学会誌
    1983年 30 巻 7 号 391-396
    発行日: 1983/07/15
    公開日: 2010/01/20
    ジャーナル フリー
    落花生からn-ヘキサンで冷抽出した落花生油(粗原油)と,これをFlorisilカラムを通して精製したFlorisil処理油とを濾紙上でアミノ酸と共存させ, 50℃で乾燥状態(相対湿度15~20%)の暗所に放置して,油の酸敗および褐変とアミノ酸との関係を調べた。
    粗原油は単独でもアセチルグリシン共存でも60日間ほとんど褐変しなかったが,グリシンが共存すると褐変が起った。 POVは粗原油単独でも,グリシンあるいはアセチルグリシン共存でも25日間にわたりほとんど差はなく, 50以下であった。しかし,それ以後,グリシン共存試料で上昇が目立った。
    Florisil処理油はトコフェロールが除去されたため,粗原油に比べPOVの上昇が著しかった。それぞれ単独では褐変しなかったが,グリシンが存在するとFlorisil処理油のほうが粗原油よりはるかに強く褐変した。
    Florisil処理油をアミノ酸とともに5日間放置したところ,リジン共存試料で最も褐変が強く,次いでプロリン共存試料で褐変が強かった。
    POVは保温1~2日で急激に上昇し,以後徐々に低下した。 Florisil処理油単独およびアセチルグリシン共存試料でPOVが高く,プロリン共存試料で最も低かった。
    カルボニル生成はFlorisil処理油単独,およびアセチルグリシン共存試料のほうがアミノ酸共存試料よりやや多かった。
  • 瀬戸 美江, 藤本 健四郎
    調理科学
    1994年 27 巻 1 号 2-6
    発行日: 1994/02/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
    Sardines wrapped with the contact-dehydrating sheets or the polyvinylidenechloride films were stored in a freezer(-20°C)for 4 weeks.
    The oxidative deterioration was slightly retarded by contact-dehydrating sheets. The sensory test of grilled sardines showed a significant preference for the dehydrating sheet-treated ones over the control.
  • 保井 明子, 藤本 健四郎
    日本食品科学工学会誌
    2002年 49 巻 8 号 544-546
    発行日: 2002/08/15
    公開日: 2010/01/20
    ジャーナル フリー
    ポリエチレン袋あるいは脱水シートで包装したマイワシを家庭用冷凍庫で4週間保存し,その後煮付け,塩焼き,ソテーおよびから揚げの調理をして官能検査を行った.その結果,4種のすべての調理法で脱水シートを使用したものが対照区より有意に高い評価を得た.
  • 植松 恒美, 石井 謙二
    日本食品工業学会誌
    1983年 30 巻 7 号 385-390
    発行日: 1983/07/15
    公開日: 2010/01/20
    ジャーナル フリー
    リノール酸メチル(ML)(1mmol)とアミノ酸(1mmol)とを濾紙(Whatman No.42)に浸透吸着させ,乾燥状態(相対湿度15~20%)の暗所に50℃で放置し,褐変現象をMLの自動酸化と関連して観察した。
    10日間の保温実験で,メチオニン,グリシン,プロリン,リジンおよびセリン各共存試料でとくに褐変が強く認められたのに対し, ML単独ではほとんど褐変しなかった。 N-アセチルグリシンはグリシン共存試料に比べ褐変が著しく弱かった。
    グリシンとN-アセチルグリシンを用いた10日間の経時的観察では, POVはいずれも1日で急激に減少し,以降10日目まで時間とともに急激に低下した。グリシンが存在するとその低下はとくに顕著であり,過酸化物とグリシンとの反応が示唆された。
    保温18時間の短時間の実験では, 6時間後にPOVが増大し,カルボニル生成の多くなった例は,システインおよびリジン各共存試料であり,これらのアミノ酸は結果的に酸化促進的に働いた。逆に低かった例はバリン,セリンおよびフェニルアラニン各共存試料であり,酸化防止的に働いたことになる。
    保温18時間後にシステインおよびリジン各共存試料で褐変が強くなったが,そのほかのアミノ酸ではほとんど褐変しなかった。
    MLとグリシンとの褐変はMLに対するグリシン濃度が高まるほど,また温度が高いほど促進された。
  • 藤本 健四郎
    日本水産学会誌
    1995年 61 巻 3 号 311-315
    発行日: 1995/05/15
    公開日: 2008/02/29
    ジャーナル フリー
  • 藤本 健四郎
    日本農芸化学会誌
    1988年 62 巻 10 号 1479-1482
    発行日: 1988/10/15
    公開日: 2009/02/18
    ジャーナル フリー
  • 藤本 健四郎
    日本調理科学会誌
    2006年 39 巻 5 号 271-276
    発行日: 2006/10/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
  • 各種グルコ二糖類の加酢分解並びに酸分解
    藤本 健太郎, 松田 和雄, 麻生 清
    日本農芸化学会誌
    1962年 36 巻 9 号 770-773
    発行日: 1962年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    グルコ二糖類の加酢分解及び硫酸分解を行なった結果,加酢分解に対しては1, 6-結合が他の結合糖より著しく分解をうけやすく,他方酸分解に対しては1, 6-結合(第1級アルコール基結合)は1, 4-, 1, 3-, 1, 2-結合(第2級アルコール基結合)より分解されにくく, 3種のトレハロースについてはα, α-トレハロースがグルコ二糖類中最も分解されにくいのに対してα, β-トレハロースは最も分解されやすかった.それらの結果から各種グルコ二糖類の分解について論議した.
  • 藤本 健四郎, 進藤 成範, 金田 尚志
    栄養と食糧
    1972年 25 巻 4 号 349-352
    発行日: 1972年
    公開日: 2010/02/22
    ジャーナル フリー
    ソラマメサヤのフェノラーゼの性質およびCO処理によるソラマメサヤの酵素的褐変の防止について検討し, つぎの結果を得た。
    (1) 至適pHは4.0付近にある。
    (2) 数種のポリフェノールを基質として活性を比較するとすべてのo-ジフェニールは酸化されL-dopaを基質とする場合, もっとも活性が高い。
    (3) 至適温度は12℃付近である。
    (4) フェノラーゼは一酸化炭素処理によって完全に不活性化される。ソラマメサヤの褐変は一酸化炭素の処理時間を選べばかなり防止できる。
  • 藤本 健四郎
    日本油化学会誌
    1997年 46 巻 3 号 249-259
    発行日: 1997/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    ヒドロペルオキシドは不飽和脂質酸化の第一次生成物であるが, 高度不飽和脂肪酸含有脂質のように脂質の種類によっては, ヒドロペルオキシドの安定性が悪く, 容易に二量体などの二次生成物に分解することがある。このような脂質がタンパク質など反応性の高い成分と共存すると, 脂質酸化が進行しても少量のヒドロペルオキシドしか蓄積しない。従って, このような脂質や食品においては, 脂質酸化による劣化を評価するに当たっては, 過酸化物の定量は不適であり, 二次生成物あるいはタンパク質と結合した蛍光物質のような安定な最終生成物の測定が望ましい。高度不飽和脂肪酸含有トリアシルグリセリンの酸化安定性は, トリアシルグリセリン分子構造, なかでも 1分子中の高度不飽和脂肪酸モル数に依存した。
  • 早稲田 一嘉, 藤本 健司
    年次大会
    2015年 2015 巻 S2020202
    発行日: 2015/09/13
    公開日: 2017/06/19
    会議録・要旨集 フリー
    In recent years, a decrease in motivation of learning, has become a problem in the College of Technology and Engineering of the University. In order to resolve this problem, measures are needed from the lower grades of these higher education institutions. However, to educate both theory and actual practice at the same time for student who have less technical skills is difficult in introductory education. In this study, we developed the aerodynamics and engineering mechanics experimental educational tool for college student. The educational tool provides the experience about engineering mechanics such as rotor blade torque and thrust force with "assembling the original horizontal axis wind turbine (HAWT) generator paper model" and "fluid calculation of the rotor blade by GPL wind turbine calculation software (QBlade)". Furthermore, the educational tool provides the actual research and development similar experience.
  • カンキツ類のポリフェノール酸化酵素に関する研究 (第2報)
    藤田 修二, 東野 哲三
    栄養と食糧
    1976年 29 巻 8 号 457-459
    発行日: 1977/03/01
    公開日: 2009/11/16
    ジャーナル フリー
    The oxidation and the browning reaction of pyrogallol were caused by the polyphenoloxidase (EC 1.10.3.1) preparation obtained from the immature fruit of satsuma mandarin. The effects of some factors such as pH, temperature and inhibitors on this reaction were investigated.
    The optimum pH of this reaction was around 7.2-7.6, and no reaction was found below pH 6.0. This reaction was strongly inhibited by the compounds such as potassium cyanide and sodium diethyldithiocarbamate and also remarkably inhibited by L-ascorbic acid. The enzyme preparation was considerably stable at relatively high temperature.
  • パチマンおよびラミナリンの加酢分解によるラミナリビオースの調製
    藤本 健太郎, 松田 和雄, 麻生 清
    日本農芸化学会誌
    1962年 36 巻 4 号 346-349
    発行日: 1962年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    パチマンの加酢分解とギ酸分解及びラミナリンの加酢分解を行い分解の条件を検討した,その結果得られた最適条件を基にして,さらにパチマンの加酢分解を行い, Carbon C. C.により分別しラミナリビオースを調製した.これらの結果からパチマンはWarsi等のいうように, 1, 3-β結合から成るグルコ多糖類であることを再確認するとともにβ-結合においても1, 6-結合が1, 3-結合より加酢分解に対する抵抗性が小であろうと推定した.
    ラミナリビオースの調製法としてはこの方法は好適であると思う.
  • 金澤 昭夫
    微量栄養素研究
    1995年 12 巻 1-8
    発行日: 1995/12/20
    公開日: 2024/03/29
    ジャーナル フリー

    The n-3 fatty acid such as eicosape叫 aenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) are polyunsaturated fatty acids which are commonly found in various marine organisms. The useful roles and beneficial effect of these fatty acids to human health have been recognized. The pharmacological effects of these fatty acids have been observed mainly infraction of the heart muscle and cancer. Particularly, DHA is highly valued as component in health foods. It is reported that a marine unicelluler algal species, Crythecodinium cohnii contains DHA in large amount.

    It has been demonstrated that highly unsaturated fatty acids (HUF A) have a high essential fatty acid efficacy for many fish and crustaceans. Recently, several workers have shown that DHA is a more efficient essential fatty acid than EPA for several larval and juvenile fishes and shrimp. Therefore, in aquaculture, marine fish larvae are generally reared on n-3 HUF A enriched rotifers and Artemia or microparticulate diets.

    The origin and circulation of EPA and DHA and the transfer of these fatty acids from marine organisms to land mammals via the food chain will be discussed in the present paper.

  • 横山 和人, 高橋 正樹
    日本機械学会論文集C編
    2012年 78 巻 794 号 3469-3482
    発行日: 2012年
    公開日: 2012/10/25
    ジャーナル フリー
    A nonlinear controller for accelerating a mobile inverted pendulum (MIP) with a center of gravity moving mechanism is proposed. The controller shapes the total energy of the system and utilizes instability of the MIP for acceleration. The body angle and the displacement are controlled to keep statically unstable but dynamically stable states. The intentional destabilization leads to indirect control of translational acceleration. The total energy of the system is shaped such that the energy becomes minimum at given desired states, and the system is controlled to converge to them. To derive the energy shaping controller, the system has to be described as a port-Hamiltonian (PH) system. In this study the MIP is shown to be appropriately described as a PH system and the controller is obtained. It can achieve various control properties through the energy shaping procedure. Especially an energy function that will lead to safe operation of the MIP is proposed. The function ensures that motion of the MIP is restricted within predefined regions, and converges to the desired states. The controller also returns the system back to the desired states with state-dependent gains that become large if the MIP comes close to fall over. Effectiveness of the proposed controller and utilization of instability for the MIP with a center of gravity moving mechanism are verified through simulations.
  • 早稲田 一嘉, 和田 健吾, 植田 誠大, 藤本 健司
    年次大会
    2015年 2015 巻 S2020203
    発行日: 2015/09/13
    公開日: 2017/06/19
    会議録・要旨集 フリー
    Recently, the fused deposition modeling (FDM) type 3D printers become popular for everyone due to low price. One of the important points to put 3D printers into practical use in mechanical engineering education is include the engineering mechanics factor such as torque, thrust force and so on. In this study, we developed the aerodynamics and engineering mechanics experimental educational tool for college students, using 3D printed horizontal axis wind turbine (HAWT) generator model with wind turbine simulation software (QBlade). The wind turbine blade 3D geometry is easy to design by QBlade function without 3D CAD skill. On the other hand, the other key components of wind turbine such as generator mount, gear and hub are difficult to design by 3D CAD beginners. Accordingly, we designed dedicated wind turbine generator model key components optimized for FDM 3D printing.
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