主催: 一般社団法人 日本エネルギー学会 石炭科学部会, 一般社団法人 日本エネルギー学会 コークス工学研究部会
共催: 日本学術振興会 石炭・炭素資源利用技術第148委員会, 日本エネルギー学会 重質油部会
後援: 新潟大学
会議名: 第48回石炭科学会議
回次: 48
開催地: 朱鷺メッセ 新潟コンベンションセンター
開催日: 2011/10/24 - 2011/10/25
On the coking process of caking coal, excess addition of non- or slightly- caking coal decreased the caking properties of coal because the oxygen-containing functional groups in non- or slightly- caking coal caught hydrogen in caking coal. The authors have reported that fluidity of three kinds of non- or slightly- caking coals increased by addition of either hydrogenated coal tar pitch (CP) or hydrogenated fluoranthene. In this study, after hydrogenation of three kinds of the CP related model compounds (pyrene, phenanthrene, perylene), additive effects of the hydroaromatic compounds upon enhancement of caking properties of non- of slightly- caking coal were discussed.