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クエリ検索: "とんからりん"
2件中 1-2の結果を表示しています
  • ソーシャル・インクルージョンの観点から
    木村 友美, 野瀬 光弘, 松林 公蔵
    未来共創
    2020年 7 巻 99-117
    発行日: 2020年
    公開日: 2021/04/15
    ジャーナル オープンアクセス
    本稿では、高齢者のソーシャル・インクルージョン(社会 的包摂)について、食と健康のコホート研究から、特に孤食 と共食を中心として論じる。高齢期の孤食は、心理的健康度 の低さや摂取食品の多様性の乏しさに関連することが明らか になり、孤食であることは高齢者の健康上のリスク要因の一 つであると考えられる。しかしながら、高齢者の独居が避け られない日本社会において、共に食べる場を家庭内にとどめ るには限界があり、また、通所介護(デイサービス)などの 制度でも包摂されない実態も浮かび上がってきた。2018 年 の介護報酬改定を受けて、要支援高齢者(要支援1、2 の認 定者)がデイサービスを利用できないという状況が起こって いる。高齢者を支援するための社会保障制度は、そのサービ スを通じて高齢者に居場所を与える目的もあるが、一方で、 地域社会から切り離してしまうという危険性も孕んでいる。 そこで本稿では、家族、制度に依存しない、地域における草 の根的な共食の事例を紹介し、食を通じた高齢者のソーシャ ル・インクルージョンの可能性について考察する。
  • ―食多様性と孤食に注目して
    木村 友美
    研究 技術 計画
    2016年 31 巻 3-4 号 297-305
    発行日: 2016/12/28
    公開日: 2018/01/26
    ジャーナル フリー

    Along with the rapid growth of population aging, most of the developed countries as well as Japan are faced with the serious social issue about care needs for elderly. This article describes the needs of diet in super aged society by introducing some results from the field research with a special focus on food diversity and health of the elderly people. Taking a variety of foods is reported to have positive affects on health status and even longevity. However, food diversity is reported to decline with age. Authors revealed that the elderly who ate less varied foods were more disabled, depressed and had lower Quality of Life (QOL) and lower chewing ability. Eating alone is also a important factor to be addressed for the mental well-being of the elderly. The possibility of the social innovation for healthy aging is discussed through "food diversity" and "shared meal".

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