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  • *宇都宮 由佳
    一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集
    2007年 59 巻 P-101
    発行日: 2007年
    公開日: 2008/02/26
    会議録・要旨集 フリー
    目的:タイの伝統菓子は,カノムタイと呼ばれ,カノムの由来が米(カーオ)であることから,米が主体であることがわかる.米を主食とする東アジアにおいて,各地域の伝統菓子は類似したものが多い.また16世紀後半,ポルトガル菓子の影響を受け,調理器具にオーブンが用いられ,初めて菓子に「卵」が使われるようになった点でも共通性がみられる.大航海時代にポルトガルが進出した地域は,日本,タイ,マカオやマレーシアなど東アジアの各地に点在している.これらの地域で,当時のポルトガル人が自国から持参した,あるいは現地で調達した調理道具,食材を検討すると,各地域に伝えられ受入れられた菓子には共通するものが多かったのではないだろうか. 東アジアという文化的に相互に関連がある広い領域において,どのようなポルトガル菓子が各国へ伝来し,そして発展または消失していったのか?
    本研究では,上記の疑問解明の第1ステップとして,地域をタイに限定し,ポルトガル由来の菓子を探る.
    結果:タイの伝統菓子についての代表的な文献S. Khounphan著「KANOM THAI 1~2」を用いて,材料及び調理法から各種の菓子をデータ化し,タイ伝統菓子の全体を把握した.タイの伝統菓子は,鶏卵だけなく,アヒルの卵を用いることも多い.そこで,「卵」を中心にポルトガル由来の菓子を浮き彫りした.タイでは,ポルトガル菓子のFios de ovosと同じ伝統菓子フォイトーンが認められ,またこれから派生したと考えられるトー
    イップ
    トン
    ヨーは,ほぼ同じ材料で作られるが,形状は異なっていた.これらはポルトガルでは見られず,伝播した菓子がタイで発展,変容したことが伺えた.
  • ―その構造と機能―
    宇都宮 由佳
    日本家政学会誌
    2006年 57 巻 5 号 271-286
    発行日: 2006年
    公開日: 2007/10/12
    ジャーナル フリー
    In a continuing study on the food eaten by the local people in northern Thailand, this report presents the results of a study into the characteristics and function of traditional confectionery from questionnaire, listening and literature surveys. The data were analyzed by the statistical method with SPSS software and also by some sociological methods. Khanom Thai, or Thai traditional confectionery, was originally made from rice and sugar in the court of the Thai dynasty as an offering to the Royal Family and monks. Influenced by the food culture of foreign countries, the confectionery was refined and disseminated from the central to local areas. Important characteristics of this confectionery in northern Thailand developed from making at home on special occasions of Buddhist and agricultural festivals, marriage ceremonies and housewarming parties. Glutinous rice is the main material, while sugar and coconut milk are not as frequently used as they are in Central Thailand. Compared with Khanom Thai from Central Thailand, the confectionery is simple in shape and taste. The people of northern Thailand can now obtain various types of Khanom Thai through development of the distribution channels. Home-made Khanom Thai strengthens the family bond and gives a deeper feeling of satisfaction and fulfillment, while offering Khanom Thai to the Buddha would greatly accentuate their virtue. Although those are the main features of the function of Khanom Thai, making and eating the confectionery will become a more significant trigger to recognition of the identity of Thai people in future.
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