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クエリ検索: "シグナルレッド"
3件中 1-3の結果を表示しています
  • CRT上のカラーパレットを利用して
    大谷 貴美子, 尾崎 彩子, 松本 裕子, 南出 隆久
    日本調理科学会誌
    2000年 33 巻 2 号 204-211
    発行日: 2000/05/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
    We examined the effect of the color and decoration of a small dish for soy sauce as the simple food-dish system by using the color palette on a personal computer. The picture of a white dish (φ10cm) containing soy sauce (7ml) was captured by a digital camera, and the color of the dish was varied by using Adobe Photoshop. The dish on the screen was painted all over or only on the edge in 8 kinds of hue with different degrees of lightness (a total of 40 kinds of color). A panel of women students from the department of food science and nutritional health of Kyoto Prefectural University assessed the effect of each color and decoration.
    Questionnaire studies had shown that they had fixed images of square dishes colored blue or green for sashimi and sushi, and round dishes colored white for gyoza (dumpling stuffed with minced pork). However, when examined on the screen in more detail, the preferred colors for small dishes were found to be very different from these fixed images. The results obtained will be useful for the color design of dishes.
  • 芳賀 一, 片井 祐介, 万年 潤哉, 増井 伸一
    日本応用動物昆虫学会誌
    2014年 58 巻 1 号 17-22
    発行日: 2014/02/25
    公開日: 2014/05/01
    ジャーナル フリー
    温室メロンで問題となっているミナミキイロアザミウマを対象に,カラーシート17種類およびLED光源(砲弾型LED 360球が白色基盤上に配列された照射光源)8種類を用いて光に対する誘引特性を調査した.カラーシートの試験では,分光反射率のピーク波長が481∼523 nmの色でミナミキイロアザミウマの誘殺数が多かった.一方LED照射光では,拡散板を介した照射条件では波長500 nmおよび525 nmで多く誘殺された.透明板を用いてLED照射光が直接透過される光条件では,525 nmとともに470 nmでも誘殺数が多かった.3種のLED光源(470 nm, 500 nm, 525 nm)と拡散板,透明板を組み合わせた試験では,500 nmと525 nmは使用した板に関係なく誘殺数が多かった.470 nmは拡散板より透明板を使用した区で誘殺数が多く,条件により誘殺数が変化した.以上より,500∼525 nmの波長が安定して本種を誘引すると考えられた.
  • 編集部
    日本醸造協会誌
    2001年 96 巻 6 号 394-411
    発行日: 2001/06/15
    公開日: 2011/09/20
    ジャーナル フリー
    平成12年度の醤油の研究業績は, 相対的に頗る低調で, 引用文献数は公開特許や解脱記事を入れても324編と少ない。個々の研究内容を見ても, 麹菌等の酵素とその遺伝子関係や醤油の機能性をさぐる研究の新点が値かに認められる程度である。醤油業のより一層の発展のためにも, 醤油研究の全般的な見直しと新しい視点からの研究, 或いは開発が必要のように思われる。新世紀にふさわしい醤油研究の飛躍を期待したい。
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