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クエリ検索: "ニコニコボランティア"
4件中 1-4の結果を表示しています
  • -カレン,ラフ,リス,アカ族
    宇都宮 由佳
    日本家政学会誌
    2010年 61 巻 3 号 137-146
    発行日: 2010/03/15
    公開日: 2012/11/21
    ジャーナル フリー
    Glutinous rice reportedly originated in Northern Thailand, and several hill tribes, including the Karen, Mon, and Hmong, live in this area. A comparison of the rice cake-eating culture among the Karen, Lahu, Akha and Lisu tribes was made by collecting data from field surveys conducted six times during 2005-2009. Rice cakes made by pounding rice in a mortar were found with all these tribes when celebrating at their religious ceremonies on their New Year's Day and Christmas. These rice cakes were also presented to temples and churches. With the exception of the Karen, rice was pounded with a mortar and pestle. Kneaded rice cakes were also made by the Lisu and Aka tribes. The Lisu make them communally in the village on Thanksgiving Day, while the Akha usually make them at home. The Karen wrap the rice cakes in bamboo leaves and eat for good health. The Karen, Lafu and Akha tribes add perilla seeds to steamed rice when pounding the rice, while the Lisu add black sesame. This helps to prevent the rice cakes from sticking to the mortar and pestle, and imparts a more sweet-scented and better taste.
  • 地域差に着目して
    宇都宮 由佳, 益本 仁雄
    日本家政学会誌
    1999年 50 巻 10 号 1035-1048
    発行日: 1999/10/15
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    児童・生徒の間食を選ぶ行動を通して, 北タイにおける地域差を明らかにするため, 都市部のチェンマイ, 郊外の町ファーン, 農村部のサムーンで, アンケート, ヒヤリング等の調査を実施した.調査結果は, 家政学, 統計学, 社会学等の方法論を用いて分析した.その結果は以下のとおりである.
    (1) 間食の出現率合計や1人あたりの間食の種類数で, チェンマイが最も多く, 次いでファーン, サムーンの順となり, 顕著な地域差があることが認められた.
    (2) チェンマイの児童・生徒は, 多様な種類の間食を食べているのに対し, サムーンの児童・生徒は, 種類も少なく, よく食べる間食とそうでない間食とに2極化することが認められた.
    (3) 各地域の出現率を高い順位に並べたところ, 高い順位 (果物, 牛乳など) と低い順位 (ゼリー・グミとスルメ) の間食は, 地域間で同じであることが分かった.また, 中間的な順位を占める間食 (ファーストフード, 炭酸飲料, チョコレート, タイおやつなど) は, 地域によって異なっていた.
    (4) 各間食の出現率の地域比較において, 五つのパターンが認められた.
    (5) これらの地域差の生じる要因は, まず経済的要因として, 児童・生徒の小遣いの多少, 販売価格, 販売店の有無・多寡, 販売方法などである.つぎに社会・文化的要因として, チェンマイの欧米志向と新奇性・積極性, ファーンの自己完結性と保守性, サムーンの貧困性と消極性などの地域特性と, 情報量 (テレビCM, 友人からの情報など) の地域差等があげられる.各間食に対して, それぞれの要因の影響の強弱や組合せが異なることによって, 間食を摂る行動に地域差が生じたと考えられる.
  • 宇都宮 由佳
    会誌食文化研究
    2010年 6 巻 21-30
    発行日: 2010年
    公開日: 2022/03/09
    ジャーナル フリー

    This article presents the results of research on a traditional Portuguese cake, “fios de ovos”.

    The author studied the origins and similarities in the recipes, utensils used, ways of serving and eating, ets., of this cake in Portugal; Malacca; Thailand; Macau; Goa, India; and Japan.

    The results confirmed that cakes similar to fios de ovos currently exist in Japan, Thailand, and Goa. The original of fios de ovos was “letria de ovos”., according to the first printed cooking guide in Portugal. In Goa, this cake is still called “letria”.

    The recipes and utensils used are almost the same in these three areas, and the earlier Portuguese cooking style has been retained.

    In Goa, the recipe was handed down orally from mother to daughter in traditional Portuguese Christian homes. In Japan, this cake was designated the cake of the Chikuzen Domain by Fukuoka, the feudal lord, in the Edo Period; hence, it was not found nationwide. Meanwhile, in Thailand, the cake spread from the King’s court to the nobility, and eventually down to common people. Thus, there occurred various arranged which originated from fios de ovos.

  • 日本民族衛生学会
    民族衛生
    2006年 72 巻 Appendix 号 126-205
    発行日: 2006/11/01
    公開日: 2012/02/17
    ジャーナル フリー
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