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クエリ検索: "ベイクドビーンズ"
2件中 1-2の結果を表示しています
  • 大藪 千穂, 杉原 利治
    日本家政学会誌
    2007年 58 巻 10 号 645-654
    発行日: 2007年
    公開日: 2010/07/29
    ジャーナル フリー
    The Amish people have maintained their traditional lifestyle in America for more than 200 years by controlling information-related activity. This paper clarifies the Amish food recipes on the “Homemaker's Page” published in the monthly Amish magazine, Family Life. Many more recipes for confectionary appeared than for main dishes containing vegetables, meat and fish. Most of these recipes were for traditional dishes dating back to the 19th century which are characterized by the use of home-produced foodstuffs such as onions and eggs. All recipes in the magazine were contributed by the readers. The Family Life magazine therefore provides the Amish with a route for communication through the diet, and raises their consciousness to unite their community, strengthen their identity and maintain their traditional lifestyle.
  • 古谷 佳世, 小谷 清子, 猿渡 綾子, 青井 渉, 和田 小依里, 東 あかね
    日本栄養士会雑誌
    2017年 60 巻 1 号 29-38
    発行日: 2017年
    公開日: 2017/09/26
    ジャーナル フリー

    本研究は、幼児とその母親の朝食摂取状況を子どもの性別に検討し、今後の保育所における食育に資することを目的とした。京都府南部の一町の全ての保育所に通う3~5歳児555人(男児294人、女児261人)を対象に自記式アンケートを行った。調査項目は属性、身体特性、子どもの朝食および夕食摂取状況、保護者の食習慣および子どもの食事で心掛けていることの計20項目である。回答者(率)343人(61.8%)のうち母親以外が回答した6人を除き、男児187人、女児150人、計337人(60.7%)とその母親を解析対象とし子どもの性別に比較した。朝食における 「主菜」 の摂取は、男児44.4%、女児32.7%(p=0.033)、「牛乳」 の摂取は男児50.8%、女児36.7%(p=0.011)といずれも女児が有意に低かった。「ひとり食べ」 は男児1.6%、女児6.0%と女児で有意(p=0.039)に高かった。母親の食習慣および 「子どもの食事で心掛けていること」 に子どもの性別による差は認めなかった。保育所での朝食に関する食育実施にあたり、性差に配慮する必要性が示唆された。

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