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クエリ検索: "大野菜摘"
2件中 1-2の結果を表示しています
  • 吉田 麻美, 三木 明子, 小野 郁美
    日本産業看護学会誌
    2019年 6 巻 1 号 8-15
    発行日: 2019/10/02
    公開日: 2019/11/21
    ジャーナル フリー

    【目的】看護師における妊娠期の症状と上司・同僚の支援の実態について明らかにすることとした.【方法】7 病院の看護師に無記名自記式質問紙調査を実施し,妊娠経験のある693 名を対象とした.【結果】つわり等妊娠期に症状を抱えていた者は46.8~86.8%で,母性保護・母性健康管理に関する措置を受けなかったと回答した者は33.0~63.3%,上司・同僚に配慮してもらえなかったと回答した者は37.5~47.6%だった.嬉しかった上司・同僚の支援は,《肯定的メッセージの伝達》,《継続的な助言と相談》,《業務の負担軽減》,《妊娠者への安全配慮》だった.【考察】嬉しかった上司・同僚の支援として実例があげられた一方,大半が妊娠期に症状を抱える中,母性健康管理等に関する措置や安全配慮といった支援を十分に受けられていない現状が示唆された.【結論】妊娠期の看護師に関する労働安全衛生教育により支援への理解促進を図ると同時に,母性健康管理等に関する措置の徹底を図る必要がある.

  • 羽金 淑江, 木内 幸子, 渭原 博, 塩谷 順彦, 橋詰 直孝
    ニュー・ダイエット・セラピー
    2023年 39 巻 3 号 3-17
    発行日: 2023年
    公開日: 2023/12/01
    ジャーナル フリー

      We studied the abnormal rates of atherosclerosis risk factors attributable to overnutrition and marginal nutritional deficiency in schizophrenia inpatients. The hsCRP/Alb ratio, a predictor of mortality, is also composed of atherosclerosis risk factors. Since atherosclerosis risk factors that correlate with hsCRP/Alb ratio are high-risk factors related to mortality, these were examined for the subjects.

      Among the risk factors for atherosclerosis attributable to overnutrition, obesity, and visceral adipose obesity had an abnormality rate of 50 % or more, while the high-risk factors for atherosclerosis correlated to hsCRP/Alb ratio were obesity, visceral adipose obesity, HDL-cholesterol, fasting plasma glucose, and HbA1c. Among atherosclerosis risk factors attributed to marginal nutritional deficiency, the abnormal rate for folic acid and zinc was over 50 % respectively. Histidine, threonine, and zinc were revealed to be high-risk factors for atherosclerosis correlated to hsCRP/Alb ratio. With the complication of obesity, branched-chain amino acids (Val, Leu, Ile) and methionine were also high-risk factors for atherosclerosis.

      We concluded that schizophrenia inpatients would be in high mortality with high abnormal rates of atherosclerosis risk factors attributable to overnutrition and marginal nutritional deficiency.

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