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クエリ検索: "江戸酒問屋"
7件中 1-7の結果を表示しています
  • 上村 雅洋
    社会経済史学
    1989年 55 巻 2 号 132-151,259
    発行日: 1989/08/31
    公開日: 2017/07/08
    ジャーナル オープンアクセス
    The breweries in Nada were always a leader of sake brewing industry in Japan, for it was they who sent sake to Edo in the Tokugawa period and to all over the country in the Meiji period. The purpose of this paper is to explain the function of sake brewing industry in Nada and to compare the breweries in Nada with those in Chita and Fushimi. We will attempt to answer the following questins. (1) How did the Nada brewers proceed with the transition from Tokugawa to Meiji? (2) Why did the sake brewing industry arise in Nada? (3) What, technologically, was the factor in the successful development of the industry in Nada? (4) How did the Nada breweries cope with the difficulties in the last days of Tokugawa rule? (5) How did the Nada breweries modernize the sake brewing industry in the Meiji period? The whole process of development of sake brewing industry in Nada can be devided into eight periods: those of germination(1724-53), of growth(1754-85), of stagnation(1786-1803), of expansion(1804-31), of inaction(1832-70), of slack(1871-81), of convalescence(1882-96), and of further advance(1897-). In conclusion, the development of the sake brewing industry in Nada after the Meiji period was made possible by the breweries' efforts in two directions. First, the production was increased, and second, marketing was given a greater emphasis.
  • 渡辺 信夫
    社会経済史学
    1982年 48 巻 2 号 215-217
    発行日: 1982/07/15
    公開日: 2017/11/24
    ジャーナル オープンアクセス
  • 緒方 敏郎
    日本釀造協會雜誌
    1937年 32 巻 8 号 882-887
    発行日: 1937年
    公開日: 2011/11/04
    ジャーナル フリー
  • 篠田 壽夫
    社会経済史学
    1989年 55 巻 2 号 152-173,258
    発行日: 1989/08/31
    公開日: 2017/07/08
    ジャーナル オープンアクセス
    The Chita Peninsula was the second largest industrial area in sake brewing of Japan until the Meiji era. The output of Chita's sake and the quantity of its shipment to Edo were almost as large as those of the Nada area. But in the 1880's, Chita faced a crucial period under the Finance Minister MATSUKATA's deflation policy, and eventually became just one of the many, small local brewing areas. The brewing industry in Chita, as was the case in Nada, became prosperous in the early eighteenth century. Located between Osaka and Edo, the rich of the area invested in the shipment business. Moreover, the peninsula lacked fertile land, so that poor peasants had to work elsewhere outside the village: the sake brewing and shipment business for the Edo market gave them job opportunities. Owari, in which Chita was included, was a powerful han in the Tokugawa period, and supported Chita's sake businesses even when brewing in other areas was controlled by the Shogunate. This made the Chita sake industry prosperous. After the Meiji Restoration, the government removed restrictions on brewing. With the introduction of steamship and telegraph, Chita's sake shipment business was left behind. They also lost the guardian Owari han. Even worse, having sold by the same Tokyo wholesalers that dealt in goods produced in Nada, Chita's sake, was thought as a cheap substitute for Nada's and with the oversupply on the Tokyo market, it lost its demand in the Tokyo area. Furthermore, the government began to put a geavier tax on sake, and also on the quantity of brewing not on the wholesale price. The result was that breweries of cheap sake had to pay heavier taxes, and gradually the Chita brewing industry began to decline.
  • 菱垣廻船と樽廻船
    松本 武一郎
    日本釀造協會雜誌
    1982年 77 巻 7 号 450-453
    発行日: 1982/07/15
    公開日: 2011/11/04
    ジャーナル フリー
  • 柚木 学
    日本釀造協會雜誌
    1979年 74 巻 4 号 202-205
    発行日: 1979/04/15
    公開日: 2011/11/04
    ジャーナル フリー
    伝統産業である清酒醸造業の近代化のあり方, その限界が問題となっている現在, 享保末期の米価下落を契機とする酒造経営の自由化と酒造技術の近代化, 江戸市場への輸送の合理化とを三本の柱として発展した灘酒造業の姿を通じて, 伝統産業の近代化のあり方と意義について問題を提起していただいた。
  • 日本における研究を中心に
    臼井 麻未, 横山 智
    地理空間
    2013年 6 巻 1 号 1-18
    発行日: 2013年
    公開日: 2018/04/11
    ジャーナル オープンアクセス
    本稿では,アジアのカビ酒圏を中心とした伝統酒の酒造と飲酒の研究をレビューした。その結果,酒造に関しては,酒類別に異なる研究傾向が見られ,さらにどぶろく系と蒸留酒系では地域による違いも論じられている。また,飲酒と文化の関係性に関しては,飲酒の目的を儀礼,もてなし,生活に分類して研究を整理したところ,地域共通の飲酒規範が存在することが明らかになったが,その規範は近代化によって大きく変化しつつある。既存研究のレビューを通して,本稿ではアジアの伝統酒をとらえるための三つの研究視点を提示した。1 点目は,研究アプローチ方法が確立されていない飲酒の地域差を解明する必要性,2 点目は,飲酒の地域性が失われつつある中で,文化的側面から地域固有の伝統酒の存在意義を再考する研究の必要性,そして3 点目は,伝統酒の地域性を解明するための地理学的な総合的視点からの多面的研究アプローチを採用する必要性である。
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