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クエリ検索: "島本美由紀"
2件中 1-2の結果を表示しています
  • 鈴木 徹
    日本食生活学会誌
    2020年 30 巻 4 号 178-182
    発行日: 2020年
    公開日: 2020/05/01
    ジャーナル フリー

     Frozen foods have been in use for 60 years. In recent years, the quality for commercial frozen food has been rated high from consumers and has become indispensable to the dietary habits of many consumers. In addition, home freezing, in which food is frozen by individuals, has gradually penetrated, and has been seen as one of cooking methods as well as for storage purposes. The use of frozen foods and home freezing are equivalence in the principle of freezing. Therefore, if consumers understand the principle well and take advantage of the advantages of home freezing and frozen foods, it can be expected that reduction of food loss, time, and eating habits will become not only effective style but also satisfied.

  • 山川 肇
    廃棄物資源循環学会誌
    2020年 31 巻 4 号 262-272
    発行日: 2020/08/17
    公開日: 2021/08/01
    ジャーナル フリー
    本稿では,いくつかの社会実験や政策を参考にしながら,家庭系食品ロスの発生抑制施策の展開可能性について考察した。初めにごみ減量施策の設計に貢献しうる 21 の介入タイプを例示した。次に家庭系食品ロスの発生抑制施策のターゲット行動の候補として 25 の行動をあげ,それらの食品ロス削減可能性について検討した。その結果,在庫使い切り行動を主要なターゲット行動候補として提示した。次いでその促進施策を検討したところ,週 1 回の冷蔵庫整理を促すキャンペーンが効果的であると期待された。キャンペーンで必要とされる取り組みについても論じた。その効果検証が今後の課題である。その他,家庭系食品ロス削減を目的とした有料化や料金改定の可能性について考察した。キャンペーン・デザインについては,英国 WRAP の取り組みを先進事例として紹介した。最後に国への期待として行動インサイトチームの組織化等について述べた。
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