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クエリ検索: "萬乗醸造"
3件中 1-3の結果を表示しています
  • 山里 敬也, 岡田 啓
    電子情報通信学会 基礎・境界ソサイエティ Fundamentals Review
    2023年 17 巻 1 号 89-91
    発行日: 2023/07/01
    公開日: 2023/07/01
    ジャーナル フリー
  • 黒田 利朗
    日本醸造協会誌
    2012年 107 巻 3 号 136-148
    発行日: 2012年
    公開日: 2017/10/24
    ジャーナル フリー
    黒田利朗氏は,1981年にパリに翻訳やビジネス関連調査を行うシンクタンク会社KSMを設立され,この分野では長く活躍されておられますが,2004年から日本食レストラン(現在3軒),2007年から日本食材・調味料,酒類の輸入販売を行うワークショップ・イセを始められました。ワークショップ・イセでは「ホンモノの食材を通じて日本の風味を伝える」をコンセプトに,欧州への日本の生活文化の発信に取り組んでおられます。氏のフランスでの長い経験と交友関係を生かした,ジャーナリスト,ソムリエ,飲食業関係者を対象とした日本酒試飲会の取り組み,また,ビジネス経験に基づくアルコール関連事情の分析等から,今回大変新鮮かつ価値のある報告をいただいております。
  • 本間 裕人, 数岡 孝幸, 徳田 宏晴, 中田 久保, 中西 載慶
    日本食品保蔵科学会誌
    2013年 39 巻 4 号 189-198
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
    ジャーナル フリー

     Antioxidants play a putative role in the prevention of diseases and conditions such as heart disease, hypertension, and cancer. Antioxidants are also useful in improving food preservation. Although it is known that beers contain antioxidants, only those found in the pilsner beer have been well studied. In this study, we performed an antioxidant assay by measuring the free radical-scavenging activity of 1, 1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and superoxide-scavenger activity of different styles of beers. The DPPH free radical-scavenging activity was found to be high in beers such as the imperial stout, bock, India Pale Ale (IPA), and stout, with the values being 254.1 (imperial stout), 232.7 (bock), 201.0 (IPA), and 195.8 (stout) nmol Trolox/m. Low-malt beers (including beer-like drinks), Weizenbiers, and pilsner beers showed a low DPPH free radical-scavenging activity, with the values being 54.7 (low-malt beers), 110.9 (Weizenbiers), and 120.9 (pilsner beers) nmol Trolox/m. The superoxide-scavenging activity was found to be high among beers such as imperial stout (90.0%), stout (74.0%), porter (72.5%), and barley wine (71.3%). Blonde ale, pilsner beer, and low-malt beers (including beer-like drinks) showed low superoxide-scavenging activity, with the values being 18.1%, 18.7%, and 19.8%, respectively. The antioxidant activities of some styles of beers such as the imperial stout were lower than those of red wines, but higher than those of white wines. Furthermore, the DPPH free radical-scavenging activity of the beers that we studied showed a high correlation to the total polyphenol content in those beers.

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