詳細検索結果
以下の条件での結果を表示する: 検索条件を変更
クエリ検索: "スロークッカー"
3件中 1-3の結果を表示しています
  • 畑江 敬子, 青柿 節子, 吉松 藤子, 川中 郁子, 留目 幸子
    家政学雑誌
    1981年 32 巻 7 号 515-520
    発行日: 1981/08/20
    公開日: 2010/03/10
    ジャーナル フリー
    市販ブロイラーのももを水煮する場合の加熱速度のちがいによる影響を, 急速加熱と緩慢加熱で肉の内部温度80℃まで加熱した場合について検討し, 先に著者らの行った水から一定時間 (70分間) 加熱した場合とあわせ考察した.
    1) 80℃までの加熱では緩慢加熱のほうが成分の煮汁への移行が大であった。70分間加熱した場合は急速加熱のほうが肉はかたく, 収縮が大きく, 成分の煮汁への移行が大きかった.
    2) 5'-AMP量は両加熱法に差がなかったが, 5'-IMP量は生にくらべ加熱により減少し, ことに緩慢加熱に肉, 煮汁とも減少が著しかった.
    3) 組織の観察によれば加熱により筋繊維は収縮し, 結合組織の膜がはがれることが見られた.
    4) 緩慢加熱は肉, 煮汁とも5'-IMP量が少なく, パネルに肉が好まれないことから, 本実験条件では温度上昇が緩慢であることの有利な点はみられず, 急速のほうが好ましいという結果となった.
  • 肥後 温子
    日本食生活学会誌
    2020年 30 巻 4 号 191-200
    発行日: 2020年
    公開日: 2020/05/01
    ジャーナル フリー

     Many of the improvements in cooking appliance performance were achieved in Showa era. The changes and improvements history of typical cooking appliances in the Heisei era were as follows.

     Refrigerator-freezer: Revolutionary energy-saving effect was achieved by covering the outer wall with a vacuum insulating material that has a high heat-insulating effect. Gas stove (cooktop) : Standard equipped with Si (Safety and Intelligent) sensor that promises safety. IH cooking heater: Released all-metal cooking heater that can use aluminum and copper pots. Microwave oven: Released flat type without turntable, and water oven that bake foods with heated steam. Bread maker: Released bread maker that makes bread from rice grains. Dishwasher: Released compact, low-priced tabletop type. Hot water supply: Released high-efficiency water heater that produces hot water with a small amount of electricity or gas.

     As of 2015, cooking appliances with penetration rate of 90% or more were refrigerators, microwave ovens, steam rice cookers, 60% or more were toaster ovens, electric griddles, electric kettles, and 30% or more were juicers, coffee makers, dishwashers.

  • (ナイアシン,パントテン酸,ビオチン,葉酸,ビタミンC)
    小島 彩子, 尾関 彩, 中西 朋子, 佐藤 陽子, 千葉 剛, 阿部 皓一, 梅垣 敬三
    ビタミン
    2018年 91 巻 2 号 87-112
    発行日: 2018年
    公開日: 2018/04/12
    ジャーナル フリー
feedback
Top