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クエリ検索: "ヘンイコサン"
5件中 1-5の結果を表示しています
  • 岸本 清子, 鎌田 国広, 大西 和夫, 西島 基弘
    食品衛生学雑誌
    1998年 39 巻 2 号 153-158_1
    発行日: 1998/04/05
    公開日: 2009/12/11
    ジャーナル フリー
    1994年~1995年に都内で入手したイコサペンタエン酸 (EPA) 及びドコサヘキサエン酸 (DHA) を含有する健康食品中の脂肪酸含有量を調査した. 軟カプセル剤タイプの精製魚油加工品を中心に44検体についてGCにより定量した. 各試料を表示に基づいて (1) 魚油を主成分とするもの, (2) 魚油に植物油を配合しているもの, (3) 魚油の表示がないものの3群に分類し, 脂肪酸含有量及びn-3/n-6比を求めた. その結果, 魚油を主成分としたものに植物油を配合したと思われる製品やn-3/n-6比の低いものがあり, 品質管理と表示の適正化が望まれた.
  • 奥野 正昭, 亀岡 弘, 山下 真, 宮沢 三雄
    油化学
    1993年 42 巻 1 号 44-48
    発行日: 1993/01/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Inomotosou (Pteris multifida Poiret) [I], Oobainomotosou (Pteris cretica L.) [II] and Hitotsuba (Pyrrosia lingua Farw.) [III] are plants belonging to the Polypodiacea family. The chemical compositions of the essential oils of fresh by ground materials of [I], [II] and [III] were examined by techniques such as capillary GC, GC-MS and IR used in combinations. Compounds 32, 31 and 40 were identified from [I], [II] and [III], respectively.
    The major common compounds found in oils from [I], [II] and [III] were hexanal, vanillin, 4-hexen-l-ol, 1-hepten-3-ol, 3-hydroxy-2, 2, 4-trimethylpentyl isobutyrate, and those found in both oils from [I] and [II] were carbonyl compounds, alcohols and esters such as heptanal, vanillin, 1-hepten-3-ol, isobutyl isobutyrate, 3-hydroxy-2, 2, 4-trimethylpentyl isobutyrate and ethyl cinnamate.
    The components included in oils from [II] were quite similar to those from [I]. Both oils from [I] and [II] possessed odor like green and seaweed, and oil from [III] had a greenish and fatty acid-like odor though no odor like that of seaweed.
  • 山根 晶子, 岡田 光正, 村上 昭彦
    水質汚濁研究
    1991年 14 巻 2 号 123-126,98
    発行日: 1991/02/10
    公開日: 2009/09/10
    ジャーナル フリー
    都市河川である多摩川下流域の表層河川水中の微生物による石油系炭化水素の分解特性を検討した。
    従来の生物試験法では,難水溶性の石油系炭化水素を添加する場合,固形物をそのまま添加すると正確な濃度で同等に分注できず,溶液として添加すると用いた有機溶媒がまず資化されるため,生分解特性を把握するには好ましくなかった。
    そこで,加熱蒸留水を用いて超音波でエマルジョン状態にし,添加する方法に改善した。
    この試験法を用いて,n-アルカンの生分解特性を検討したところ,単独では,鎖長の長短,偶数,奇数にかかわらず,多少誘導期の違いはあるが,ほぼ同様に分解した。しかし,混合した場合は炭素鎖数に奇数,偶数にかかわらず,鎖長の短いものから優先的に分解されることが明らかとなった。
  • 飯田 泰浩, 髙木 繁行, 深澤 透, 重松 康彦, 板橋 豊
    分析化学
    2024年 73 巻 1.2 号 45-52
    発行日: 2024/01/05
    公開日: 2024/02/15
    ジャーナル フリー

    最近の食用植物油に含まれるトランス脂肪酸の現状把握を目的として,市販植物油中のトランス脂肪酸の含有量と組成を明らかにし,主に植物油から造られるマーガリン及びファットスプレッドと比較した.分析した食用植物油24銘柄のトランス脂肪酸含有量は平均1.32 g 100 g−1であり,総脂肪酸に占める割合は1.43% であった.トランス脂肪酸含有量の特別に多い銘柄が1点認められたが,それを除くとトランス脂肪酸の割合は平均0.92% であり,最近の家庭用マーガリン(0.88%)及びファットスプレッド(0.90%)と同程度であった.主なトランス脂肪酸は,リノール酸(9c,12c-18 : 2)とα-リノレン酸(9c,12c,15c-18 : 3)の二重結合の一つがトランス化した異性体(混合物)であり,その組成はマーガリンとファットスプレッドのトランス脂肪酸とよく似ていた.このことから,家庭用マーガリン及びファットスプレッドに含まれるトランス脂肪酸の多くが,原料の植物油由来であることが推察された.

  • 芝原 章, 山本 公平, 中山 孝夫, 梶本 五郎
    油化学
    1985年 34 巻 8 号 618-625
    発行日: 1985/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    A rapid method has been devised for the GC-MS determination of double bond positions in monounsaturated fatty acids as their dimethyl disulfide adducts.
    As a standard procedure for the single-step preparation of adducts, fatty acid methyl esters were incubated with dimethyl disulfide in the presence of I2 as the catalyst for 30min. After the reduction of I2 with NaHSO3, hexane-ether mixture was added to the resulting system, and the upper phase was injected directly into a GC-MS. When the original esters contained a large quantity of polyenoates, TLC purification was used to remove contaminating by-products from the polyenoates before conducting the GC-MS analysis.
    The adducts of monoenoates had relatively shorter retention times under the GC-MS conditions, and gave simple mass spectra and easily recognizable molecular ions. The cleavage between the methylthio-substituted carbons gave key fragment ions showing the original double bond positions in the aliphatic chain.
    This method was applied to the fatty acid analysis of naturally-occurring lipids, such as chlorella, parsley seed and soybean lipids. The positional isomers, 14:1 (n-9, n-7 and n-5), 16:1 (n-9, n-7 and n-5), 18:1 (n-9 and n-7), and 17:1 (n-8), could be readily detected in chlorella, 18:1 (n-12, n-9 and n-7) in parsley seed, and 18:1 (n-9 and n-7) in soybean.
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