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クエリ検索: "栗原はるみ"
13件中 1-13の結果を表示しています
  • 子どものライフスタイルの変化とこころの健康
    田中 千穂子
    学術の動向
    2006年 11 巻 5 号 53-57
    発行日: 2006年
    公開日: 2009/12/21
    ジャーナル フリー
  • 藤田 周
    文化人類学
    2021年 85 巻 4 号 764-767
    発行日: 2021年
    公開日: 2021/07/06
    ジャーナル フリー
  • ―入所施設利用に注目して―
    山田 哲子
    家族心理学研究
    2012年 26 巻 1 号 69-82
    発行日: 2012/05/31
    公開日: 2023/04/01
    ジャーナル フリー

      Late stage elderly parents have to make a choice between “living with handicapped children and caring for them as long as possible” and “making children live in an out-of-home placement”. Moreover, they have to confront with what will happen to their children “after parents' death”. In Japan, parents often feel guilty when they decide to make their children live in residential institutes because of the negative images generally held by the Japanese people about these establishments.

      The purpose of this paper is to find explanations to the research questions; “what are the experiences of the elderly parents before using residential institutes and after?” and to explore the ways in which they make decision about “making children live out-of-home”. 11 parents of children with mental retardation have participated. Data collection has been conducted through semistructured interview.

      The process of making children be out-of-home consists of 3 stages: <1. the preparation phase of residential placement utilization>, <2. the early phase of residential placement utilization>, <3. the stable phase>. This study claims 3 hypothesis perceptions. First, the promotional factors for the parents to consider of their children- living away from home consists not only of negative thoughts but also of positive ones such as “calling up image that children would spend a good time in residential placement”. Second, after starting utilization of residential placement, the parents’ involvement with their child is not a problem behavior but a factor for prompting stable phase. Third, for elderly parents, evaluating how they have cared and related to their children so far has both positive and negative effects. Positive evaluations can be a support for these parents, but negative ones may become a psychological difficulty for them. To support these families, information provision, attentive hearing, and positive reframing of parents’ actions toward their child is needed.

  • 柴 淳, 狩野 芳伸
    人工知能学会研究会資料 言語・音声理解と対話処理研究会
    2016年 78 巻
    発行日: 2016/10/01
    公開日: 2021/06/28
    会議録・要旨集 フリー
  • 河村 明子
    日本調理科学会誌
    2001年 34 巻 1 号 118-122
    発行日: 2001/02/20
    公開日: 2013/04/26
    ジャーナル フリー
  • 櫻井 未央
    質的心理学フォーラム
    2020年 12 巻 79-82
    発行日: 2020年
    公開日: 2021/10/28
    ジャーナル オープンアクセス
  • 川口 幸大
    会誌食文化研究
    2021年 17 巻 1-13
    発行日: 2021年
    公開日: 2022/07/07
    ジャーナル フリー

    この論文では、過去1世紀にわたり日本の家庭料理において中華料理がいかに展開してきたかを、主として料理番組テキスト『きょうの料理』のレシピと食材を分析し、かつそれを20世紀初頭に刊行された『料理の友』、および中国政府がオーソライズした中国の正典的な料理書である『中国名菜譜』と比較することによって考察する。結果として、戦後は主に中国出身の限られた講師たちが日本の読者に様々な中国料理を紹介していたが、1980年代ごろからは、餃子、チャーハン、春巻きといった特定のいくつかの料理の異なるレシピがよく紹介されるようになり、また香菜やオイスターソースや豆板醤といった、それまでなじみのなかった食材や調味料が頻繁に使われることになった。同じ料理が新しい要素をともなった様々なレシピで作られるようになったのである。このように、日本の家庭料理における中華料理は、多様な定番化の路線を進んでいると言えるのである。

  • 須谷 和子, 志垣 瞳, 池内 ますみ, 澤田 崇子, 長尾 綾子, 升井 洋至, 三浦 さつき, 水野 千恵, 山下 英代, 山本 由美
    日本調理科学会誌
    2015年 48 巻 6 号 416-426
    発行日: 2015年
    公開日: 2016/01/04
    ジャーナル フリー
     NHK「きょうの料理」に掲載された中から煮物レシピを抽出し,煮物に関する変遷を明らかにした。1960年度から15年間隔で収集した42冊を資料とした。料理総数3,373件のうち煮物は535件(15.9%)を占め,特に1975年度は和風煮物が74.8%であった。煮物で使われる主材料は野菜類がもっとも多く,だいこんはどの年代においても使用頻度が高かった。肉類では,牛肉・豚肉・鶏肉がよく使われ,年代で順位は変化した。
     煮物のレシピは,食生活の変化とそれに伴った健康志向・簡便化志向を意識したものになっていた。
  • 宇治橋 祐之, 大野 敏明
    放送研究と調査
    2018年 68 巻 1 号 2-25
    発行日: 2018年
    公開日: 2018/02/28
    研究報告書・技術報告書 フリー
    2017年、『きょうの料理』が放送60周年、『きょうの健康』、『趣味の園芸』が放送50周年を迎えた。暮らしに身近なテーマを扱ってきたこの3番組は、タイトルやテーマソングとともに、多くの人に親しまれ続けている。共通するのは、豊かな生活を送るために役立つジャンルで、時代に合ったテーマを扱いつつ、少し先んじた内容も取り上げてきたことである。さらにテキストが発行されてきたこともあり、ウェブへの展開も先進的に進められてきた。『きょうの料理』で紹介されたレシピは約4万点。基本の料理を紹介しつつ、時短料理など時代にも対応しながら役に立つレシピにこだわり続け、番組から、レシピ検索サイト、ショート動画、SNSなどにも展開してきた。『きょうの健康』の放送回数は50年間で約1万回程度。伝染病の防疫から、近年の生活習慣病やがん対策まで、健康維持と予防に努めてきた。その積み重ねがウェブサイト「NHK健康ch」に繋がっている。『趣味の園芸』は、時代に合わせて盆栽、ガーデニング、野菜づくりなどをとりあげつつ、育てるだけでなく、飾ったり撮ったりなどの楽しみ方を提案、視聴者のコミュニティ作りも進めている。ソーシャルネットワーク時代を迎え、メディアが多様化する中、現在Eテレで放送中の3番組は、老舗番組のブランド、シンプルな演出を守りつつ、新たなメディアへの展開を続けている。
  • 礒部 喜代子, 柳沢 幸江
    会誌食文化研究
    2016年 12 巻 45-55
    発行日: 2016/11/10
    公開日: 2022/01/08
    ジャーナル フリー

    This study aims to analyze changes in “meals with bread” and in “meals with rice” over a period of approximately fifty years, from the 1960s until the early 2010s, during which the dietary culture of Japan started to change dramatically.

    This study analyzes the foodstuffs and culinary methods used for these meals based on data from a cooking magazine titled ‟Eiyo To Ryori (Nutrition and Cooking),” designating 1960 and 1961 as ‟fifty years ago,” 1986 as “25 years ago,” and the period between 2009 and 2014 as “present.”

    From the analysis, a total number of 74 types of foodstuff were used for all meals studied, and the number of foodstuffs used for meals with bread was fewer than for meals with rice. As a result of a principal component analysis, foodstuffs used in the meals were categorized into those suitable for meals with bread (milk, butter/margarine, etc.) and those suitable for meals with rice (soybeans/soybean products, seaweed, etc.). In terms of change over fifty years, the frequency of the use of foodstuffs suitable for meals with bread declined and the use of new foodstuffs increased. The chronological change in foodstuffs for meals with rice was smaller than that for meals with bread. In terms of culinary methods, salad appeared frequently for meals with bread. In meals with rice, boiled dishes and soup dishes appeared frequently, and the use of pickled vegetables declined.

    From the analysis, it was found that there were differences between meals with bread and those with rice not only in the foodstuffs used but also in terms of accompanying dishes.

  • 村上 晴美, 浦 芳伸, 片岡 祐輔
    システム制御情報学会論文誌
    2016年 29 巻 2 号 51-64
    発行日: 2016/02/15
    公開日: 2016/05/15
    ジャーナル フリー
    To help users select and understand people while searching for them, we present a method of assigning Nippon Decimal Classification (NDC), which is a system of library classification numbers, to people on the web. By assigning NDC numbers to people, we can assign not only labels to people but also build a NDC-based people-search directory. We use a relative index in NDC, which lists the related index terms attached to NDC. We count the number of relative index terms contained in the titles of web pages (HTML files) and assign the top five NDC9 numbers to people. We developed a prototype of a people-search directory by assigning NDC9 numbers to HTML files that were manually classified from web people-search results. We evaluated the usefulness of our approach by comparing four methods and six documents and found that our method (extracting relative index terms) from the titles of web pages outperformed other methods and documents.
  • 加藤 ひろの, 読書調査研究グループ
    図書館界
    2009年 61 巻 2 号 130-145
    発行日: 2009/07/01
    公開日: 2017/05/24
    ジャーナル フリー
  • 暗黙知のジェネラティビティへ向かって
    中島 由宇, 改田 明子
    質的心理学研究
    2025年 24 巻 1 号 25-44
    発行日: 2025年
    公開日: 2025/03/31
    ジャーナル フリー
    実践知を豊かに備えたセラピスト個人を研究協力者とし,著者との深く掛かり合った対話によって,知的障碍のある人への心理療法の実践知を,暗黙知的な側面を含めて見出すことを主な目的とした。著者もセラピストであり,本研究は,暗黙知のジェネラティビティの試み,すなわち暗黙知を世代間で生成的に伝達(継承)する試みとしても位置づけられる。第1著者をインタビュアー,第2著者をインタビューの媒介者/観察者と位置づけ,非構成的インタビューを行った。人間観,心理療法の基本姿勢,知的障碍のある人への心理療法の中核技法の3層からなる実践知の構造が見出された。心理療法は,自分の主観的世界が“わからない”クライエントが,主観的世界とつながり他者と共有できる共同的な媒体としての「ことば」を見出し,“わかる・わかちあう”へ至るプロセスとして捉えられた。その上で,知的障碍のある人への心理療法とは,知的障碍のある人の個人的特性とされる“わかる”ことの困難をクライエントからひきはがし,“わかる”という営みの共同性を取り戻そうとするダイナミックな実践として捉えられた。“わかる・わかちあう”ことを目指す心理療法は,自分らしく生きるための暗黙知をセラピストからクライエントに伝達(継承)する営為としても捉えられ,本研究の結果と方法論に同種の構造が浮かびあがった。
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