日本食物繊維学会誌
Online ISSN : 1884-5592
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9 巻, 2 号
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  • 山田 和彦
    2005 年9 巻2 号 p. 85-91
    発行日: 2005/12/31
    公開日: 2010/06/28
    ジャーナル フリー
    In response to a growing interest in health, the "health food" issue was put on a review by the "Study Panel regarding Appropriate "Food with health claims" established in April 2003 from various perspectives regarding health food products such as; the role in the fitness of people, how to ensure the safety and benefit; how to provide proper information to consumers; the role of administration, relevant industries and consumers in consideration of the above; and the way the system should be. As a result, "Appropriate Future "Food with health claims (Proposal)" was drafted as of June 9, 2004. Based on this Proposal and with reference to a technical review conducted by a study group on New FOSHU (Food for Specified Health Uses), " the Ministry of Health, Labour and Welfare has composed a proposed revision of "Food with health claims" system in February and July 2005. Some new categories of FOSHU are established, such as, Qualified FOSHU, Standardized FOSHU and Reduction of disease risk FOSHU. In light of the purpose of the Food with Nutrient Function Claims, it is now required to indicate the name of nutrient for which the function is claimed. Furthermore, in order to correct such a tendency and educate people regarding balanced diet, it is now mandatory to state on a label "For a better diet, balanced meals based on staple foods, main dish and side dish are important." and educate people regarding the Food with Health Claims System including the reviews and revisions made this time.
  • 寺部 茜, 三嶋 智之, 柘植 治人, 和田 正, 早川 享志
    2005 年9 巻2 号 p. 93-99
    発行日: 2005/12/31
    公開日: 2010/06/28
    ジャーナル フリー
     近年スクロースからの合成が可能となったイヌリンについて,その重合度の違いによる生理効果の比較検討を行った。はじめに安全摂取量(下痢をしない摂取量)の検討のため,平均重合度の異なる2種類のイヌリン(IN8,IN18)を,添加量を変えて(0,2.5,5,10,20%)ラットに与え,2週間の飼育を行った(9群,n=5)。その結果10%以上の添加では下痢を引き起こし,飼育期間中に回復が見られなかったことから次の実験ではイヌリン添加量を5%とした。この飼料条件で4週間の飼育を行った後解剖を行い,大腸内発酵産物含量,糞排泄量,脂質含量について調べたところ,イヌリンの摂取によって盲腸および糞中のSCFAの組成が変化し,特にn-酪酸の増加が顕著であったため,大腸の健康増進に有効であることが示唆された。またイヌリン摂取は血漿コレステロールに影響を及ぼさなかったものの,トリグリセリドを低下させたため,高脂血症や脂肪肝などの生活習慣病の予防に有効である可能性が示唆された。
  • 梅木 美樹, 野本 沙織, 宇多 明日美, 児玉 望, 廣瀬 正純, 望月 聡
    2005 年9 巻2 号 p. 101-106
    発行日: 2005/12/31
    公開日: 2010/06/28
    ジャーナル フリー
    The effect of kabosu (Citrus sphaerocarpa Hort .) administration on serum and liver lipid concentrations in rats was tested using lees prepared from fruits at different stages of ripening and with different extraction methods: GC, green fruits with centrifugal extraction; GB, green fruits with belt extraction; and YB, yellow fruits with belt extraction. Four weeks old male Wistar rats were fed for 28 days on 20% casein diets containing either 4% cellulose (control diet) or one type of kabosu lees (concentration of total dietary fiber adjusted to 4% in each diet). Rats administered kabosu lees showed significant decreases in liver lipids, particularly total lipids, triacylglycerols, and cholesterol, compared with those fed on the control diet. However, no significant differences in serum and liver lipid concentrations based on fruit ripening stage or extraction method were observed. Kabosu lees administration significantly increased fecal excretion of total lipids and lowered the apparent digestibility of lipids. Levels of fecal total bile acids increased in rats fed on kabosu lees compared with the control diet . These results suggest that kabosu lees decrease the concentration of liver lipids by inhibiting the absorption of lipids and promoting the excretion of bile acids.
  • 森田 達也, 由藤 俊介, 本井 博文, 岸田 太郎, 桐山 修八, 海老 原清
    2005 年9 巻2 号 p. 109-114
    発行日: 2005/12/31
    公開日: 2010/06/28
    ジャーナル フリー
     本試験の目的は,電気伝導度の測定により成長期のウイスターラットの体組成を予測することにある。電気伝導度から導いた計算式によって得られた除脂肪体重(r=0.991)および体脂肪量(r=0.945)は,それぞれの実測値と高い相関を示した。計算式の精度検定を行なったところ,除脂肪体重の計算式には十分な精度(±0.8%)が確認された。一方,体脂肪量では若干のばらつきが認められた(±3.0%)。本試験の結果,一定の体重範囲(170-400g)にあるウイスターラットでの電気伝導度の測定は,レジスタントスターチ摂取時の体組成変動の追跡に有用であると考えられた。
  • 2005 年9 巻2 号 p. 121-154
    発行日: 2005/12/31
    公開日: 2010/06/28
    ジャーナル フリー
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