地域漁業研究
Online ISSN : 2435-712X
Print ISSN : 1342-7857
59 巻, 3 号
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論文
  • 佐野 雅昭
    2019 年 59 巻 3 号 p. 117-128
    発行日: 2019/09/10
    公開日: 2020/06/26
    ジャーナル オープンアクセス

    Salmon farming in Japan has been developing rapidly in recent years. In this paper, the backgrounds and actual situations of this industry are reported. Salmon farming had spread all over Japan as a result of the 2011 Great Earthquake. There are three types in this industry. New entering enterprises, yellowtail farmers and integrator companies in fish farming industry. In this industry, freshwater and saltwater farming are strongly combined into one integrated industry. There are some problems and difficulties in this industry. However, with huge global market it can be a successful fish farming industry even in Japan. Also, it will have positive impacts on many areas, both inland and coastal areas.

報告論文
  • 鹿児島県枕崎市の鰹節製造業者を例に
    馬場 武, 萩野 誠
    2019 年 59 巻 3 号 p. 129-137
    発行日: 2019/09/10
    公開日: 2020/06/26
    ジャーナル オープンアクセス

    The purpose of this research is to clarify the structure and mechanism of the networks among dried bonito manufacturers in Makurazaki City. We have carried out social network analysis based on the interview data to the dried bonito manufacturers. As a result, it was suggested that the networks among the dried bonito manufacturers became the basis for sharing information useful for managerial decision-making on the whole Makurazaki City.

  • 吉村 健司, 青山 潤
    2019 年 59 巻 3 号 p. 138-145
    発行日: 2019/09/10
    公開日: 2020/06/26
    ジャーナル オープンアクセス

    Salmon is one of the most familiar fish in Japan. Although the public has historically been prohibited to catch salmon by various social systems or laws, local society have had considerable cultural connection with salmon. We discuss about the social function of salmon in the Sanriku area revisiting some historical records on marketing or distribution of salmon in this paper. Salmon have a rarity with high cultural and social values long time in the Sanriku area and were used for gifts in various forms between various geographic scales from neighborhood to distant areas. Distribution of salmon is one of the factors constituting the cultural and social function in Sanriku area.

  • メコンデルタにおける疾病管理に着目して
    グェン ティ キム ウィン, 佐野 雅昭, 久賀 みず保
    2019 年 59 巻 3 号 p. 146-156
    発行日: 2019/09/10
    公開日: 2020/06/26
    ジャーナル オープンアクセス

    近年のベトナム全域におけるバナメイ養殖の増加は、疾病の発生を引き起こしている。それよってエビ養殖業者は経済的な損失を被っている。こうした状況のもと、ベトナムではVietGAPの適用が推奨されている。そこで本研究では、GAP導入産地とGAP非導入産地を事例対象とし、バナメイの集約養殖における疾病の発生状況と養殖業者による疾病管理の現状について明らかにする。そして両者の比較分析によって、今後の疾病管理のあり方について展望を考察する。調査方法は、ベトナムのソクチャン省およびベンチェ省において100名の養殖業者に対し聞取調査を実施した。調査の結果、GAP導入産地の疾病の発生状況は、非GAP導入産地に比べて深刻な状況でなく、バナメイ養殖はVietGAPを適用することでより効果的な疾病管理が可能となることが明らかになった。VietGAP導入は協同組合が受け皿となっているため、今後GAP導入が進むためには、バナメイ養殖業者による協同組合の組織化が必要であろう。

  • 鬼頭 景子, 佐野 雅昭, 久賀 みず保
    2019 年 59 巻 3 号 p. 157-165
    発行日: 2019/09/10
    公開日: 2020/06/26
    ジャーナル オープンアクセス

    Modern fisheries industry requires human resources with specialized skills and high-end technique for its fundamental function and further development. Yet, the contribution of university education in fisheries to the industry has not been documented. This research, therefore, focused on elucidating the transition of the education program in fisheries and discovering its interaction and effectiveness towards the industry. This research revealed that the fisheries field has been undermined in this education level as the scale of the industry has diminished. Changes in the fisheries education program are linked to the development of capture fishery, though its contents hardly relate to how graduates would contribute to society within the broad definition of “fisheries”. Demand in human resources for the industry within this new definition should be included in the rearranged educational program.

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