日本塩学会誌
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15 巻, 5-6 号
選択された号の論文の10件中1~10を表示しています
  • 腐食のおこる原因, 防食方法の考え方
    吉沢 四郎
    1962 年15 巻5-6 号 p. 209-214
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
  • 諏訪 小一郎, 一瀬 弥与蔵, 磯崎 満
    1962 年15 巻5-6 号 p. 215-219
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    連続式流動層における食塩の乾燥特性を求めるため, 単一小型流動装置について洗浄塩およびフレーク塩をもちいて試験を行なつた.
    1) 製品水分は塔内風速, 空気温度が高く, 平均滞留時間が長いほど低水分となり, 空気温度が100℃以上であれば, 本試験の範囲内においては0.1%以下の水分となる.
    2) 粒子重量基準の熱容量係数は次の実験式で近似できる.
    ha'H=0.001△p0.751.25
    3) 熱効率は, 同一条件の気流乾燥器のそれとほぼ等しく, 次の実験式で与えられる.
    η=120(t2-ta)-0.33
    (t2-ta)=5.1×10-7(GT・t1)2/MT
    4) 流動層により乾燥すると, ブレーク塩では結晶の破砕が少ない. 洗浄塩では団粒化する傾向があり, これは風速低く, 空気温度の高いほど著しい.
    5) 流動層の滞留量と圧力損失はほぼ等しく, また, 溢流口高さおよび風速と滞留量との間には次の関係がある.
    H=398lu-0.796) 流動層の状態観察によれば, 塔内風速は0.75m/sec前後が適当と思われる.
  • 斎藤 孝平, 平石 武司
    1962 年15 巻5-6 号 p. 220-222
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    乾燥食塩に0.1%程度の添加剤の混合にV型混合機を応用し, 試験の結果試料50g間の添加物の変動係数を約4%にする運転条件は次のようになつた.
    i) 乾燥食塩の一部と添加剤の粗混合を行なう.
    ii) これをV型混合機の底部に入れ, 約40rpmの回転速度で40回混合する.
  • 鈴木 義孝
    1962 年15 巻5-6 号 p. 222-232
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    Studies were made on the measuring of the dissolving rate of salt by the fall of the temperature indicated when salt was dissolved in an agitator.
    This method is very simple and can easilyhe used. The results obtained by this method proved to be fairly satisfactory. Experiments in this report made the following points clear:
    1. As is already well known, coeficient of mass transfer does not have any relationship with the size of grain, but it is not constant and shows an increase as the dissolving rate increases.
    2. The number ofgrains, even if they are screened, is not necessarilyequivalent to that of those grains added during the process of dissolution, but when it exceeds a certain degree of dissolution, it gradually decreases until it finally diminishes.
  • 江川 勉, 工藤 妙子, 田淵 重造
    1962 年15 巻5-6 号 p. 232-236
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    精製塩中の硫酸ナトリウムは, 従来間接的に定量されていたが, われわれはBa-EDTAを使用して硫酸ナトリウムの直接定量法について研究した.
    精製塩供試液 (20g→250ml) 25mlを採り, 水約15mlおよびM/100Ba-EDTA溶液10mlを加えて加温したのち, M/10塩酸4mlをゆつくり滴下してpH2.0~3.0の間で硫酸バリウムを沈殿させる. 約15分間熟成して冷却し, メチルアルコール20mlを加えてさらに約5分間熟成する. 沈殿混在のままpH10においてEBTを指示薬としてM/100塩化マグネシウム溶液で滴定する. この場合予め既知量の塩化マグネシウムを添加したのちM/100EDTA溶液で滴定すれば, 終点の判定が容易である.
  • 坂口 儀人, 山本 正弥, 沼田 覚, 清水 博, 小坂 謙治, 田中 米吉, 安積 敬嗣
    1962 年15 巻5-6 号 p. 237-241
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    前報に述べたように, 多孔性のイオン交換膜を用いて海水の電解透折濃縮を行なつた場合, この濃縮結果に取得かん水量が非常に影響をおよぼすことを認めたので, 電流密度を一定とし, 取得かん水量を変化させて実験を行ない, 大要, つぎの結果を得た.
    1) 濃縮室側と稀薄室側の水位の差を大にし, 取得かん水量を増大させると. 取得塩分量は増加するが, かん水の濃度は低下する.
    2) かん水取得量の減少により電流効率は低下し. 電力量は増大する.
    3) かん水取得量を増加させると電圧はわずかに増加する.
  • 橋爪 正男, 池田 美登, 吉田 実, 北之園 陽徳, 富岡 君雄, 中馬 昭久, 清水 勉昭, 中村 末治
    1962 年15 巻5-6 号 p. 242-249
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    The basic studies conducted on the utilizing of wind tunnels for investigating the character and capacity of Shijoka have already been reported by M. Hashizume, Y. Ikeda, etc. in Scientific Papers of Hofu Salt Experiment Station 10,111 (1958), 12, 76-79, 98-106 (1959).
    In this report, we try to investigate, as application experiments of the results of our previous studies, the new vertical system concentrator which utilizes the high efficiency of Shijoka, by making use of the energy of natural wind.
    In our experiment, guide plates were placed on the both sides of the Shijoka in order to regulate the direction of wind. Then the utilization of wind was investigated in the case those guide plateswere used for the Shijoka. In these experiments, we made a study as to how to rationalize the arrangement of Shijokas.
  • 小川 恒彦, 船田 周
    1962 年15 巻5-6 号 p. 250-257
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    As the result of our experiments conducted in order to measure the distribution of vapor pressure on the surface of evaporating water and on that of the shijo of the both model and actual shijokas, and to measure the thickness of the boundary layer of the evaporating water, the following were obtained;
    (1) The following experimental formula can be established in connection with the thickness of the boundary layer (S) and the diameter of the evaporating water surface (d);
    δ/d=2.06 (Pγ.Gγ) -0.22
    Pγ.=ν/D
    Gγ.=g.d32|ρ′/ρo-1|
    ν: kinematic coef. of velocity of the air, D: coef. of vapor diffusion, g: gravity acceleration, ρ′, ρo: vapor density in the air of water surface and outside
    (2) The thickness of the boundary layer formed on the surface of the shilo is approximately 4-6mm no matter how the conditions may change.
  • 小川 恒彦, 船田 周
    1962 年15 巻5-6 号 p. 258-261
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
    A. Experiments were conducted in order to measure the diameter of the water drops falling down from the inside of the shijoka, and as a result the following relationship was made clear:
    1. Diameter of water drops
    The following experimental formula was obtained in connection with the relationship between the radius (r) of the water drops and that (R1 and R2) of the trace of the water drops marked on the filterpaper of eosin and the glass plate coated with magnesium oxide:
    (1) Eosin paper
    r=399.80+0.121R1-337.36l-0.0005R1
    (2) Magnesium oxide plate
    r=-1.70+0.68R2
    2. Form of water drops
    The following experimental formula was obtained in connection with the relationship between the radius (r) and the transforming rate of the water drops (b/a: b: height of the drops, a: horizontal maximum length of the drops):
    b/a=1.015-0.017r-0.013r2
    B. The water drops with the radius which is less than 0.02cm.occupy 50 percent of all the drops falling down from the Shijoke.
  • 加峯 正美
    1962 年15 巻5-6 号 p. 262-266
    発行日: 1962年
    公開日: 2013/05/17
    ジャーナル フリー
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