ペット栄養学会誌
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5 巻, 3 号
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  • 鈴木 達也, 内山 明, 金子 政弘, 舟場 正幸, 入来 常徳, 波多野 義一, 阿部 又信
    2002 年 5 巻 3 号 p. 113-119
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
    ペットライン株式会社 東京都渋谷区 151-0053要約:健康なネコにおいて食餌の給与方法および粗蛋白質(CP)含量が排尿頻度(1日当りの排尿回数)ならびに尿PHの日内変動に及ぼす影響について検討する目的で2回の実験を実施した。実験1(n=7)では給餌方法の影響を検討した。ネコに乾物当りのCP含量が30%の市販ドライフードを1日3時間だけ制限給与した結果,不断給与に比べて尿量は変わらなかったが排尿頻度はほぼ半減した(P<0.01)。また,制限給餌によって食後の尿pHは著しく上昇したが,それ以外は低値を示したのに対し,不断給餌中の尿pHは1日を通じて比較的高い値で安定していた。実験2(n=12)では食飯のCP含量の影響を検討した。ネコに乾物当りのCP含量が29%,50%および71%のドライフードを不断給与した結果,食餌のCP含量の増加に伴い排尿頻度および尿量が直線的に増加した(P<0.01)。これに対し,尿P且は食餌のCP含量の増加に伴って直線的に減少し(P< 0.05) ,CP含量が71%の食餌を不断給与した場合,尿pHの低下は1 日を通して確認された。以上の結果,健康な若齢成ネコにおける高蛋白食の不断給与は尿を酸性化させるのみならず,排尿頻度を増加させる点でもストルバイド尿石予防に有効であることが示唆された。
  • 筏圭 太朗, 武石 勝, 石川 信幸, 堀 弘義, 桜井 富士朗, 石橋 晃
    2002 年 5 巻 3 号 p. 120-127
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
    To confirm whether or not plasma concentrations of free amino acids are useful as a criterion to estimate amino acid requirements in adult dogs, three experiments were conducted using seven adult male Beagles per experiment. In Experiment 1, we examined the changes over time in plasma concentrations of free amino acids after feeding a diet containing 23% CP. Plasma concentration of all free amino acids except Met and Cys increased until about 4 h after feeding, and then gradually decreased to the levels before the morning feeding. In Experiment 2, the dietary CP levels were changed from 27 to 24% to examine the quickness and the stability of responses of plasma concentrations of free amino acids, and urea to the abrupt change in dietary CP levels. Plasma concentrations of Arg, Ile, Leu, Lys, Val, Tau decreased, whereas that of Ala increased until 3 d and these changes were kept for 8 d after the dietary CP levels were lowered. In Experiment 3, dietary CP levels were gradually increased from 15 to 35% to examine the response of plasma concentrations of free amino acids, and urea to the graded increase in dietary CP levels. Plasma concentrations of Arg, Asp, Lys, Thr, Val, and urea increased with an increase in dietary CP levels over 15%, whereas those of Glu, His, Ile, Leu, Phe, and Tyr increased with increasing dietary CP levels over 20%. Conversely, plasma concentrations of Pro, Ser, Trp, and Tau rapidly reached the highest values and thereafter remained constant. Plasma concentration of Met, Cys, and 3-methyl His were not affected by the dietary CP levels, and those of Ala and Gly decreased with increasing dietary CP levels. These results suggested that the requirements of essential amino acids of which plasma concentrations responded linearly with an increase in the CP intake could be obtained by using their concentrations in the plasma as an index.
  • 松井 徹, 矢野 秀雄
    2002 年 5 巻 3 号 p. 128-134
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
  • 矢野 史子
    2002 年 5 巻 3 号 p. 135-146
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
  • 大木 富雄
    2002 年 5 巻 3 号 p. 147-153
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
  • 小松 千江
    2002 年 5 巻 3 号 p. 154-155
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
  • 2002 年 5 巻 3 号 p. 156-161
    発行日: 2002/10/10
    公開日: 2012/09/24
    ジャーナル フリー
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