日本食品保蔵科学会誌
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39 巻, 5 号
選択された号の論文の5件中1~5を表示しています
  • 兼田 朋子, 中村 宣貴, タンマウォン マナスィカン, 北澤 裕明, 曽我 綾香, 吉田 誠, 福島 崇志, 中野 浩平, 椎名 武夫
    2013 年 39 巻 5 号 p. 255-261
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
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     The damage (abrasion) and vibration characteristics of 5-layer stacked Japanese radishes in a triple-wall fiberboard box under sinusoidal vibration (2, 10, 15, 20, and 30Hz, 0.6G) were investigated here. The influence of packaging conditions on the vibration characteristics was also examined. A larger damage area ratio and positional changes were found at a vibration frequency of 10-20Hz. The peak frequencies of the acceleration transmissibility and the rotation angle were close to 10 and 15Hz, respectively. A positive correlation between the damage area ratio of the upper layer of Japanese radish and acceleration transmissibility (r2=0.92), as well as between the rotation angle and the fifth layer (r2=0.66), was observed. Tight wrapping, using an inner bag, lowered the acceleration transmissibility and rotation angle at the peak frequency. The peak frequency of the acceleration transmissibility and the rotation angle differed depending on the floor materials used (corrugated fiberboard, polypropylene [PP] sheet, polyethylene foam sheet). Because the rotation angle tended to increase when a2-mm thick PP sheet was used, as compared to that when other floor materials were used, use of the former material should be avoided. Overall, it is important to choose the appropriate packaging material (inner bag and floor material) depending on the purpose for use and the transport conditions. In addition, an index that combines the acceleration transmissibility and the rotation angle may be useful to estimate the damage to Japanese radish during bulk container distribution.

  • 疋田 慶夫, 河野 俊夫
    2013 年 39 巻 5 号 p. 263-271
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
    ジャーナル フリー

     流通環境の温度と湿度がダイナミックに変動する動的環境下における適切な包装条件を探索することを目的に,有孔フィルムを用いたMA包装におけるO2,CO2,N2および水蒸気のフィルム内外での交換をシミュレーションするための数学モデルと計算アルゴリズムを示した。また,シミュレーション・プログラムによる計算結果を実験により検証した。

     数学モデルは,有孔部における気体の拡散に加え対流現象を考慮して作成した。計算アルゴリズムは,包装外大気の温度と湿度データを一定時間間隔Δtで読みながら,Δtにおける定常計算により包装内O2,CO2,N2および水蒸気の体積と濃度,青果物の積算蒸散量および積算CO2排出量,積算水分凝縮量を計算するものである。実験による検証の結果,包装内のO2,CO2濃度および試料の質量変化において,包装外大気の流動に依るものと考えられる計算値と実測値の差異がみられたが,数学モデルに基づく計算結果は概ね良好に検証された。上記の計算値と実測値における差異は,有孔部における有効ガス透過度が包装外大気の流動により増加したことによるものと考えられ,孔の有効ガス透過度の値に大気の流動を加味することによって改善されるものと考えた。

  • アンディ ヌル ファイダ ラーマン, 太田 真由美, 李 英杰, 中谷 一哉, 林 信行, 藤田 修二
    2013 年 39 巻 5 号 p. 273-282
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
    ジャーナル フリー

     ブロッコリーのフロログルシノール酸化酵素(PhO)を精製し,その性質等を調べた。精製酵素はSDS-PAGEにおいて1本のバンドを示し電気泳動的に均一であった。本酵素はアセトン分画後の粗酵素液の約80倍に精製され,回収率は26%であった。精製酵素の分子量はゲル濾過およびSDS-PAGEによりそれぞれ63kDaおよび65kDaと推定された。本酵素は1,3,5-トリヒドロキシベンゼンであるフロログルシノールを強く酸化し,酸化反応時のミカエリス定数(Km値)は11mMであった。精製酵素(PhO)には同時にパーオキシダーゼ(POD)活性が検出され,PODとして33倍に生成され,回収率は11%であった。PhOおよびPOD活性はそれぞれpH8.0および7.0で最大活性を示した。PhO,PODの両活性ともpH5.0~10.0の範囲で,5℃,20時間安定であった。PhO活性とも最適温度は60℃であり,POD活性のそれは20℃であった。両活性とも1mMのジエチルジチオカルバミン酸ナトリウム,KCN,L-アスコルビン酸,クロロゲン酸及びヒドロキノンにより強く阻害された。

  • 阿部 一博, 大霜 清典, 江口 悟史, 西岡 克浩
    2013 年 39 巻 5 号 p. 283-288
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
    ジャーナル フリー

     This study examined the influences of atmosphere received streamer discharge on maintaining the quality and controlling microorganisms of vegetables (14 items) and fruits (6 items). In this study, 2 treatment conditions were compared to a control condition under storage temperature at 20℃ : -Control: Normal air, -Treatment I: Streamer discharge atomosphere, -Treatment II: Air containing ozone (0.1 ppm). Parsley, myoga ginger (Zingiber mioga Rosc.), spinach, eggplant, small tomatoes, cucumber, lemon, orange, sudachi (Citrus sudachi Hort.), and cherries showed less change in appearance during 3 days storage. Green onion, lettuce, and garden pea (Pisum sativum L.) demonstrated wilting, and bean sprouts decayed by the second day. There was no difference in these observations among the control and the 2 treatment conditions for any of the 14 items. Perilla (shiso, Perilla frutescens Britt.), bell peppers, haricot beans (Phaseolus vulgaris L.), Kyoho grapes, and Delaware grape did not differ in appearance between the control and treatment I during 3 days storage. However, with treatment II, the following changes were identified and quality loss was obvious: perilla developed brown spots, bell peppers showed browning of the calyx, haricot beans demonstrated browning, Kyoho and Delaware grape shows browning of the peduncle. Florets of broccoli (Brassica oleraces var. botrytis) in control and treatment II developed yellowing, an increase in the number of microorganisms and contents of free amino acids, and decrease in the contents of ascorbic acid and chlorophyll, in contrast, treatment I delayed these changes on broccoli florets.

  • 阿部 申, 斉藤 勇太, 陶 慧, 竹永 章生
    2013 年 39 巻 5 号 p. 289-292
    発行日: 2013年
    公開日: 2022/03/19
    ジャーナル フリー

     This study aimed to determine the effects of high-pressure treatment (10—100MPa) on the germination rate of kidney bean seeds. As compared to non-high-pressure treatment, high-pressure treatment increased the germination rates at 24 h after water absorption. However, germination rates at 48h after water absorption were lower in the high-pressure treatment condition or during prolonged high-pressure treatment condition than in the non-high-pressure treatment condition. The water-absorption rate of kidney bean seeds was considerably accelerated by high-pressure treatment (10MPa, 60s). Furthermore, the amylase activity was higher in kidney beans subjected to high-pressure treatment than in those subjected to non-high-pressure treatment. The results led to the conclusion that the high germination rate of kidney beans subjected to high-pressure treatment greatly depended on the acceleration of water absorption by high-pressure treatment.

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