家政学雑誌
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20 巻, 1 号
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  • 松元 文子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 1-10
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • 柳沢 澄子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 11-14
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • スルメの白粉成分について
    槇 光章, 佐藤 幸夫
    1969 年 20 巻 1 号 p. 15-18
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    スルメの表面に生ずる白粉の構成分を呈色反応、ペーパークロマトグラフ、分別定量法により検索した結果、従来判然としなかった白粉成分としてはタウリンが最も多く、ベタインが次いで主成分となっており、更にナトリウム、カリウム、リン酸、マグネシウム、ヨードの無機イオン並びに極く少量のグルコース、フラクトースの遊離糖類やグルタミン酸、アルギニン、ヒスチジンのアミノ酸類より構成されることを認めた。
  • 塩から味と甘味の関係
    浜島 教子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 19-23
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In this study, the relationship between saltiness and sweetness was examined by Organoleptic test with mixture solutions of sodium chloride and sucrose. The concentrations of the materials in the solutions corresponded to those in food.
    The saltiness of sodium chloride was reduced by the addition of sucrose, and the saltiness of 1-2% sodium chloride solution was almost disappeared by 7-10 times sucrose additions. Also of 10% sodium chloride solution was almost disappeard by 10 times sucrose additions, but the saltiness of 20% sodium chloride solution could not be disappeared even by the addition of a large quantity of sucrose. Namely, the ratio of sucrose to sodium chloride to cause the saltiness disappearance was greater at higher than at lower sodium chloride concentrations.
    The sweetness was enhanced even by the addition of a little quantity of sodium chloride.
    However, the ratio of sodium chloride to sucrose for the effective enhancement was greater at lower than at higher sucrose concentrations.
  • 坂口 りつ子, 松元 文子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 24-28
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    1. 本実験は、ゲル原料の種類をかえ、この触感と添加した化学調味料のうまみとの関係を官能検査によって検討し、また、菓子類に添加されている化学調味料の効果について調べたものである。
    2. 食品の触感とうまみとの関係は、本実験の範囲内において、一般に口ざわりのやわらかいものにうまみを強く感じた。
    3. 甘味食品への化学調味料の添加は、その甘味度は増す傾向があるが、おいしさと甘さのバランスからみて、本実験範囲内では、余り効果的ではなかった。しかし複雑にまるく感ずる甘みからくるおいしさを、特にドロップ様糖菓においてみとめたので、糖菓類・チョコレート類にすでに化学調味料が添加されているという意味がうかがえた。
    4. 実験2に示したように、官能検査と甘味食品に対する嗜好程度との関連はみとめられず、むしろ試料の口ざわりの変化におけるうまみの嗜好の個人差が強いと考えられる。
  • 米を炒める方法について
    関 千恵子, 松元 文子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 29-34
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Experiment was carried on to know the proper method of sautéing rice and the amount of water used for cooking.
    7% of buttter was used to saute the rice before cooking. Under the proper condition, the tests were done for sauteing the rice 8, 12 and 16 minutes respectively, and the amount of water used for cooking was 1.11 to 1.40 times by weight.
    Following results were obtained :
    1) The viscoelasticity shown by the Farinograph of cooked rice was higher for the longer period of sautéing,
    2) The velocity of dehydration of cooked rice was extremely different on upper and lower parts of the pots for those which was sauteed 12 to 16 minutes,
    3) By taste testing, most favorable results was the rice sautéed for 8 minutes, and the amount of water used for cooking was 1.3 times by weight.
  • 梶本 五郎
    1969 年 20 巻 1 号 p. 35-37
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    This survey was undertaken to catch the amount of oil and fat consumed in household from the view point of the family size and the type of cooking.
    The results obtained were as follows :
    1. There was a tendency to increase the time of frying cooking following the family member, 3 times per month for small family. (3-5members), 4-5 times for middle (5-7 members), and 8-10 times for large (8-10 members).
    2. While the total amounts of oil and fat consumed showed a proportional relationship with the family member, the average intake of fat and oil per dish went in reverse between these two factors.
    3. The frizzling cooking showed a same tendency as the frying cooking, but at the large family, it was divided into extremely separated two types, namely, it was utilized so frequently at some family as cooking method, and others it was not so.
    4. It was found that the intake of oil as dressing was the most popular at the middle size family of these three family sizes.
  • 家庭用フキンの衛生 (その1)
    今木 喬, 川村 峰子, 福田 茂, 荻野 正子, 福丸 百合子, 志賀 儀子, 山本 由美, 佐々木 伸子, 山口 三郎
    1969 年 20 巻 1 号 p. 38-42
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    大腸菌及びモデル食品液 (蛋白質・脂肪・澱粉各1%を含有) によって汚染された晒木綿フキンの汚染様式と乾燥度並びに洗浄方法がフキンの除菌効果に及ぼす影響について実験を行ない、次の結果を得た。
    1) 食品によって汚染されたフキンを大腸菌液に浸漬するとき付着する菌数はフキンの乾燥度に関係なくほぼ一定であった。
    2) 菌汚染後放置時のフキンの含水量は菌の消長に大きな影響を及ぼすことを認めた。すなわち湿潤状態に放置したフキンでは菌は著しく増殖し、乾燥状態に放置したフキンでは次第に死滅することを認めた。
    3) 菌汚染を受けたフキンの洗浄による除菌効果は、乾燥したフキンより湿ったフキンの方が大であった。
    4) 食品と菌で同時に汚染したフキンの洗浄による除菌率はフキンが湿ったままであれば100%に近い高率を示した。
    5) 食品と菌で同時に汚染したフキンを湿ったまま放置するときは、フキン中の菌数は1時間後1.2倍、2時間後2.7倍、3時間後7.2倍に増加した。
    6) 汚染食器を水洗浄あるいは洗剤洗浄し、その度にそれぞれフキンで拭う。この操作を20回繰返すことによって食品汚染度の異なるフキンができる。この食品汚染度の異なる2種のフキンが、更に菌液浸漬によって細菌汚染されるとき付着する菌数には大差がなかったが、これらのフキンを洗浄したときの除菌率は後者の方が明らかに高かった。
    以上の結果より、使用後の食器は洗剤などを用いて汚れを極力洗い落した後、乾燥した清潔なフキンで水分を拭い去り、使用したフキンはなるべく早く洗剤洗いした後、速やかに乾燥するよう処置することが台所衛生上必要であると考える。
  • 染料水溶液による漂白剤の漂白効果の判定
    堀口 明子, 加藤 淑子, 林 雅子, 矢部 章彦
    1969 年 20 巻 1 号 p. 43-45
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In case of evaluating the bleaching agents under practical conditions, bleaching effect is evaluated by the difference of surface reflectance, which ranges about 10-15% from grey (unbleached) cloth to bleached one.
    To improve the precision of the measurement under the circumstance of such a slight difference in refrectance, the authors have been developed a method by applying a certain dye, in solution or on the fibrous substrates, to the bleaching solution, which dye reveals a reasonable correspondence to the bleaching effect under the testing conditions.
    Acid Orange R (C. I. 15575) has been proved to be the most suitable among 20 dyes tested.
  • ジクロロイソシアヌル酸カリの漂白機構に関する一考察
    加藤 淑子, 堀口 明子, 林 雅子, 矢部 章彦
    1969 年 20 巻 1 号 p. 46-48
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The evaluation method of bleaching effect by Acid Orange R (CI. 15575) solution which was read in previous report, was applied to potassium dichloroisocyanurate and sodium hypochloride solution.
    Bleaching effects of both bleaching agents at different concentration and temperature were compared, and a proposition to the mechanism of bleaching by dichloroisocyanurate is presented.
  • 高真空時におけるふくらみ量の変化
    南澤 明子, 竹中 はる子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 49-53
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In order to investigate the effect of air on the expansion mechanism of fiber assemblage, in this research the expansion phenomena of fiber assemblage caused by throwing of radiation energy on its surface in the high vacuum chamber was studied.
    As fiber specimens were used the cotton fiber having mid-air and synthetic fiber filled up by its matter, and their behaviour to expansion was compared.
    As the results of experiments mentioned above the expansion of fiber assemblage was found to be caused mainly by the air included in fiber itself and to suffer minor effect by the deformation of fiber due to expansion and contraction of its length and width.
    Relative humidity of surrounding atmosphere was found to have some effects on expansion of fiber assemblage in case of fibers having ability for moisture penetration showing the better penetration the smaller expansion.
  • 新生児の排泄状態
    平松 園江, 才田 真喜代
    1969 年 20 巻 1 号 p. 54-58
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The research was conducted to clarify the amount and frequency of newborn babies' discharge. On 13 babies just after the birth to the sixth day, their discharge for three days was investigated, and the findings are as follows :
    1) The amount of one day's discharge of one baby did not always increase day by day, though the average amount of discharge of the babies the same number of days old as the days go on.
    2) Between the babies of the same number of days old, some difference was detected in the quantity of discharge per day : difference was remarkably great between the babies four to six-days old (about 300gr).
    3) The maximum discharge of one baby for three days was given by a four to six-days old baby, averaging 478gr per day, and the minimum by a one to three-days old baby, 121gr on the average.
    4) Average quantity of discharge at one motion was 20gr in the daytime, 28gr at night. Babies at this stage of growth discharge feces very frequently : about six times in 24 hours on average, which is half the frequency of total discharge.
  • 発育期に於ける食欲不良の発生状況
    武藤 静子, 宮原 千穂子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 59-63
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    A survey on eating behavior of children of the Kindergarten, the primary school, the junior high school and the senior high school in the four districts of Japan was undertaken to see the incidence of poor appetite.
    Among the 3000 children responded for the questionaire, the youngert group reported the highest incidence (25%) of poor appetite for the solid food at their infancy. The appetite at the time of the survey was rather poor in the high school children showing 16% of incidence compared with 9% the younger groups. The children who had the episode of poor appetite neither at infancy nor at the time of survey at all and those who experienced poor appetite both periods occupied 50% and 7% respectively of the 1180 children whose dietary history of both periods were available, accordingly the remaining 43% experiencing it at one of the two periods.
  • 食欲不良と成長・健康状態との関係
    武藤 静子, 宮原 千穂子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 64-68
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    A comparison between two groups of children, one showing the poor and another the good appetite, as defind in the previous paper, at the both periods of infancy and the time of survey indicated that the latter had the higher distribution of the large sized and the lower distribution of the small sized in height and weight than the former.
    The health condition of the children evaluated from inclination to illness, soundness of sleep, aptitude to weariness, physical activity, and the incidence of dental caries was inferior in the poor appetite group than in the good appetite one except the status of the dental caries.
    Though it is unknown which of appetite and the physical status in the said relationship is the cause or the result, some measure should be better taken to promote adequate appetite in these children with poor appetite.
  • 調理、あとかたづけ、洗たく、そうじ、裁縫その他の家事について
    大森 和子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 69-75
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    都市サラリーマン家庭の主婦の適正な労働量を研究するのに役立てるために、調理、あとかたづけ、洗たく、そうじ、裁縫、その他の家事の平均R. M. R.を求めることを目的として、本研究を行なった。
    主婦8人を被検者とし、1日の生活時間研究を行なう。測定単位は分単位としたが、動作に注意して詳細に記録を行なった。この調査結果をもとに、各単位作業を書き出し、所要時間 (min) を入れ、R. M. R.をあてはめて調理、あとかたづけ等の作業別に平均R. M. R.を算定した。その結果は、調理0.99、あとかたづけ1.27、調理・あとかたづけ1.07、洗たく (洗たく機使用) 1.51、そうじ2.24、裁縫0.50、その他の家事1.60となった。
    なお、このような方法で平均R.M. R.を求めることの妥当性を立証するために、被検者3人に洗たくを、別の被検者1人には各種の家事をつづけて2時間程度行なわせ、ダグラスバッグ法によりR. M. R.を測定した。同時にストップウォッチによる時間研究を行ない計算によって求めた平均R. M. R.と実測とを比較した。その結果洗たくの方は実測で1.66、計算によるもの1.48と10%程度の差があったが、2時間連続の家事作業の方は、実測で0.93、計算によるもの0.89という一致をみた。洗たくの方もR. M. R.としては許容される程度の誤差であると考える。
  • 酒井 ノブ子
    1969 年 20 巻 1 号 p. 76-79
    発行日: 1969/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    The recent progress of civilization and industry has greatly changed farmers' living conditions, and there have arisen not a few problems to be solved.
    The author investigated 100 farmers in order to know how their homes were managed and found the points in them by means of the method of measurement of managerial abilities which had been reported before.
    As the result the author concludes as follows;
    (1) As to the action of home management, the subjects examined were excellent in controlling, and deficient both in planning and in directing.
    (2) As to the resources of home management, they were lacking in effective management of time and did not make efficient use of household appliances and public facilities.
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