家政学雑誌
Online ISSN : 1884-7870
Print ISSN : 0449-9069
ISSN-L : 0449-9069
24 巻, 1 号
選択された号の論文の12件中1~12を表示しています
  • 石毛 フミ子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 1-12
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • 吉松 藤子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 13-22
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
  • ゲル濾過法による大豆浸出液中のカルシウムの分離
    飯盛 キヨ
    1973 年 24 巻 1 号 p. 23-26
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    1. セファデックスゲル濾過法により, 大豆の水浸出液中のCaの分離を行なった結果, 津郷らの報告と同様, いわゆる可溶性Caと不溶性Caの画分に分離された.
    2. ゲル濾過に用いたセファデックスは, G-10, G-25 (medium), G-50 (medium) であり, 分子量約700以下の物質と結合するCaは存在しないこと.分子量約5,000以下の物質と結合するCaは全体の約50%, 分子量約10,000以下の物質と結合するCaは, 全体の約10%であることがわかった.
    3. セファデックス中にいったん拡散する (セファデックス中にいったん吸着される) いわゆる遊離型Caは, 冷水浸出試料のほうが室温浸出試料よりも少なかった.
    4. 液出溶媒として水の代りに, 0.05モル燐酸緩衝液と0.05モル塩化ナトリウムを用いて行なったが, この場合は共存するたん白質など分子量の差異によるCaの結合性の差異はみられなかった.
    5. Viskingの透析膜法によるCaの分離もあわせて行なったが, 透析性Caは, 全体の4/5であることがわかった.さらに透析外液についてゲル濾過法を行なって, 遊離型Caと結合型Caに分離した.
  • 分光測定による西洋ニンジン中のカロチンの物理状態について
    田中 睦子, 唐沢 郁夫
    1973 年 24 巻 1 号 p. 27-34
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    西洋ニンジン新鮮物における455mμ付近, 485mμ付近の吸収帯については, 一般に同一品種の部位, 品種間に注目に値するほどの相違はなく, 410mμ付近に吸収帯が見られる場合は少なかった.しかし, 500mμ以上の長波長部では, 同一品種の部位間, 収穫時期間および品種間に大きな相違が認められ, 510~530mμ付近の大きな範囲に吸収帯が見られた.510~530mμ付近の吸収極大は西洋ニンジン新鮮物におけるβ-カロチン結晶を特徴的に示す吸収帯であるとみなした.
    沸騰水中での常法加熱では, 「新黒田」以外の数種の西洋ニンジン「うま」, 「チャンテネーインプルブド」, 「試交113号」, 「とり」は橙黄色から黄色, または, 橙色から橙黄色へと色調の変化をおこし, 一般にβ-カロチン結晶を特徴的に示す吸収帯は消失した.それゆえ, このような色調の変化は, おもにβ-カロチン結晶が脂質に溶解するためであると結論できる.
    電子レンジ中でのマイクロ波加熱では, 西洋ニンジンは色調の変化をほとんどおこさず, 一般にそれぞれのβ-カロチン結晶を特徴的に示す吸収帯は, より長波長部へ移動する傾向を示した.
  • 高橋 節子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 35-40
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    生肉からハムに仕上がるまでのB1, B2の変化, および, 店頭に並べられ, 加熱処理を経て実際に摂取するまでのB1, B2量の損失を検索するため実験を行なった結果,
    1. ハム加工中におけるB1損失は塩漬処理で16%, 燻煙, 煮熟で4%, 全工程で約20%であり, またB2は塩漬処理で7%, 燻煙, 煮熟で11%で全工程で約18%の損失が認められた.
    2. 調理加熱によるB1, B2の損失については, ハムは消毒程度の加熱をするにすぎないので, ほとんど損失は認められない。
    3. 螢光燈照射も, ショーケースで照射される程度ではB2になんら影響はないと思われる.
    4. 市販ハムのB1含量は130~680μg/100gと大きな幅のあることが認められたが, B2ではハム・ソーセージともに60~150μg/100gと大きな違いは認められなかった.
  • 高橋 節子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 41-43
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/11
    ジャーナル フリー
    豚生肉からハムに仕上がるまでのニコチン酸の変化および調理加熱を経て実際に摂取するまでのニコチン酸の損失を検索するため実験を行なった.
    1. ハム加工中のニコチン酸の損失は塩漬, 塩抜き処理で18%, 燻煙, 煮熟処理で2%, 全工程で20%であった.
    2. 調理加熱によるニコチン酸の変化は, 短時間フライパンで焼く程度では, ニコチン酸の損失は8%以内で, ほとんど損失なく摂取できる.
    3. 市販のロースハムのニコチン酸含量は31~125μgを示し, ポークハムでは37~700μgと開きが大きい.
  • 渋川 祥子, 福場 博保
    1973 年 24 巻 1 号 p. 45-48
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    1. でんぷんの糊化状態を簡単に知る方法として, 試料を, アルコール脱水粉末とし, 粒度をそろえた後, その懸濁液の濁度を測る方法について検討した.
    2. アミログラフで糊化したでんぷんについて測定した結果, その粘度変化と測定値とはよく対応し, この濁度測定によって, でんぷん粒の状態を知ることができることが明かとなった.
    3. 同時に, グルコアミラーゼ法, 電流滴定法によっても測定したが, 濁度法の値は, 電流滴定法の値により近かった.
    4. 濁度法は, 食品中のでんぷんの状態の測定にも使用できると考えられる.
  • 渋井 朋子, 林 雅子, 矢部 章彦
    1973 年 24 巻 1 号 p. 49-56
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Soiling of various fabrics and effect of builders on preventing soil redeposition were investigated with three kinds of soils : (carbon black, mixture of carbon black and clay, and the liquid used to clean artificially soiled fabrics.)
    The fabrics tested were Cotton, Rayon, Polyester, Nylon, and Polypropylene. The builders were CMC, PVA, PVP (K-30), PVP (K-90), and HEC.
    Main results obtained were as follows :
    1) The ways in which different kinds of fabrics are soiled varied according to different kinds of soils. The effects of different builders on each fabric were different also according to each kind of soil.
    2) The fabrics tested were easily soiled by carbon black and the mixture of carbon black and clay in the following order : Polyester-Nylon-Polypropylene. This order varied when they were tested with the liquid used to clean artificially soiled fabrics to Nylon-Polypropylene-Polyester.
    3) The effects of PVA and PVP (K-30) on preventing soil redeposition were quite satisfactory for each fabric.
    4) The similar effects were observed with PVP (K-90) and HEC for hydrophobic fabrics such as Polyester, Nylon and Polypropylene, but little effect were seen for hydrophilic fabrics such as Cotton and Rayon.
  • 津田 欣子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 57-62
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    In this paper, succeeding the previous report which dealt with the rinsing effect in an idealized system, practical rinsing conditions (weight of the load, suds content of the load, power of agitation, rinsing duration and flow rate of tap water) have been taken into consideration in the cases of batch and continuous flow rinsing by a pulsator type washing machine.
    Acid Orange II solution was employed as dummy suds and the rinsing effect was evaluated by colorimetry.
    Summerized results are as follows :
    1) In batch rinsing, suds concentration-time curve reached an equilibrium in about 5 minutes. Lowering of suds concentration at each batch was slower than that expected by simple calcula-tion of the dilution of the suds, and seemed to be dependent on the suds adsorbed onto the load to a certain extent.
    2) In cases where continuous flow rinsing is employed in order to attain a certain rinsing result, the rinsing time and also the total water consumption become less as the rate of water supply becomes higher. The effect of the residual suds in the load on the rinsing efficiency was less than that obtained with the batch rinsing.
    3) The power of agitation did not affect rinsing result in both ways of rinsing but had an effect on fraying the cloths.
  • 増田 茅子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 63-70
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Each design of dress requires some amount of ease according to its purpose. The measurements of the dress of basic design, which is a physically and aesthetically best fit, were obtained for each one of 106 students of a junior college through wearing tests. The differences between those measurements of basic pattern and body measurements, or the amounts of ease, were investigated.
    The present report, Part 1, deals with the bust. The average ease at the chest line is 12.2 cm, the standard deviation being 2.37 cm. Among some results obtained, the following facts drew the author's special attention : the average ease at the width across shoulder blades is 2.5 cm with 1.69 cm standard deviation and the correlation coefficient for the ease at this part and the ratio of the width across shoulder blades to the width across chest is as high as 0.5; the difference between front part and back part of the chest line highly correlates with the ratio above mentioned, the correlation coefficient for the two being-0.61.
  • 増田 茅子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 71-76
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Part 2 of the report deals with the ease at the armhole of the basic pattern of the dress. The method and samples of the work are the same as Part 1.
    The average length of the armholes of the dress patterns made particularly for individual sample students is 39.7 cm and its standard deviation is 2.40 cm. The length of the armhole of the pattern highly correlates with the measurement of the chest line of the body; the correlation coefficient for these two is 0.63.
    The distance between the lowest armpit point and the pattern edge of the armhole below that point has much effect on the comfort of the arm movement. With the supposition that the axis of the up-and-down movement of the arm being the line drawn from the posterior armpit point to the anterior armpit point, the author has studied the relationship between the distance from the axis to the lowest point of the armhole and the angle made around the axis when a person who is clad in the basic pattern dress raises her arm as high as the pattern allows. The correlation coefficient for the distance and the angle is-0.89.
  • 新福 祐子
    1973 年 24 巻 1 号 p. 77-85
    発行日: 1973/02/20
    公開日: 2010/03/09
    ジャーナル フリー
    Nyuzen dispersed settlement in Toyama Prefecture locates on the fan of the river Kurobe. The inhabitants of Nyuzen were under the feudal control of Kaga clan and in severe climate. The author has investigated the historical reforms of their house plans and way of living with regard to the social and natural controls.
    The original houses were enlarged and the number of rooms increased gradually out of necessity or desire. In this expanding process we can point out many social and natural controls. Recently the remodelling of the house plan is pursued for the purpose of making the house appropriate for the family living, in other words the space for the daily living of family members is taken into consideration first rather than that for the reception of guests.
    Also the inhabitants' living was influenced by the relationships among the relatives, between a head family and branch families, and between a landowner and tenants.
    We have found out that houses and living in this area are moving in a new direction on the basis of those historical changes.
feedback
Top