日本海水学会誌
Online ISSN : 2185-9213
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76 巻, 4 号
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巻頭言
特集「かまぼこと塩」
まえがき
解説
総説
  • 太田 尚子
    2022 年 76 巻 4 号 p. 218-223
    発行日: 2022年
    公開日: 2023/06/28
    ジャーナル フリー

    The effective utilization of water-soluble protein (WSP) from fish that is discarded with waste water during seafood processing is an important challenge for the establishment of sustainable ocean ecosystems and efficient use of unused resources. This review men tions the rheological properties of WSP and their improvement by the addition of other kinds of food proteins and fatty acid salts. Original dilute WSP was concentrated using a hydrophilic polymer derived from sugar. The rheological properties of water-soluble protein concentrate (WSPC) of fish meat were examined with other kinds of protein, such as ovalbumin (OVA) or β-lactoglobulin (β-LG), and fatty acid salt. The OVA-WSPC or β-LG-WSPC mixture formed a homogeneous gel in the presence of sodium caprate, which is one kind of fatty acid salts. The secondary structure of the proteins was also investigated using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). The α-helix and intramolecular β-sheet structures in the mixed protein were reduced and the intermolecular β-sheet structure was increased by the addition of sodium caprate. These results suggest that WSPC could contribute to changing properties of the fatty acid salt-induced mixed protein gel as a texture modifier. A further topic is the preparation of an edible film using WSP from blue marlin meat.

報文
  • 林 秀千人, 奥村 哲也
    2022 年 76 巻 4 号 p. 224-232
    発行日: 2022年
    公開日: 2023/06/28
    ジャーナル フリー

    平膜モジュールの淡水側流れの特性について,センターシール長さの影響を実験とシミュレーションにより解析した.センターシールが短いと浸透量が少なく,シール長さが長くなるにつれて,浸透量が増加することが分かった.シミュレーションにより,その原因が,淡水側流れにあることが指摘された.流れ領域の抵抗が大きいために,センターシールが短いと淡水領域全体に流れが十分いきわたらず,入口から出口への短絡が発生する.そのため,膜全体が有効に活用されず,有効な膜面積が減少することを明らかにした.さらに,シミュレーション解析において,通常非常に小さいために無視される淡水側への塩の漏れが影響している可能性を示した.塩のわずかな漏れ流れが遅い領域で蓄積されて塩分濃度の上昇を招き,これが浸透現象を抑える可能性を指摘した.また,圧力損失の観点からセンターシールが短い場合は,流れが短絡するため,圧力損失が小さく,長い場合に損失が顕著の増加することがわかった.

ノート
  • 高橋 沙季, 佐々木 貴明, 永谷 剛
    2022 年 76 巻 4 号 p. 233-237
    発行日: 2022年
    公開日: 2023/06/28
    ジャーナル フリー

    海水の濃縮を伴う製塩プロセスや淡水化プロセス(およびその融合)をベースとした海水資源利用プロセスでは,高濃度塩化ナトリウム(NaCl)水溶液から硫酸イオンを除去することが求められる.そこで,高濃度NaCl 水溶液からの硫酸イオン除去法としてナノろ過膜(NF 膜)を利用した手法を選定し,NFW-TFC-300-500Da(SYNDER FILTRATION INC. 製)による硫酸イオン除去性能について評価した. NFW-TFC-300-500Da を用いて,硫酸イオン除去性能を評価した結果,操作圧力0.4 ~0.8 MPa,温度15 ~35 ℃,硫酸イオン濃度0.01 ~0.2 mol/L の範囲において,硫酸イオン阻止率は0.85 以上と高く,低い塩化物イオン阻止率を示した.このことから,NFW-TFC-300-500Da を使用することで,NaCl を損失することなく,高濃度NaCl 水溶液から硫酸イオンを除去できることが明らかとなった.

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