油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
35 巻 , 9 号
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  • 秋久 俊博
    1986 年 35 巻 9 号 p. 716-724
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Studies on the constituents of sterols, 4α-methylsterols, and triterpene alcohols in a number of vegetable oils have led to the identification and characterization of one twenty-eight compounds in all (fifty-six of sterols, thirty-one of 4α-methylsterols, and forty-one of triterpene alcohols) which included a number of compounds detected for the first time in higher plants, in addition to twenty-eight new or newly found natural products. The occurrence and distribution of these compounds in vegetable oils were extensively investigated. In addition to these, the characterization of sterols and triterpene alcohols has been studied with the aid of gas chromatography, especially on glass capillary columns, and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy. The determination of the stereochemistry at C-24 of a large number of 24-alkylated sterols, 4α-methylsterols, and tetracyclic triterpene alcohols was performed with high-resolution 1H-NMR and 13C-NMR spectroscopy.
  • 1986 年 35 巻 9 号 p. 724
    発行日: 1986年
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
  • Poorna P. MANANDHAR, 長尾 昭彦, 山崎 恵
    1986 年 35 巻 9 号 p. 725-730
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    大豆油に混入されたあまに油の検出及び混入量を推定するための方法 (脂肪酸, ステロール及びトコフェロール分析による) を検討した。あまに油混入大豆油において, あまに油の割合が増加するに従い脂肪酸組成ではリノール酸が減少し, リノレン酸が増加した。一方, ステロール分析の結果は, スチグマステロールが顕著に減少した。あまに油の保持時間78minのピークは大豆油には観察できないピークであることが分かった。トコフェロール分析は, あまに油には大豆油に比較しβ-トコフェロールが多いことを示した。以上の結果は大豆油に混入された偽和油脂としてのあまに油の検出が可能であることを示し, その限界は5~10%と考えられる。
  • 秋久 俊博, 本 悦子, 清水 尚登, 田村 利武, 松本 太郎
    1986 年 35 巻 9 号 p. 731-736
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    しろだも (Neolitsea sericea, くすのき科) 幹部抽出油の不けん化物から単離した3種のトリテルペンアルコールを24-メチレン-5α-ラノスト-8-エン-3β-オール (全トリテルペンアルコールの17.6%), (24E) -24-エチリデン-5α-ラノスト-8-エン-3β-オール (1.4%) 及び (24Z) -24-エチリデン-5α-ラノスト-8-エン-3β-オール (13.2%) と同定した。これらのうち第三番目のトリテルペンアルコールは新天然化合物とみなされる。これら3種の化合物の同定は24-オキソ-5α-ラノスト-8-エン-3β-オールから合成することにより確認した。他の4種の一般的なトリテルペンアルコール, すなわちβ-アミリン (10.9%), ルペオール (37.0%), シクロアルテノール (1.4%), 及び24-メチレンシクロアルタノール (13.7%), の単離と同定も行った。
  • 玉井 久司, 白浜 博幸, 浴本 貴生, 須沢 利郎
    1986 年 35 巻 9 号 p. 737-741
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    乳化剤フリースチレン/メタクリル酸-2-ヒドロキシエチル共重合 [P (St/HEMA)] ラテックス粒子の表面特性を調べ, そのナイロン, 木綿及びポリアクリロニトリル (PAN) 繊維への付着性をポリスチレン (PS) ラテックス粒子のそれと比較した。
    P (St/HEMA) ラテックスのナイロン繊維への付着性は, 主として, ラテックス粒子と繊維表面間の静電的相互作用の影響を受けた。これは, PSラテックスのそれと同様であった。P (St/HEMA) ラテックスの木綿及びPAN繊維に対する付着親和性は, 静電的及びvan der Waals力による相互作用エネルギーが低いにもかかわらず, PSラテックスのそれよりも非常に低い。これらの事実は, P (St/HEMA) ラテックスの木綿及びPAN繊維への付着に, 静電的相互作用に加えて他の反発作用が関与することを示唆している。この反発相互作用は, 粒子表面に存在すると考えられる水和層によるものであろう。
  • 梶本 五郎, 堀川 和夫, 荒木 幸夫, 和泉 次夫, 佐藤 征, 西野 与太郎, 花岡 譲一, 平田 芳明, 守本 京三
    1986 年 35 巻 9 号 p. 742-746
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    In previous papers, the authors, members of the Fat Stability Committee of Japan Oil Chemists' Society, reported the results of fat stability tests on autoxidation.
    The present paper presents the results of collavorative tests on fat thermal oxidative stability. Oils were heated at 180°C or 200°C in an AOM Test Tube. Carbonyl, anisidine and acid values and viscosity of the heated oils were measured. The carbonyl value (fresh soybean oil, about 2) increased linearly to about 15 after 10h heating at 200°C. That of anisidine value (fresh corn oil, about 5) increased to about 180 after 20h of heating at 200°C. The acid value and viscosity of the heated oils (10 or 20h heating at 180 or 200°C) increased only slightly.
  • 高木 徹, 板橋 豊
    1986 年 35 巻 9 号 p. 747-750
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The quantitative estimation of isomeric monoacylglycerol (MG) content in edible fatty oils was carried out by boric acid-impregnated rod TLC-FID using MG concentrates as samples. The MG concentrates were prepared by extraction with CH3CN from an edible oil-hexane solution. The procedure for CH3CN evaporation to recover the MG concentrates below 30°C hardly brought about any change in the content of 2-MG in the total 1-MG. Five species of refined vegetable oils showed 0.0050.01% for MG content, 9097% for 1-MG/total MG. GC analyses of methyl esters obtained from 1- and 2-MG fractions gave the acyl group composition in each fraction.
  • 阿部 芳郎, 松村 秀一, 朝倉 浩一, 笠間 秀徳
    1986 年 35 巻 9 号 p. 751-755
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    A series of linear all-ortho alkylphenol-formaldehyde novolak resins were prepared by reaction of bromomagnesium alkylphenoxide with paraformaldehyde in benzene. The alkylphenols were p-nonylphenol, p-amylphenol, p-tert-octylphenol, p-tert-butylphenol, m-tert-butylphenol, p-sec-butylphenol, p-ethylphenol, m-ethylphenol, 3, 4-xylenol, 3, 5-xylenol, p-cresol, m-cresol, p-methoxyphenol, m-methoxyphenol, and phenol. The antioxidant effects of these oligomers on the autoxidation of lard were examined by oven tests at 60°C. The oligomers of phenols linked with all ortho methylene-bridges showed good antioxidant effects comparable to those of BHT. Both the substituents on the aromatic rings and molecular weights of the oligomers determined the strength of these effects. Phenolic oligomers having methoxyl groups at the para positions showed excellent antioxidant effects. The most effective molecular weights for these oligomers ranged from about 6001, 000. The antioxidant effects of oligomeric phenolic compounds appeared to arise from cooperative intra-molecular OH-OH hydrogen bonding from adjacent aromatic hydroxyl groups along the chain.
  • 宮崎 昭治, 須原 康夫
    1986 年 35 巻 9 号 p. 756-761
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Lauric, myristic, palmitic, and stearic acids were oxidized with an ozone-oxygen mixture (fatty acid : ozone, 1 : 3 mol) at 90°C in acetic acid-water (9 : 1 vol/vol). Fatty acid conversion ranged from 80 to 95%, increasing in the order of stearic, palmitic, myristic and lauric acid.
    Most of the products consisted of dicarboxylic acid, as a major product but mono- and oxocarboxylic acids were also formed. Dicarboxylic acid (CnH2n-2O4) produced from lauric acid was n=310 and from myristic, palmitic, and stearic acid, n=312. The mono- and dicarboxylic acids formed in large amounts were mainly those having the half numbers of carbon atoms of starting fatty acids. In the reactions, oxocarboxylic acid was initially formed in large quantities but decreased with time, while the amount of dicarboxylic acid increased.
    The following processes were noted to occur during the course of the reactions :
    1) Oxidation of a carbon atom located about center of hydrocarbon chain of the fatty acid to form oxocarboxylic acid.
    2) The oxidative cleavage of this acid to form mono- and dicaboxylic acid.
  • 阿部 正彦, 粕谷 貴重, 荻野 圭三
    1986 年 35 巻 9 号 p. 762-767
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The adsorption behavior of 5 Azo oil dyes and sodium dodecyl sulfate (SDS) at n-dodecane/water interface were studied. In the case of surfactant free systems, interfacial tension decreased with increasing hydrophilicity of the dye. By applying the Gibbs adsorption equation to the interfacial tension data, the interfacial excesses of Azo oil dyes and SDS were evaluated. The interfacial densities and orientation angles of the dyes at the interface were dependent on the type and replacement positions of the hydrophilic groups.
    In the presence of a surfactant, both the dye and a strongly hydrophilic group interacted with SDS to a considerable extent.
    The distribution coefficients of the dyes in n-dodecane and sodium dodecyl sulfate micelle solutions were larger for dyes containing strongly hydrophilic groups than those with weakly hydrophilic groups.
  • 広瀬 裕子, 岩間 文男
    1986 年 35 巻 9 号 p. 768-770
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The seeds of five varieties of Japanese grape, Koshu, Semillon, Cabernet Sauvignon, Muscat Bailey A, Delaware, were investigated for oil content and characteristics. The crude oil content were 13.2, 14.4, 15.3, 12.7 and 15.1% for these five varieties, respectively. The predominant fatty acid component was linoleic acid in all varieties. Linoleic acid content ranged from 51.671.9%. The total unsaturated fatty acid levels were from 82.2 to 89.4%. The major component of 4-desmethylsterol was sitosterol. The fatty acid compositions and physical and chemical characteristics of the seed oils in these grapes were simillar to those found in safflower and sunflower seed oils.
  • 中辻 洋司, 祝迫 浩一, 池田 功, 岡原 光男
    1986 年 35 巻 9 号 p. 771-772
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    電子供与性側鎖を有する18-クラウン-6誘導体における側鎖の末端部分の構造が, アルカリ金属塩化物存在下での曇り点変化にきわめて大きな影響を与えることを見いだした。
  • 青木 宏
    1986 年 35 巻 9 号 p. 773-777
    発行日: 1986/09/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
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