油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
40 巻 , 7 号
選択された号の論文の8件中1~8を表示しています
  • 保田 立二
    1991 年 40 巻 7 号 p. 541-548
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Recent progress of immunologic aspects of liposomes for medical applications are reviewed. Liposomal application for immunoassay, targeting and adjuvant activity for vaccination are discussed. Development of complement dependent liposome immune lysis assay enabled to measure small amount of serum proteins, such as cancer markers, and extended to various microbial toxins. New technology of targeting for malignant tumors have been developed. The use of liposomes as an safe, versatile, universal adjuvant that can induce humoral and cellmediated immunity to antigen have been investigateted increasingly.
  • 蔵重 淳, 高岡 京, 高砂 昌久, 多留 康矩, 小林 光一
    1991 年 40 巻 7 号 p. 549-553
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    トリグリセリド中の溶存水の状態をフーリエ変換赤外及び近赤外スペクトルを用いて分析した。水そのものについて調べたところ20℃では, 大部分がトリマー以上のクラスターであった。また120℃ではほとんどがモノマー, ダイマーの状態であると推定された。
    一方, トリステアリン, トリオレイン, トリリノレイン, トリリノレニン等のトリグリセリド中の溶存水の状態を20℃で分析したところ, いずれの場合も, モノマーの状態からポリマーのクラスターの状態までと広く分布していた。ただし, 水の各状態の存在比はトリグリセリドに含まれる二重結合に影響を受けて各トリグリセリドで異なっていた。
    すなわち, トリリノレインの溶存水の状態は20℃の水単独のパターンに近いパターンを示すが, これより二重結合の数が少なくなると, モノマーが増加し, 二重結合数が増えるとより大きなポリマークラスターが増えた。
  • Akio KATO, Augustine ONG Soon Hock
    1991 年 40 巻 7 号 p. 554-560
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    The contents of α-tocopherol, chlorophyll, carotenes and squalene in the lipid extract of palm leaflets from fronds of different frond numbers and palm ages were determined. The results showed the average contents (%, dry basis) of α-tocopherol, carotenes and squalene in the leaflets of the same frond number as obtained from palms of different ages to increase with frond number. The average contents were 0.02 %, 0. 21 % and 0. 40% for α-tocopherol, 0. 05%, 0. 13% and 0. 22% for carotenes, and 0. 006%, 0.1 % and 0. 2% for squalene in frond numbers 1, 17 and 33, respectively. In the case of total chlorophyll, the average content appeared to be maximum at a frond number 17, and were 0. 48%, 0. 62 % and 0. 53 % in leaflets at frond numbers 1, 17 and 33, respectively. Since oil frond (frond number >33) is available in abundance from frond pruning in oil palm plantation, these materials should be usable for the extraction of α-tocopherol, carotenes and squalene. The fatty acid composition of lipids was also determined.
  • 中村 正男, 服部 肇, 城所 忠彦, 清宮 懋
    1991 年 40 巻 7 号 p. 561-565
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    平らな油/水界面の上または下に, 水滴または油滴を接触させ合一が起こるまでの時間を沢山の液滴について種々の温度で測定し, 液滴寿命の分布曲線の解析から, 液滴合一機構を解析した。
    横軸に液滴の寿命tを, 縦軸にそれぞれの寿命を持つ液滴の数Nの対数をプロットした分布曲線は, 特徴的な二つの部分に分類される。液滴寿命が0からτまでの水平部分では, Nが約20で一定であるが, τ以上の寿命を持つ液滴の数の対数lnNは, 寿命tの増加と共に直線的に減少する。dlnN/dtで表される直線の勾配kは, 液滴合一の速度定数であるが, τの温度依存性から計算されるアレニウスの活性化エネルギーは, 液体の粘性の温度依存性から計算される流動の活性化エネルギーと一致して, 液滴合一の初期過程が二つの界面に挟まれた液体の流動支配であることが確認された。
  • 松谷 成晃, 遠藤 善久
    1991 年 40 巻 7 号 p. 566-573
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    2-スルホナト脂肪酸メチル (α-SF) を含むスルホン酸塩型アニオン界面活性剤混合物の分離定量法を開発した。直鎖アルキルベンゼンスルホン酸塩 (LAS), α-オレフィンスルホン酸塩 (AOS), アルカンスルホン酸塩 (SAS), 及びα-SFはそれらの混合物からの分離が難しいが, それらをスルホン酸メチル誘導体に変えると, 高速液体クロマトグラフィー (HPLC) により分離が可能となった。メチルエステル混合物を順相HPLCによりα-SF, AOS, 及び (LAS+SAS) に分離し, またピーク面積により含量を求めた。同時に, HPLCの検出器を通過してきた流出液を分取し, 逆相HPLCによるアルキル同族体分析に供した。LASとSASの比率は核磁気共鳴吸収スペクトル (NMR) により求めた。α-SF, LAS, AOS, 及びSASを既知量混合し, この方法で分析した。アルキル同族体分布の分析結果は出発原料, すなわち脂肪酸メチル, 直鎖アルキルベンゼン, α-オレフィン, 及びn-パラフィンのそれとよく一致した。
  • 遠藤 節子, 郭 志平, 高木 徹
    1991 年 40 巻 7 号 p. 574-577
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    The lipids of seven species of Basidiomycotina (Lepista sordida, Amanita pantherina, Russula emetica, Russula nigricans, Lactarius vellereus, Clavulina cristata and Polyporus squmosus) and three species of Ascomycotina (Morchella esculenta, Morchella elata and Pezia vesiculosa) were studied for determination of total lipid, neutral lipid, glycolipid and phospholipid content and fatty acid composition. The major fatty acid components of all samples were 16 : 0, 18 : 1 and 18 : 2, but 18 : 0 was found in L. vellereus in considerable amounts. Two unusual fatty acids cis-9, trans-11, trans-13, cis-15-octadecatetraenoic acid and cis-9, cis-14-, octadecadien-, 12-ynoic acid were also detected as fatty acid components of C. cristata. Their structures were assigned based on chromatographic and UV and GC-MS spectrometric data as well as a comparison with the authentic samples.
  • 小日山 正剛, 志村 光雄, 丸山 武紀, 兼松 弘, 新谷 〓
    1991 年 40 巻 7 号 p. 578-591
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Commercial margarines, cooking fat and lard in Germany were assessed for quality, using 16 brands of margarine (including 4 of high linoleic type), 9 of low fat spread (including 4 of high linoleic type), 4 of dairy spread (compound type, 2 ; low fat butter, 2), 11 of cooking fat and 8 of lard, totaling 48.
    1) Lipid and water content averaged 80.0 and 19.4% in margarine, while 39.5 and 56.8% in low fat spread, respectively. The latter had about half calories of the former. Sorbic acid and stabilizers of emulsion were added to the low fat spread.
    2) Almost all margarine samples were fortified with vitamins A and D3, and vitamin B6, was also found in some cases. To all high linoleic products, α-tocopherol was added, and tocotrienols were detected in 6 brands of margarine, indicating blending palm oil to possibly be present.
    3) Cholesterol was detected only as a trace in products labelled vegetable oil on tha package, but Δ7-stigmastenol and avenasterol were detected in greater amounts in high linoleic products than in others.
    4) Since high linoleic margarines comprised of 64.351. 1% (57.7% in average) of c, c-18 : 2 fatty acid, and contained less trans fatty acids, they were considered “zero-trans” products. The ratios of α-tocopherol (mg) /polyunsaturated fatty acids (g) in these ranged from 1.45 to 0.63 (1.00 in average), indicating α-tocopherol to be sufficiently present.
    5) Various types of composition were present in cooking fat, most lard product were characteristically present in addition to onion and spices.
    6) SFC curves indicated the high linolleic type of margarines to be softer than others in the low temperature region. The dairy spread showed more SFC in the low temperature region, but less SFC in the higher region than margarines. SFC in cooking fat varied considerably according to type, and lard showed a SFC curve with a unique feature of a wide melting range.
  • 渡辺 昭一郎, 村瀬 行信, 猪口 雄介, 岡本 隆久, 汲田 進, 鹿間 達雄, 田中 幸隆, 長谷川 泰伸
    1991 年 40 巻 7 号 p. 592-600
    発行日: 1991/07/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
feedback
Top