油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
34 巻, 7 号
選択された号の論文の10件中1~10を表示しています
  • 荒木 繁, 鹿山 光
    1985 年 34 巻 7 号 p. 509-517
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
  • 太田 静行
    1985 年 34 巻 7 号 p. 518-529
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2010/02/19
    ジャーナル フリー
    フライが終わった後にフライなべに残る油は通常, 捨てずに次回に新しい油を足して使用する。フライはかなり高温で行われるので, フライ油中では酸化, 重合, 分解など種々の反応が起こり, その結果, 持続性泡立ちの発現, 着色, 発煙, 毒性の発現など種々の不都合な現象がみられるようになる。これらの劣化現象はその程度が少ないときはあまり問題にならないが, 劣化の程度が著しい場合には, この油は実用上もフライに使用できない。どの程度の劣化ならばまだ使用を継続してもさしつかえがなく, どの程度劣化したら使用をやめるべきかという, いわゆる “フライ油の使用限界” は設定が難しいが, この使用限界を過ぎた油は “廃油” として何らかの処分をしなければならない。この廃油も劣化の程度が少なければ再生も可能であり, また別の用途もいくつか考えられている。フライ廃油を捨てる場合にもいくつかの方法があるが, それぞれ問題をかかえている。
  • 川瀬 徳三, 橋本 尊子, 藤井 富美子, 皆川 基
    1985 年 34 巻 7 号 p. 530-538
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    脂質分解酵素リパーゼを皮脂汚れの洗浄に応用するための基礎的研究の一環として, 各種起源の異なるリパーゼを用いてリパーゼ活性に及ぼすpH及び界面活性剤の影響について系統的に検討した。pHの影響の結果からイオン性基の変化の度合いを検討し, リパーゼは2つのタイプに大別された。界面活性剤と基質を先に接触させるA法において, 界面活性剤の種類に関係なくすべてのリパーゼの活性は, 界面活性剤濃度の増加につれて減少した。一方, 界面活性剤とリパーゼを先に接触させるB法において, 非イオン界面活性剤はすべてのリパーゼ活性を増大させ最大値を与えたが, アニオン界面活性剤の場合には低濃度で完全阻害を受けるリパーゼと広い濃度範囲で, 活性の残存するリパーゼの2種のタイプに大別された。特に後者のリパーゼにおいて興味あることに, 活性は一たん増大したが, この説明としてリパーゼ-界面活性剤複合体の形成を考えた。pHの影響様式によるリパーゼの分類とアニオン界面活性剤による阻害様式に基づく分類とは一致した。
    アニオン界面活性剤による強い阻害を防ぐ手段としての非イオン界面活性剤混合系についても検討を加えた。
  • 持田 由幸, 山田 富司
    1985 年 34 巻 7 号 p. 539-544
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The effects of MoC5, VCl3, CrCl3·6 H2O, WCl6, and MnCl2 on the autoxidation of pure methyl oleate and decomposition of methyl oleate hydroperoxide at 80°C were evaluated on the basis of changes in characteristic numbers, oxirane oxygen content, and reaction products.
    The chlorides of Cr, V, and W acted as redox catalysts on the decomposition of hydroperoxide and enhanced the autoxidation of methyl oleate remarkably. The prooxi dant activity of the metal chlorides appeared in the order of Cr > V > W > Mn. Molybdenum chloride accelerated the decomposition of hydroperoxide but inhibited the autoxidation of methyl oleate. Manganese chloride had no effect on either reaction.
    The products resulting from these two reactions were trans-and cis-epoxyoctadecanoates, hydroxyoctadecenoates, hydroxiyepoxyoctadecanoates, oxooctadecenoates, and cleaved products.
  • 長谷川 富市, 多田 千代
    1985 年 34 巻 7 号 p. 545-550
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Washing experiments were performed in which liquid flows were directed perpendicularly and made to penetrate artificially soiled cotton fabrics. Two such cotton fabrics were used : one soiled with carbon black and palmitic acid, and the other with tris (8-quinolinolato) iron (III) (ferric oxynate) and hardened beef tallow liquid paraffin. Detergent concentration ranged from 0.1 to 0.4% and the flow velocity from 0.1 to 1.2 m/s. Detergency increased with increasing velocity but tended to saturate in the high velocity range. Washing periods exceeding 10 seconds did not increase the detergency.
    Washing under the present experimental conditions was analysed theoretically; the relation between the degree of reflection and number of soil particles can be expressed by a simple equation, and assuming the soil particles to be removed by drag caused by Stoke's flow, detersive efficiency can be expressed as a function of velocity. Such a function would include parameters of soil particle adhesion force, the corresponding radii being decided by the structure of textile fabric, liquid viscosity and soil particle diameter. For given parameter values, the analytical results were found to agree well with the present experimental data.
  • I.スクアレン
    Ab. GAPOR, 河田 司, 渡辺 寿, 無類井 建夫
    1985 年 34 巻 7 号 p. 551-553
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    パーム油脱臭脂肪酸(PFAD)中の炭化水素成分を検討した。ガスクロマトグラムでは数多くのピークが認められたが, 主成分はスクアレンであることをGC-MSにより確認した。原料パーム油, 精製パーム油, PFAD各数ロット中のスクアレンを定量した結果, 平均値はおのおの588, 257, 788(ppm)で原料中に存在したものがPFAD中に濃縮されていることがわかった。
  • トコフェロールの酸化防止効果向上に関する研究 (第8報)
    青山 稔, 丸山 武紀, 兼松 弘, 新谷 〓, 塚本 正人, 東海 林茂, 松本 太
    1985 年 34 巻 7 号 p. 554-557
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The synergistic antioxidant effects of tocopherol (Toc) and sucrose fatty acid ester (SE), another food emulsifier, on lard and palm oil were investigated by the oven and AOM tests. Seven types of SE of different ester composition were tested. The antioxidant effects of SE alone were also studied in the same manner.
    1) In the oven test, the SE, when directly added to lard, all showed slight antioxidant effects and slightly enhanced the antioxidant effect of Toc on lard. These effects were difficult to compare directly because of the different solubilities of the SE. Nevertheless, they appeared to depend on the ester composition or SE hydroxyl values. No effects were observed on palm oil.
    2) All SE could be homogeniously dissolved with 0.20% in fats by using monoglyceride as the medium, as previously described. In the oven test, the effects of SE on lard became more pronounced with increased hydroxyl values. However, SE-6 with 50% monoester showed a larger effect than SE-7 with a higher hydroxyl value. In the AOM test, the effects of all SE were quite small and essentially the same.
  • トコフェロールの酸化防止効果向上に関する研究 (第9報)
    青山 稔, 丸山 武紀, 兼松 弘, 新谷 〓, 塚本 正人, 東海 林茂, 松本 太郎
    1985 年 34 巻 7 号 p. 558-562
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2010/02/19
    ジャーナル フリー
    The synergistic antioxidant effects of tocopherol (Toc), isopropyl citrate (IPC) and certain phenolic antioxidants on lard and palm oil were investigated by the oven and AOM tests. The antioxidant effects of IPC were compared with those of the phenolic antioxidants in the same manner.
    1) IPC and guaiac resin (GR) had little antioxidant effect on lard or palm oil, but the other antioxidants had considerable efficiency in the order of nordihydroguaiaretic acid (NDGA) > propyl gallate (PG) ≥ tertiary butyl hydroquinine (TBHQ) >dibutyl hydroxy toluene (BHT) on lard, and TBHQ>PG>NDGA>BHT on palm oil.
    2) TBHQ remarkably enhanced the antioxidant effects of a mixture of Toes (m-Toc) and dl-α-Toc on lard, and particularly hindered any increase in POV in the induction period. Synergistic effects on lard resulted by the addition of PG along with m-Toc, but such effects brought about by the addition of any other combination were either the summation of that for each component or less. Besides, efficiency on palm oil by the addition of any antioxidant along with Toc became lower than that by the addition of antioxidant only.
    3) As in the case of citric acid previously described [Yukagaku, 32, 695 (1983)], IPC enhanced the antioxidant effects of Toc on lard containing 4.4 ppm of iron. Thus, IPC may act as a metal deactivator in this system.
  • 坪内 寿彦, 松井 完二, 日下 兵爾, 太田 静行, 上村 俊一
    1985 年 34 巻 7 号 p. 563-567
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Pacific saury were dried with an ordinary dryer, or either in the sun or shade, and some of it was smoked. The fatty acid composition of lipids in the saury was examined by GLC, before and after this processing.
    The compositional percentage of higher unsaturated fatty acids decreased in proportion to the degree of drying. In smoked pacific saury, the lipids were found to be stable.
  • 荻野 圭三
    1985 年 34 巻 7 号 p. 568-575
    発行日: 1985/07/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
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