油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
43 巻 , 3 号
選択された号の論文の10件中1~10を表示しています
  • 浮海 紀之, 清永 康博, 新井 博人, 近藤 房雄, 菅原 均
    1994 年 43 巻 3 号 p. 203-212
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Sodium polystyrenesulfonate (PSS) was shown to be suitable as an additive for a highly concentrated coal water mixture (CWM) used by electric power plants. By combining PSS with an appropriate auxiliary CWM was able to be produced with various coals.
    Using colloid vibration potential (CVP) technique by which the ζ-potential of particles in a concentrated colloidal dispersion can be measured, we have developed a novel technique to measure the ζ-potential of coal particles in CWM. By means of this technique the dispersion mechanism of CWM was estimated.
    A technique for PSS production, in which styrene is polymerized by cationic polymerization and the resultant oligostyrene is sulfonated successively, was also developed.This new technique make possible the manufacture of PSS at low cost.
  • 和田 俊, ディミチ レヴェント
    1994 年 43 巻 3 号 p. 213-219
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    かつお油漬缶詰の肉脂質組成に及ぼす注加油の影響について, オリブ油, サフラワー油及び水を用いて缶詰を製造し, これを18か月間室温で貯蔵した後, 原料及び冷凍貯蔵肉と比較検討した。缶詰及び冷凍のかつお肉のトリアシルグリセリン (TG) は減少し, 遊離脂肪酸が増加したが, なかでも, 水注加缶詰の変化が著しく, そのTGは貯蔵後に消失した。サフラワー油漬缶詰の TGの減少は比較的に小さく, サフラワー油はオリブ油に比べ, より安定な注加油であった。18か月間の貯蔵で, 魚肉中に注加油が吸収されて, かつお肉の脂肪酸組成が変化した。すなわち, 注加油の特徴的な脂肪酸 (18 : 1及び18 : 2) が増加し, 注加油からは魚油由来の高度不飽和脂肪酸が検出された。かつお缶詰肉のn-3/n-6 比はサフラワー油漬で1.3, オリブ油漬で6.3であり, これは原料の9.3に比べてかなり低い。このように缶詰の注加油は貯蔵缶詰の原料肉のn-3/n-6比に大きく影響を与えた。
  • 大勝 靖一, 末吉 孝
    1994 年 43 巻 3 号 p. 220-224
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    我々が合成した糖脂質は酵素類似の反応様式に従い数種のアミノ酸を加水分解した。糖脂質の触媒活性はα-キモトリプシン類似の高い基質選択性を示した。特にC-4位のヒドロキシル基が基質選択性に大きく関係することが今回の結果から示唆された。
  • 安藤 孝夫, 銭谷 幸雄, 大石 雅文
    1994 年 43 巻 3 号 p. 225-228
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    工業的に多く使用されているポリウレタンのモデルとして, ジオール成分としてα, ω-ジヒドロキシポリ (エチレンアジペート) (E, Mn=2000) とエチレングリコール (EG) のモル比1 : 2の混合物, 及びジイソシアネート成分としてビス (4-イソシアナトフェニル) メタン (MDI) を使用し, NCO/OHのモル比を1.000 から1.030まで変化させて, N, N-ジメチルホルムアミド (DMF) 中でポリウレタンを合成し, アロファナート結合含量を測定した。その結果, NCO/OHモル比が1.00より大きいほどアロファナート結合含量が多くなり, ポリウレタンの重要な品質である溶液粘度安定性が悪くなることを明らかにした。そして, NCO/OHモル比を1.005以下に制御することによりアロファナート結合含量を0.005 mmol・g-1以内に制御でき, 極めて製品粘度安定性の良好なポリウレタン溶液が得られることを明らかにした。
  • 河井 義幸, 近藤 泰男, 大西 正男, 伊藤 精亮
    1994 年 43 巻 3 号 p. 229-236
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Sphingophospholipids were separated from the water-soluble fractions of chloroformmethanol extracts of etiolated soybean cotyledons and hypocotyls, and purified by gel filtration and ion-exchange chromatography. Yields, based on dry weights of the lipids, were 0.1 % and 0.6% for cotyledons and hypocotyls, respectively. Molar ratios of the constituents and FAB-Mass spectrum of the lipophilic moiety liberated by alkaline hydrolysis showed the glycolipids to be phytoglycolipids with long saccharide chains, consisting of more than ten molecules of arabinose and galactose, linked to the core tetrasaccharide portion, glucosaminosyl- glucuronosyl (mannosyl) -inosityl residue combined to ceramide phosphate. Permethylation analysis, suggested the neutral saccharide moiety to be the 1, 6-linked galactose backbone from which arabinosyl chains branched out at position 3 of galactose residures. The ceramide residures were composed of trihydroxy sphingoids (mainly 4-hydroxysphinganine) and 2-hydroxy fatty acids (mainly 2-hydroxylignoceric acids). They were indentical with those of other phytoglycolipids. The chemical compositions of the neutral saccharide chains as well as component ceramide species of soybean seedling-phytoglycolipids differed somewhat in cotyledons and hypocotyls.
  • 無類井 建夫, 中西 美喜
    1994 年 43 巻 3 号 p. 237-242
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Degradation of oil from high chlorophyll (CHL) level rapeseed by heating at 180°C was compared with that from ordinary CHL level rapeseed. The rates of decomposition of tocopherols (TOC) and formation of polymerized oil served as indexes for evaluating degradation. TOC in refined oil from high CHL seed decomposed more rapidly than that in oil from ordinary CHL seed. The rates of decomposition increased as the degree of refinement, suggesting the formation of pro-oxidants to be formed via the refining process. Pro-oxidants formed in oil from high CHL level rapeseed could not be easily removed by bleaching or deodorization. Essentially the same was noted for the formation of polymerized oil. Addition of acylated sterylglycosides at 100 ppm suppressed TOC decomposition in oil from high CHL rapeseed, but was not effective in reducing the formation of polymerized oil.
  • 松村 秀敏, 岡村 浩, 今栄 東洋子, 岩本 融
    1994 年 43 巻 3 号 p. 243-250
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    The fluorescence polarization of a fluorescence probe embedded in vesicle bilayers was assessed for dicarboxylic acid surfactant/dimyristoyl phosphatidylcholine (DMPC) mixtures. The effects of additive surfactants on membrane fluidity were investigated. Simultaneously, mixed vesicles size was estimated from light scattering and vesicle formation was confirmed by electron microscopic observation. With increase in hydrocarbon chain length of additive surfactants, transition temperature of membrane fluidity increased. The transition temperature rose in an order, N-acyl-L-aspartic acid (CnAsp) /DMPC, alkenylsuccinic acid (CnSA) /DMPC, and fatty acid/DMPC systems. For the C14SA/DMPC mixed system, size was not affected by mole fraction of a surfactant, while transition temperature varied with the addition of C14SA. For the C12Asp/DMPC system, transition temperature showed no change but particle size remarkably decreased with mole fraction.
  • 小日山 正剛, 兼松 弘, 高橋 喜和, 丸杉 光一郎, 須藤 元雄, 新谷 〓, 菅野 道廣
    1994 年 43 巻 3 号 p. 251-254
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
    Nickel content in oils and fats at various processing stages in a production line was determined. Soybean oil, corn oil, palm oil, palm olein, fish oil, lard and beef tallow were examined for this parameter. Samples were collected various stages ; before catalyst addition (starting material), following hydrogenation (hydrogenated oil), and removal of catalyst (catalyst- removed oil), during bleaching (bleached oil) and at the final refining stage of deodorization (deodorized oil).
    1) The nickel-catalyst was almost completely removed at the catalyst-removal stage. Nickel content in the deodorized oil was only 0.04 ppm or less. The nickel-catalyst in hydrogenation is thus almost totally removed from oils during the refining process.
    2) Acid value (AV) and peroxide value (POV) of deodorized oils were below 0.06 and 0 meq/kg, respectively, indicating that the oils were thoroughly refined.
  • 小日山 正剛, 馬場 明, 木下 葉子, 丸山 武紀, 新谷 〓, 菅野 道廣
    1994 年 43 巻 3 号 p. 255-268
    発行日: 1994/03/20
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
  • 1994 年 43 巻 3 号 p. 291
    発行日: 1994年
    公開日: 2009/10/16
    ジャーナル フリー
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