油化学
Online ISSN : 1884-2003
ISSN-L : 0513-398X
38 巻, 8 号
選択された号の論文の9件中1~9を表示しています
  • 寺嶋 正彦
    1989 年 38 巻 8 号 p. 595-602
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The production of oilseed meals is increasing in the world. However their utilization for food is very few and only 10% soy bean meal is used for food processing in Japan. Soy protein products are classified into powder, texture and fiber type and a lot of fuctional properties are revealed according to their types. So, the products are being used as improver of processed food such as meat and fish paste products, delicatessen, etc. In addition, recently 100of chemical score and cholesterol lowering effect for soy protein has been reported and indicated that it is an excellent nutritional protein source for human. Due to the above, new style food products which soy protein products are subjective have been developing for consumer market. In spite of many researchers' efforts, other oilseed proteins have not yet been resolved their individual problems, antinutrients, toxins, color, flavor, etc. and utilization for food materials is limited.
  • スクシンイミドエステルの化学 (第16報)
    平田 博文, 山科 孝雄, 樋口 勝彦
    1989 年 38 巻 8 号 p. 603-611
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    N-スクシンイミジルアリールアセテート (1a) とアミノ酸 (2) から相当するN-アリールアセチルアミノ酸を生成するN-アリールアセチル化反応を水溶液中 [pH= (2) のアミノ基のpKa], 20℃で速度論的に検討した。反応は (1a) の分解反応と競争的であり, 速度はV= (kd+k2 [2]) [1a] で表すことができた。ここで, kd及びk2は分解反応及びN-アリールアセチル化反応の速度定数を示す。
    N-アリールアセチル化の二次速度定数, k2, は (2) のアミノ基の求核性 (pKa) と良好な正の相関性を示し, logk2vs.pKaのプロットの傾きは0.7~0.8であった。オルト置換 (1a) による反応の速度は, 立体障害のためメタ及びパラ置換 (1a) の場合よりも遅かった。メタ及びパラ置換 (1a) の二次速度定数はHammettのσ値と良好な正の相関性を示し, そのρ値は0.53~0.77であった。種々の検討から, N-アリールカルボニル化の速度は (1a) 及び (2) の誘起効果及び立体障害に支配されることが分かった。速度比, 10-3k2/kd, は若干のアミノ酸を除いて1.0よりも大きかった。また, より詳しい反応の遷移状態を知るため, (1a) とN-スクシンイミジルベンゾエート (1b) 及びN-アシロキシスクシンイミド (1c) との反応性の比較を行った。
    以上の結果から, 反応は求核的に起こることが分かり, その詳細について考察を行った。
  • 有機ビルダー (第23報)
    松村 秀一, 前田 秀一, 〓川 貞雄, 近角 信利, 千田 孝之
    1989 年 38 巻 8 号 p. 612-618
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    疎水性のシクロヘキサノン環及び酵素反応を受けやすいカルボニル基を含有する一連のポリ [(アクリル酸ナトリウム) -co- (2-シクロヘキセン-1-オン)] を合成し, 合成洗剤用ビルダー性能について検討を行った。ポリマーの合成は2-シクロヘキセン-1-オンとアクリル酸メチル又はアクリル酸とのラジカル共重合により行った。洗浄試験は木綿人工汚染布を用い, 重質洗剤組成により行った。その結果, これらポリマーはクエン酸三ナトリウムやゼオライトよりもすぐれたビルダー性能を示し, 一部のものはトリポリリン酸ナトリウム (STPP) よりもすぐれた性能を示した。さらに、これらポリマーは生分解性を有することが認められた。ポリ (アクリル酸ナトリウム) 中におけるシクロヘキサノン環は洗浄力増強作用と生分解における活性部分としての両方の働きをしていることが予想された。
  • 小嶋 道之, 大西 正男, 間野 康男, 佐々木 茂文, 伊藤 精亮, 藤野 安彦
    1989 年 38 巻 8 号 p. 619-625
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Major glycerolipid classes such as triacylglycerol (TG), monoglycosyldiacylglycerol (MGDG), diglycosyldiacylglycerol (DGDG), phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanol-amine (PE) and phosphatidylinositol (PI) were isolated from seeds, leaves and the roots of Adzuki bean (Vigna angularis), and their molecular species of 1, 2-diacylglycerol residues were investigated. Not only the relative proportions but also molecular species compositions of these glycerolipids differed among the organs. However, the major molecular species, based on the degree of unsaturation of the component 1, 2-diacylglycerol residues, were generally dienoic to pentaenoic types (i.e. 16 : 0-18 : 2, 16 : 0-18 : 3, 18 : 2-18 : 2, and 18 : 2-18 : 3) in TG, PC and PE, dienoic and trienoic in PI, and hexaenoic (i.e. 18 : 3-18 3) in MGDG and DGDG. Thus, the degree of unsaturation in the DG species of Adzuki glycerolipids was moderate for TG, PC and PE, lower for PI, and higher for MGDG and DGDG.
  • 中田 由美子, 後藤 景子, 田川 美恵子
    1989 年 38 巻 8 号 p. 626-632
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The effect of electrolyte concentration on particle attachment and detachment under gravity was studied experimentally using an immersed system consisting of spherical polyethylene particles and a quartz plate. Experimental data were interpreted in terms of electrostatic and dispersive van dar Waals interactions on the basis of the heterocoagulation theory. The addition of potassium chloride to a suspension in a quartz cell at constant pH caused increase in the number of particles attached to the cell wall and decrease in the rate of particle detachment from the wall. These results are due to change in the depth of the secondary minimum of potential energy curves.
  • 小山内 州一, 吉田 祐司, 福島 一嘉, 〓川 貞雄
    1989 年 38 巻 8 号 p. 633-641
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    Racemic and optically active amphoteric surfactants, N-substituted amino acids and amino sulfates derivatives were prepared to determine relationship of physico-chemical relations of chiral isomers with chemical structures among chiral isomers. Amphoterics possess a 1-phenylethyl group as the hydrophobic chiral center. The racemates showed no difference with optically active isomers with respect to capacity for lowering surface tension and cmc. The influence of the long alkyl chain length of the hydrophobic group on cmc was essentially the same as that of other types of surfactants governed by Traube's rule, while the influence of chain length between the two hydrophilic groups could not be determined exactly. The pH of the solution affected the solubility of amphoterics and an aqueous solution of the amino acid derivative surfactants became turbid below pH 4 in acidic condition.
    The amphoterics were also tested for antimicrobial activity against bacteria and fungi. The hydrophobic long alkyl group significantly influenced antimicrobial activity more than the chiral isomerism. N-Dodecylated homologues were confirmed to be more antimicrobial than N-decylated homologues.
  • 国枝 博信, 〓島 一善
    1989 年 38 巻 8 号 p. 642-646
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    A three-phase region of the W+D' +Om type appeared in a water/nonionic surfactant/middle- or long-chain alcohol system, in which W was an excess water phase and Om, a nonaqueous reversed micellar solution phase. The D' phase (surfactant phase), also called an anomalous or L3 phase, differed from the other surfactant phase, D, which was usually observed in water/nonionic surfactant/hydrocarbon systems. In many linear-chain alcohol systems, the D' phase was observed over a wide range of water/alcohol ratios, and a liquid crystal of lamellar type was present below the three-phase temperature. When branched alcohol was used, phase behavior changed and became similar to a three-phase region of the W+D+O type as in ordinary hydrocarbon systems. The solubilizing capacity of the D' phase was much larger than that of the D' phase. The appearance of D or D' phases was dependent of the nature of the alcohol and surfactant.
  • 大西 正男, 伊藤 精亮, 藤野 安彦
    1989 年 38 巻 8 号 p. 647-653
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    The components and molecular species of sphingolipids from maize organs (seeds, leaves, roots, stems, pollen and styles) were investigated. The major sphingolipid classes were commonly cerebrosides and ceramides, the former being predominant except in the case of seeds. The representative molecular species of cerebrosides were found to be 1-O-glucosyl-N-2'hydroxyarachidoyl-sphingadienine, 1-O-glucosyl-N-2'-hydroxylignoceroyl-4-hydroxysphingenine, 1-O-glucosyl-N-2'-hydroxybehenoyl-4-hydroxysphingenine and the like. Although cerebroside composition was similar for leaves and stems, maize cerebrosides generally showed characteristic patterns in molecular species compositions among the organs. Pollen cerebroside in particular was unusual; the species having sphingadienine and 2-hydroxyarachidic acid constituted half the total. The predominant sphingoid component in their crude ceramide fractions from the maize organs was usually 4-hydroxysphinganine, whereas the principal fatty acid component was 2-hydroxylignoceric acid, but was 2-hydroxyarachidic acid for pollen.
  • 藤谷 健
    1989 年 38 巻 8 号 p. 654-657
    発行日: 1989/08/20
    公開日: 2009/11/10
    ジャーナル フリー
    飽和及び不飽和のトリグリセリドの熱酸化に伴うBHAの酸化的分解とその二量体の生成を, BHAの初濃度との関連のもとに検討した。
    BHAは飽和トリグリセリド中における酸化に対しては非常に安定で, わずかのBHAが二量体, とくにジフェニルエーテル型二量体まで酸化されるだけであった。BHAの初濃度を低くすると, 少量のBHAは二量体を経て更に酸化され, 酸化後の単量体と二量体の合計量は, BHAの初濃度を低くすると低下した。BHAの初濃度が低いときの反応混合物中に生成する二量体は, 初濃度が高い場合に比べて少なかった。
    BHAを不飽和トリグリセリド中で熱酸化したときは, BHAはかなり不安定であった。酸化中のBHA単量体の安定性は, BHAの初濃度を下げるに従って低下し, 二量体の収量もまた低下した。BHAの初濃度が0.1%のときには, 単量体は反応混合物から急速に消滅し, 二量体は検出されなかった。
    飽和及び不飽和トリグリセリドの混合物中におけるBHAの酸化的分解もまた, BHAの初濃度を低くすると速くなった。
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