日本家政学会誌
Online ISSN : 1882-0352
Print ISSN : 0913-5227
ISSN-L : 0913-5227
65 巻, 1 号
選択された号の論文の5件中1~5を表示しています
報文
  • 飯田 文子, 堀江 かほり, 西村 敏英
    2014 年 65 巻 1 号 p. 3-12
    発行日: 2014年
    公開日: 2015/01/01
    ジャーナル フリー
     本研究は,ホルスタイン種牛肉のロースを異なる加熱方法,すなわち焼成と蒸し焼き,煮熟,真空低温,マイクロ波の各方法で,内部中心温度60度に達するまで加熱した後,ロース芯を用いて官能評価と機器測定により食感および味の違いを検討した.ロース芯の加熱損失は,焼成,蒸し焼き加熱で最も小さく,マイクロ波で最も大きかった.調理後の肉の水分含量は真空低温加熱で最も多く,マイクロ波で最も少なかった.調理後の脂質含量は,真空低温で加熱した肉で低い値を示した.破断測定における破断エネルギーはマイクロ波加熱で高値であった.調理後の総アミノ酸含量は真空低温加熱で調理された肉において,最も高い値を示した.官能評価では,焼成および蒸し焼き加熱の肉で多汁性が高く,香りが良く,うま味も強いと評価された.真空低温加熱の肉はやわらかく,うま味が強いが,香りが良くないと評価された.マイクロ波加熱はどの項目においても低い評価値を示した.
     以上の結果から,異なる加熱方法によるホルスタイン種牛のロース芯の官能評価特性の差異は,加熱損失,水分含量,うま味成分含量並びに破断エネルギーの差によってもたらされることが明らかとなった.
  • ―ミドルクラスと「自己抑制」の重要性―
    坂井 妙子
    2014 年 65 巻 1 号 p. 13-20
    発行日: 2014年
    公開日: 2015/01/01
    ジャーナル フリー
      It is generally believed that fashion had been dominated by aristocracies and the upper classes in the modern period in England. However, during the Victorian period, this norm was severely eroded by the increasing numbers of the middle classes. They began to re-interpret the fashions of their social superiors on the basis of middle-class sense of values and morality. With the help of middle-class oriented fashion magazines, new ideas about fashions became widely distributed.
      To trace this process, the author uses a variety of sources: etiquette books which were predominately read by socially ambitious middle-class people, popular fashion magazines such as the Englishwoman's Domestic Magazine, and essays on extreme fashions such as tight-lacing. The author argues that the strong sense of morality of the middle class caused people to exercise self-restraint when choosing their clothes, and strictly dictated what was appropriate to wear. These ideas were gradually integrated in forming the sense of Englishness of English dress.
ノート
  • 片山(須川) 洋子, 片山 眞之
    2014 年 65 巻 1 号 p. 21-26
    発行日: 2014年
    公開日: 2015/01/01
    ジャーナル フリー
     乾燥ヒジキ(市販相当品)試料に30倍量の4%酢酸溶液あるいは4%炭酸水素ナトリウム溶液を加えて,0℃,30℃,60℃,90℃の各温度にて1時間,3時間,6時間孵置した後,急速減圧濾過によって残渣部分と溶液部分とに分画した.各画分のヒ素含有量を熱中性子放射化分析によって定量した.
     乾燥ヒジキ中のヒ素含有量は89.1±6.4 μgAs/g乾燥ヒジキ試料(n = 6)のものを用いた.4%酢酸溶液にて0℃で1時間孵置したものでは37%のヒ素が除去され,6時間後には66%が除去された.温度の上昇とともに除去率は大きくなり,90℃で3時間後には82%のヒ素が除去された.4%炭酸水素ナトリウム溶液では,0℃で1時間孵置したもので13%のヒ素が除去されたにすぎず,6時間後でも56%が残存していた.しかし,高温になるにつれて除去率は上昇し,60℃以上では6時間孵置すると,残存率が13~15%と酢酸溶液よりもヒ素の残存量が減少した.
     4%酢酸溶液と4%炭酸水素ナトリウム溶液におけるヒ素残存率の相違は,ヒジキ組織中のヒ素の分布が不均一であること,および組織への水の浸透速度や浸透部分が不均等であることに起因しているものと推定される.乾燥ヒジキおよび水膨潤ヒジキの凍結割断切片の走査型電子顕微鏡像(図1,2)はこの推定が成立することを示唆している.
資料
  • 上野 顕子, 李 璟媛
    2014 年 65 巻 1 号 p. 27-36
    発行日: 2014年
    公開日: 2015/01/01
    ジャーナル フリー
      This study was conducted as a life-story research project by interviewing three female university students who were raised in divorced single-parent families. One objective of this project was to describe mental issues experienced as a result of single-parent family life. Another was to find whether or not mental support was available, and if so, what kind of support was obtained. Based on their life stories, the third objective was to suggest how opportunities to share their experience could be offered in order to give children in divorced single-parent families better mental support.
      The common issue among the three participants was a strong awareness of their life stories being different from the status quo. On one hand, friends and teachers offered mental support. On the other hand, what was offered fell short of what was necessary. Therefore, this study suggested three ways to offer mental support opportunities for children in divorced single-parent families.
シリーズ これからの家庭科教育 4
feedback
Top